Vapaa Kielivalinta  
  Palaute | Jäseneksi | Vetoomus |  
 

Tiedote 29.10.2012

Bussikampanja ruotsin vapaaehtoisuudesta alkaa tänään Tampereella

Vapaa Kielivalinta ry aloittaa tänään bussikampanjan Tampereella lisätäkseen tietoutta vapaaehtoisen kouluruotsin eduista. Mainokset ovat näkyvillä Tampereen busseissa kahden viikon ajan 11.11. saakka. Kampanjan pääteemana on kielivalinnaisuuden hyöty Suomelle.

Vapaa kielivalinta ry esittää, että pakollisen kouluruotsin tilalle pitäisi voida valita lisätunteja toisesta oppiaineesta tai valita kokonaan uusi oppiaine, esimerkiksi toinen itse valittava kieli. Vapaaehtoinen ruotsi tulisi nähdä mahdollisuutena parantaa yläasteen ja lukion opetusta. Oppilailla on erilaisia vahvuuksia ja tarpeita, mikä edellyttää opetussuunnitelmalta joustoa.

- Pitkällä aikavälillä oppituntien käyttäminen hyödyllisemmin parantaisi suomalaisen yhteiskunnan menestymistä. Vapaaehtoinen ruotsi tarjoaa loistavan tilaisuuden kehittää suomalaista opetusta, toteaa bussikampanjan tiedottaja Heikki Orsila. Yhdistyksemme uskoo, että kielivalinnaisuudesta tulee tärkeä kysymys kahden ja puolen vuoden kuluttua eduskuntavaaleissa.

Vuoden 2012 Eurobarometrin mukaan hyödyllisimmät kielet Suomessa äidinkielen jälkeen ovat seuraavassa järjestyksessä: englanti, venäjä, saksa, espanja, ranska, kiina, italia ja muut. Vain 26 prosenttia kansalaisista kokee pystyvänsä käymään sujuvaa keskustelua äidinkielensä lisäksi kahdella tai useammalla kielellä. 70 prosentin mukaan toinen sujuva kieli on englanti. 61 prosentin mukaan tärkein syy opiskella kieliä on hyödyntää niitä työelämässä. Yhdistyksen näkökulmasta pakollinen ruotsin kieli ei ole Suomen etujen mukaista.

- Uusi oppiaine voisi olla mikä tahansa mitä opetusta kehittävät tahot, vanhemmat ja nuoret pitävät tarpeellisena. Valinnaisuus lisäisi opiskelun kokemista hyödylliseksi. Esimerkiksi saksaa ja ranskaa pidetään yleisesti hyödyllisempinä kuin ruotsia, toteaa yhdistyksen puheenjohtaja Ilmari Rostila.

LISÄTIETOA:

Heikki Orsila
Vapaa kielivalinta ry:n tiedottaja
+358407325989

Ilmari Rostila
Vapaa kielivalinta ry:n puheenjohtaja
+358405229301

TOIMITUKSILLE TIEDOKSI:

Kampanjan mainos on saatavilla osoitteessa:

     http://vapaakielivalinta.fi/bussikampanja/mainos-painoversio-v2.pdf
     http://vapaakielivalinta.fi/bussikampanja/mainos-painoversio-v2-300dpi.png

Lisätietoja kampanjasta on saatavilla sähköpostilla osoitteesta info@vapaakielivalinta.fi sekä yhdistyksen sivuilta:

     http://vapaakielivalinta.fi/

Vapaa kielivalinta ry pyrkii edistämään suomalaisten monipuolista kielten osaamista ja valinnan vapautta sekä herättämään aihepiiriä koskevaa reipasta, avointa ja moniarvoista keskustelua. Yhdistys on poliittisesti sitoutumaton.

Eurobarometri 2012 tulokset löytyvät dokumentista

     http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_386_fact_fi_en.pdf

sivulta

     http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb_special_399_380_en.htm
 
     
   
Etusivu