Vapaa Kielivalinta  
  Palaute | Jäseneksi | Vetoomus |  
 
Julkaistu 10.3.2011

Olen kääntäjä. Käänsin vanhalle rouvalle Ruotsista tulleen eläkepäätöksen. Päätös oli tietenkin ruotsin kielellä, Ruotsissa kun on yksi virallinen kieli ja se on ruotsi. Kirjoitin laskun, jonka rouva maksoi.

Opetushallitus ilmaisee huolensa siitä, miten huono ruotsin kielen taito lähestyy jo perustuslain rikkomista Suomessa. (HS 8.3.11) Kukaan ei ole huolissaan suomenkielisten oikeuksista Ruotsin viranomaisjärjestelmissä.

Saska Snellman kirjoitti aiheesta loistavan kolumnin (HS 8.3.11). Suomen ruotsinkielisten oikeuksista puhuttaessa olisi oikeudenmukaista verrata tilannetta naapuriimme Ruotsiin. En usko että kukaan voi perustellusti väittää, että ruotsinsuomalaiset kansankodille parhaat vuotensa uhranneet olisivat jotenkin vähempiarvoisia kuin suomenruotsalaiset.

Mitä näiden vähemmistöjen kielitaitoon tulee, on aivan selvää, että Suomessa jo sukupolvien ajan asuneet suomenruotsalaiset osaavat suomea keskimäärin paremmin kuin Suomesta Ruotsiin aikuisina täysin ummikkoina muuttaneet.

Kysynkin, minkä kielivähemmistön oikeuksista tässä pitäisi olla huolissaan? Eikö suomalaisia poliitikkoja yhtään hävetä oma suomettumisensa ja rähmällään olo Ruotsin suuntaan?

Riitta Mustonen
Vapaa kielivalinta ry.
 
     
   
Etusivu