Vapaa Kielivalinta  
  Palaute | Jäseneksi | Vetoomus |  
 

Tiedote 12.5.2014

Kielten osaaminen edellyttää tuntijakouudistusta

Taloussanomat kirjoittaa 8.5.2014 Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) toiveesta monipuolisemmalle kielitaidolle [1]. Suomessa on pula espanjan, kiinan, portugalin ja venäjän taidosta. Suomessa osataan englantia ja ruotsia, mutta muita kieliä heikosti.

Vapaa Kielivalinta ry:n näkökulmasta tälle on selvä syy. Jokainen pakollinen oppitunti on pois toisesta oppitunnista. Jokainen pakollinen ruotsin tunti on pois muista oppiaineista, erityisesti muista kielistä. Tutkimuksien mukaan harva oppilas pystyy lukemaan kaksi vierasta kieltä sujuvaksi [2]. Suomessa osataan eniten englantia ja ruotsia. Englanti on huomattavasti sujuvampaa kuin ruotsi. Ruotsin tekeminen vapaaehtoiseksi mahdollistaisi monille toisen vieraan kielen motivoituneen opiskelun. Sen kautta osa opiskelijoista voisi opiskella jonkin toisen kielen sujuvaksi. Tämä lisäisi suomalaisten kielitaidon monipuolisuutta.

- On matemaattis-looginen totuus, että opiskelijan aika riittää vain tiettyyn tuntimäärään. Pakollinen ruotsi on pois kaikista muista oppiaineista, erityisesti kielistä. Pakollisen ruotsin tilalle pitäisi voida valita muita oppiaineita, kieliä, tai jopa ohjelmointikieliä, toteaa tekniikan tohtori Heikki Orsila, Vapaa Kielivalinta ry:n varapuheenjohtaja.

Vapaa Kielivalinta ry pyrkii parantamaan Suomen koulujärjestelmää lisäämällä tarvepohjaista sekä kiinnostukseen perustuvaa kielten opiskelua. Yhdistyksen mukaan nykyinen kielilainsäädäntö ohittaa suomenkielisen väestön tarpeet ja edun.

LISÄTIETOA:

Heikki Orsila (tekn. tri)
Vapaa Kielivalinta ry:n varapuheenjohtaja
+358407325989

Ilmari Rostila (prof.)
Vapaa Kielivalinta ry:n puheenjohtaja
+358405229301

TIEDOKSI TOIMITUKSILLE:

[1] Englannin taitoko riittää? Yritysten mielestä ei todellakaan
http://www.taloussanomat.fi/tyo-ja-koulutus/2014/05/08/englannin-taitoko-riittaa-yritysten-mielesta-ei-todellakaan/20146518/139##

[2] Eurobarometrin mukaan 98 % vanhemmista pitää lastensa kieltenopiskelua hyödyllisenä, mutta testien mukaan taidoissa on eroja
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-12-679_fi.htm








 
     
   
Etusivu