Vapaa Kielivalinta  
  Palaute | Jäseneksi | Vetoomus |  
 

Tiedote 12.10.2012

Ruotsin pakollisuus on syytä poistaa korkeakouluista

Opetusministeri Jukka Gustafsson esitti Aamulehden verkkoliitteessä 11.10. että kaksikielisyys on Suomen etu ja että se säilyy pitämällä ruotsin kielen opiskelu pakollisena korkeakouluissa. Vapaa Kielivalinta ry:n kanta on, että sivistyneen Suomen kaksikielisyys perustuu vapaaehtoisuuteen. Englanti on nykypäivän tärkein kieli, lingua franca. Sen sijaan ruotsin kielen tarve on suurimmassa osassa maata vähäinen. Korkeakoulututkinnon suorittaneissa tulisi olla myös nykyistä enemmän muiden kielten kuin englannin ja ruotsin osaajia. Tähän tavoitteseen olisi helpompi päästä jos ruotsi olisi vapaaehtoinen.

Artikkelissa opetusministeri myöntää, että tämän hetkiset vaatimukset korkeakoulujen ruotsin opetuksessa eivät takaa pärjäämistä ruosinkielisessä ympäristössä.

- Opetusministeri ei huomioi sitä, että vapaassa yhteiskunnassa ihmisillä on taipumus panostaa siihen, minkä kokevat itselleen hyödylliseksi. Laajempaan ruotsin kielen taitoon ei ole paluuta korkeakouluissa. Nykynuorten motivaatio opiskella ruotsin kieltä perustuu omaan kokemukseen ja erityisesti tarpeeseen. Ruotsin kurssien lisääminen muiden kurssien kustannuksella olisi liian suuri haitta, toteaa Vapaa Kielivalinta ry:n tiedottaja Heikki Orsila.

Yhdistys esittää, että Suomessa voitaisiin siirtää ruotsin kieleen käytettyä aikaa sellaisten taitojen opiskeluun, joilla luotaisiin maailmanluokan osaajia, asiantuntijoita, insinöörejä ja taitelijoita. Pakollisen ruotsin poistaminen vapauttaisi halukkaat itselleen mielekkäämpien kielten tai aineiden pariin. Samalla ruotsin kielen valitsevat saisivat edetä rauhassa ja tehokkaasti kohti todellista kielitaitoa.

Yhdistyksen puheenjohtaja Ilmari Rostila muistuttaa, että tästä perusteesta lähtien pakollinen ruotsi on hyvinvointitappio Suomelle ja että opetusministerin tapa ummistaa silmät tältä tosiasialta kielipoliittisista tai ideologisista syistä ei sovi rationaaliseen politiikkaan. Politiikka pitäisi arvioida konkreettisien seurauksien eikä mielikuvien kautta.

Vapaa Kielivalinta ry kampanjoi järkevämmän kielipolitiikan puolesta. Yhdistys aloittaa 29.10. bussikampanjan Tampereella herättääkseen keskustelua opetusresurssien paremmasta kohdentamisesta. Yhdistys pyrkii edistämään suomalaisten monipuolista kielten osaamista ja valinnan vapautta, sekä herättämään aihepiiriä koskevaa reipasta, avointa ja moniarvoista keskustelua.

Opetusministerin kannanotto löytyy Aamulehden sivuilta.

Vapaa Kielivalinta ry:n bussimainos löytyy osoitteesta:
http://vapaakielivalinta.fi/bussikampanja/mainos-painoversio-v2.pdf

LISÄTIETOJA:

Heikki Orsila
Vapaa kielivalinta ry:n tiedottaja
+358407325989

Ilmari Rostila
Vapaa kielivalinta ry:n puheenjohtaja
+358405229301
 
     
   
Etusivu