Vapaa Kielivalinta  
  Palaute | Jäseneksi | Vetoomus |  
 

Tiedote 22.10.2012

Ruotsin kieli valinnaiseksi kaikilla oppiasteilla

Vapaa kielivalinta ry ja Piraattipuolue ajavat ruotsin kielen valinnaisuutta kaikilla oppiasteilla. Pakollisen kouluruotsin tilalle pitäisi voida valita lisätunteja toisesta oppiaineesta tai kokonaan uusi oppiaine. Vapaaehtoinen ruotsi on suomalaisille mahdollisuus parantaa yläasteen ja lukion opetusta. Mielipidetiedustelujen mukaan kansa tukee valinnanvapautta kieliopinnoissa. Valinnanvapaus voisi laajentaa suomalaisten osaamista maailman valtakielissä.

Yhdistykset esittävät, että äänestäjät kiinnittävät huomiota myös kielipolitiikkaan kunnallisvaaleissa. Kielipolitiikka vaikuttaa esimerkiksi Lohjan kaupungissa, joka lokakuussa päätti olla vapaaehtoisesti kaksikielinen. Valinta tuo Lohjalle 1,5 miljoonan euron nettotulot, koska valtio nostaa opetuksen oppilaskohtaista tukea kaksikielisille kunnille.

- Valtion myöntämä oppilaskohtainen korotus kunnan kaksikielisyyden perusteella ei ole tarpeellinen, koska kuntien pitää joka tapauksessa
opettaa ruotsin kieltä kaikille suomenkielisille, toteaa Vapaa kielivalinta ry:n tiedottaja Heikki Orsila. Pakollinen kouluruotsi sekä kuntien kielipolitiikka ovat Suomelle hyvinvointitappio.

Piraattipuolueen puolueohjelman mukaan toisen kotimaisen kielen opiskelun tulee olla kaikilla oppiasteilla vapaaehtoista. Käytännössä se tarkoittaisi pakollisen kouluruotsin poistamista, sekä ruotsinkielisissä kunnissa suomen kielen opiskelun vapaaehtoistamista.

- Yliopistoissa ensimmäisen vuoden opintoihin kuuluva virkamiesruotsi suoritetaan usein viimeisenä kurssina. Ruotsin kielitaidosta ei ole hyötyä juuri muualla kuin Ruotsissa ja rannikkokaupunkien rapukesteillä – siinä missä vapaavalintainen saksa tai espanja avaisivat meille paremmin Euroopan työmarkkinoita, toteaa Piraattipuolueen hallituksen jäsen Mika Isomaa. Vapaaehtoiset oppilaat ovat motivoituneempia ja kursseista tulee siten kaikille mukavampia.

LISÄTIETOA:

Mika Isomaa
Piraattipuolueen hallituksen jäsen
+358442863090

Heikki Orsila
Vapaa kielivalinta ry:n tiedottaja
+358407325989

Ilmari Rostila
Vapaa kielivalinta ry:n puheenjohtaja
+358405229301

TIEDOKSI TOIMITUKSILLE:

Piraattipuolueen kanta ruotsin kielen valinnaisuuteen löytyy puolueohjelman kohdata “muutokset oppisisältöihin”:

http://piraattipuolue.fi/agenda/puolueohjelma

Vapaa kielivalinta ry pyrkii edistämään suomalaisten monipuolista kielten osaamista ja valinnan vapautta, sekä herättämään aihepiiriä koskevaa reipasta, avointa ja moniarvoista keskustelua. Lisätietoa yhdistyksestä: http://www.vapaakielivalinta.fi/

Nykyisistä eduskuntapuoleista Perussuomalaiset kannattavat valinnaista ruotsin kieltä.
 
     
   
Etusivu