Vapaa Kielivalinta  
  Palaute | Jäseneksi | Vetoomus |  
 
Julkaistu 6.7.2008
Jäsentapaaminen Turussa 28.6.2008

Vapaa Kielivalinta ry kokoontui Kaarinaan kymmenen hengen voimin toiseen jäsentapaamiseensa. Edellinen järjestettiin Helsingissä. Tällä kertaa oli osanottajia pääosin Tampereen sekä Turun seudulta.

Yhdistyksen puheenjohtaja Ilmari Rostila piti pienen alustuspuheen, jossa hän kertoi Kielivalinta ry:n tavoitteista ja omista havainnoista kielipolitiikassa Suomessa. Ilmari totesi, että se, mikä purkautuu netissä mitä erilaisimmilla keskustelupalstoilla tai sanomalehdissä mielipidekirjoituksina, ei välttämättä jätä jälkiä tulevaisuutta silmällä pitäen. Näiden mielipiteiden ääni vaimenee hyvinkin nopeasti. On nähty vahva asetelma syyllinen–syyllistäjä eri keskusteluissa, eikä se kielivapauden vaatimisessa ole sopuisan vuoropuhelun kannalta järkevää. Tosiasioita kuitenkin on, että esimerkiksi Pohjoismaissa käypä ja käytetty kieli on englanti. Suomessa on seremoniallinen ruotsi, kuten Ilmari Rostila asian ilmaisi, velvoite. Hän korosti, että ruotsin opiskelun pitäisi Suomessa olla oikeus, ei velvollisuus. Jälleen kerran otettiin esille myös se seikka, että nykyistä asetelmaa Suomessa voitaisiin pitää ihmisoikeuskysymyksenäkin.

Puheenvuoroja käytettiin kolmetuntisen keskustelun aikana mallikkaasti. Esille tulivat jo tutut asiat uudelleen ja näiden tärkeys jäsenten kannalta on huomioitavan tärkeitä. Itse yhdistyksen asioissa kiinnitettiin huomiota jäsenmaksun suuruuteen; se ei saa olla liian korkea, jos tavoitteena on edes jotenkin huomionarvoinen jäsenmäärä.

Vaikuttamista kirjoittamalla kansanedustajille pidettiin yhtenä tärkeimmistä keinoista pitää asiaa pinnalla, vaikka on vielä nähtävissä ongelmana asetelma kansa–valtio, joka on törmäyskurssilla. Edustajiin on kuitenkin otettu yhteyttä, sillä yhdeksän kättä kymmenestä nousi, kun kysyttiin, kuka on kirjoittanut kansanedustajille. Hyvä! Marja Leena Lempinen, tuo ahkera puurtajamme Turusta, on säännöllisesti kirjoitellut niin puoluejohtajille kuin muillekin kansanedustajille. Ihan vain kolmen kielipolitiikkaa käsittelevän kirjansa ohella. Voisi jo melkein puhua väsyttämistaktiikasta, sen verran laajamittaista on hänen työskentelynsä ollut.

Lisää vaikutusmahdollisuuksia pohdittiin. Ehdotettiin pantavaksi nettisivuille tulostettava juliste, jonka voisi viedä vaikkapa koulujen ilmoitustauluille.

Yhdistyksen sivuille tulossa keskustelupalsta, jota on jo ehditty useastikin kaivata.

Jäsentapaaminen oli mielenkiintoinen ja kului varsin nopeasti. Puheenvuorot antoivat yhdistyksen hallitukselle paljon mietittävää ja miksipä ei jäsentenkin kannattaisi miettiä lisää ideoita ja kirjoitella ajatuksia eteenpäin. Sähköpostiosoitteita vaihdettiin ja päätettiin vaihtaa ajatuksia ja pitää yhteyttä.

Hyvää kesän jatkoa toivottaa

Jari Helispuro

Kaarina
 
     
   
Etusivu