Vapaa Kielivalinta  
  Palaute | Jäseneksi | Vetoomus |  
 

Tiedote 29.11.2012

Suomalaisen kielitaidon parantaminen kestää ainakin 15 vuotta

Vapaa Kielivalinta ry esittää, että kielten opetusta voitaisiin tehostaa alueellisilla kielisuunnitelmilla. Toisen vieraan kielen valinta pitäisi vapauttaa kuntatasolla päätettäväksi. Kunta voisi valita yhden tai useamman vieraan kielen koulujen mahdollisuuksien mukaan. Ruotsi jäisi käytännössä vaihtoehdoksi kaikkiin kouluihin, ja esimerkiksi saksa ja ranska ilmestyisivät vaihtoehtoina eräisiin kouluihin.

Saksan tai ranskan opiskelu edellyttää käytännössä kolmen vieraan kielen opiskelua nykysuomessa. Ensimmäinen vieras kieli on englanti ja toinen on ruotsi. Kolmea vierasta kieltä pystyy sujuvasti puhumaan Eurobarometrin mukaan vain 26 prosenttia suomalaisista, ja kahta kieltä 48 prosenttia. Suuri pudotus kahden ja kolmen kielen välillä viittaa siihen, että pakollinen ruotsi vähentää merkittävästi ranskan ja saksan osaajia, koska englannista ei haluta tinkiä.

- Suomen kilpailukyky Euroopassa voisi parantua saksan ja ranskan kielen taitojen myötä. Toisaalta venäjä voisi olla vaihtoehto Itä-Suomessa. Hyödyt kielipolitiikan parantamisesta näkyvät kuitenkin vasta 15-20 vuoden jälkeen. Pakollinen ruotsi nykymuodossaan on selvä hyvinvointitappio Suomelle, joten ihmettelen että sitä ei olla muuttamassa kiireellä, toteaa Vapaa Kielivalinta ry:n tiedottaja Heikki Orsila.

Saimaan ammattikorkeakoulu tutki Itä-Suomen yläastelaisten kielivalintaa 7. luokalla. Vain 27 prosenttia vastanneista haluaisi ehdottomasti opiskella ruotsia. 40 prosenttia vastanneista vaihtaisi ruotsi toiseen kieleen. Venäjän kielen opiskelu toisena vieraana kielenä ei ole mahdollista.

Vapaa Kielivalinta ry kehittää suomalaista kielten opiskelua lisätäkseen hyvinvointia pitkällä aikavälillä.

LISÄTIETOA:

Heikki Orsila
Vapaa Kielivalinta ry:n tiedottaja
+358407325989

Ilmari Rostila
Vapaa Kielivalinta ry:n puheenjohtaja
+358405229301

TOIMITUKSILLE TIEDOKSI:

Tutkimuksen tulokset ovat luettavissa osoitteesta:

     http://www.saimia.fi/fi-FI/ajankohtaista/899-peruskoulun-oppilaat-valitsisivat-mieluummin-ruotsin-kuin-venajan

Eurobarometrin tulokset ovat saatavilla osoitteesta:

     http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_386_fact_fi_en.pdf

Yhdistyksen kotisivut ovat osoitteessa:

     http://www.vapaakielivalinta.fi
 
     
   
Etusivu