Vapaa Kielivalinta  
  Palaute | Jäseneksi | Vetoomus |  
 
Julkaistu 13.6.2010
Kuka tietäisi: haluaako kokoomus ruotsin vapaaehtoiseksi?

Kokoomus asettui yllättäen ruotsin vapaaehtoisuuden kannalle puoluekokouksessaan Jyväskylässä. Kokoomus haluaa pakollisen ruotsin tilalle vapaasti valittavan toisen kielen peruskoulussa ja lukiossa. Puoluekokous hyväksyi aloitteen niukasti äänin 284-281 vastoin puoluehallituksen kantaa.

Hyväksytyksi tullut Riihimäen Kansallisten Kokoomusnuorten aloite velvoittaa kokoomuksen puoluehallituksen, ministeriryhmän ja eduskuntaryhmän toimimaan niin, että kaksi pakollista kieltä voisi itse valita, ja toisen kotimaisen pakollisuus poistetaan.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen kieltäytyi kuitenkin viemästä eteenpäin puoluekokouksen tekemää päätöstä. Hän viittasi muun muassa ruotsin kielen perustuslaillisen aseman purkamisesta tehtyyn aloitteeseen, josta äänestettäessä puoluehallituksen torjuva kanta voitti äänin 349-214.

Kataisen ikioman tulkinnan mukaan ruotsin vapaaehtoisuutta ei siis ole mahdollista yhdistää ruotsin kielen nykyiseen perustuslaillliseen asemaan.

Todellisuudessa Suomen perustuslaissa ei kuitenkaan missään todeta, että kansalliskielten edistämisessä olisi ehdottomasti turvauduttava kielten opintojen pakollisuuteen. Kansalliskielten edistäminen on toisin sanoen perustuslain mukaan täysin mahdollista myös vapaaehtoisuuden pohjalta.

Ilmari Rostila

puheenjohtaja

Vapaa kielivalinta ry

Tässä myös linkki lisätietoihin
 
     
   
Etusivu