Vapaa Kielivalinta  
  Palaute | Jäseneksi | Vetoomus |  
 

Tiedote 07.09.2014

Ruotsi vapaaehtoiseksi -rahankeräys starttaa Helsingin seudun linja-autoissa 8. syyskuuta

Vapaa kielivalinta ry:n ruotsi vapaaehtoiseksi -rahankeräyksen kampanja alkaa Helsingin seudun linja-autoissa 8. syyskuuta. Rahankeräys jatkuu ensi vuoden helmikuuhun. Kampanjan teemana on “Suvaitsevampi Suomi – pakko pois”. Tietoa rahankeräyksestä lisää osoitteessa:

     www.ruotsivapaaehtoiseksi.fi/rahankerays

Kerätyillä varoilla tiedotetaan mahdollisuuksista, jotka ruotsin vapaaehtoisuus avaa koulutuksen parantamiselle ja kieltenopetuksen monipuolisuuden lisäämiselle. Ruotsi on edelleen pakollinen kieli kaikilla kouluasteilla Suomessa.

Rahankeräyksen ja tiedottamisen lähtökohta on suvaitsevuus. Toinen lähtökohta on laajasti ymmärretty kansainvälisyys, joka käsittää kaikki ilmansuunnat.

- Jos tunnustetaan oppilaiden erilaiset tarpeet sekä kiinnostuksen ja lahjakkuuden kohteet, nähdään, että useimmat hyötyisivät enemmän jostain muusta oppiaineesta kuin pakollisesta ruotsista. Pakollinen ruotsi sitoo opiskelijoiden kielivalintoja, toteaa Vapaa kielivalinta ry:n puheenjohtaja Ilmari Rostila.

Yhdistys tiedottaa vapaaehtoisen ruotsin eduista esimerkiksi mainoksilla liikennevälineissä, lehdissä, radiossa sekä kädestä käteen jaettavilla tiedotteilla.

Yhdistys jätti kansalaisaloitteen vapaaehtoisesta ruotsista eduskuntaan viime keväänä. Kansalaisaloite on parhaillaan käsittelyssä eduskunnassa.

Vuonna 2007 perustettu Vapaa kielivalinta ry toimii nykyistä joustavamman ja tasa-arvoisemman kielipolitiikan puolesta. Vaihtelua, valinnaisuutta ja vapaaehtoisuutta tulisi suvaita enemmän. Kielten opiskelu kaipaa käytännöllistä ja tasapainoista tarkoituksenmukaisuutta, jossa otetaan huomioon suomenkielisten näkökulma, alueellisuus, kielitaitovaatimusten monipuolisuus, vaatimusten kohtuullistaminen sekä lasten ja nuorten erilaisuus. Suomen perustuslaki velvoittaa julkisen vallan huolehtimaan suomenkielisten yhteiskunnallisista ja sivistyksellisistä tarpeista.

LISÄTIETOA:

Ilmari Rostila
Vapaa kielivalinta ry:n puheenjohtaja
+358405229301

Heikki Orsila
Vapaa kielivalinta ry:n varapuheenjohtaja
+358407325989
 
     
   
Etusivu