Vapaa Kielivalinta  
  Palaute | Jäseneksi | Vetoomus |  
 
TV 2:n teemailtaa 30.11. odoteltaessa

TV 2 järjestää tulevana tiistai-iltana teemaillan, joka käsittelee ruotsin pakollisuutta Suomessa.

Paljon on siis edetty siitä, kun Vapaa kielivalinta ry perustettiin lähes neljä vuotta sitten vuonna 2007 Imatralla. Sen jälkeen kirjoittelimme kynät savuten yhdistyksen kannanottoja maakuntalehtiin. Tekstejämme julkaistiin harvakseltaan, vain poikkeustapauksissa. Suomen Kuvalehti oli tosin jo vuonna 2005 julkaissut näkyvällä paikalla kirjoituksen, jossa yhdessä Riku Järnefeltin ja Vesa Niskasen kanssa vaadin kielivapauden palauttamista yliopistoon.

Nyt keskusteluilmapiiri on täysin muuttunut. Syistä, joiden vuoksi ruotsi voisi olla Suomessa vapaaehtoisesti opiskeltava kieli, on nykyään mahdollista keskustella varsin asiallisesti ja kiihkoilematta. Yhä useampi ymmärtää, että suomenkielisten ja ruotsinkielisten vastakkainasettelut lakkaisivat, jos nuoret ja lasten vanhemmat saisivat käyttää omaa harkintavaltaa kielivalinnoissa. Olemme sitkeästi pyrkineet tuomaan keskusteluun vapaaehtoisuutta puoltavat järkisyyt, sekä myös yksilöiden harkintavapauden kansallemme tärkeänä arvona.

Toivottavasti tulevana tiistai-iltana käytävässä keskustelussa päästään aihepiiriä koskevaan mielenkiintoiseen ja asialliseen ajatustenvaihtoon. Suomalaiset tv-luvan maksajat eli julkisen palvelun yleisradion rahoittajat ovat ansainneet tällaisen keskustelumahdollisuuden.

Yhdistystä keskustelussa edustavat varapuheenjohtaja Riitta Mustonen ja hallituksen jäsenet Marjatta Vehkaoja ja Sampo Terho. Viimeksi mainittu edustaa keskustelussa myös Suomalaisuuden liittoa, jonka puheenjohtaja hän on. Kansalaiskeskustelun jatkamiseksi julkaisimme sivuillamme kalvosarjan Kielten vapaa valinta jokaisen kansalaisen oikeudeksi sekä lentolehtisen Ruotsi vapaaehtoiseksi.

Keskustelu tulee luonnollisesti tiivistymään eduskuntavaalien lähestyessä. Muistathan, että Vapaa kielivalinta ry järjestää ”Äänestä kielivapaus – pakollinen ruotsi historiaan!” – tapahtuman keväällä Helsingissä.

Allekirjoita vetoomuksemmeliity jäseneksivaikuta!

Ystävällisin terveisin,

Tampereella 28.11.2010

Ilmari Rostila
puheenjohtaja
YTT, professori
 
     
   
Etusivu