Vapaa Kielivalinta  
  Palaute | Jäseneksi | Vetoomus |  
 
Julkaistu 3.9.2013

Tiedote 3.9.

Ruotsi vapaaehtoiseksi -aloite kerännyt lähes 60 tuhatta nimeä

Kansalaisaloitteen vapaaehtoisen ruotsin puolesta voi allekirjoittaa vielä keskiviikon 4.9. loppuun saakka. Aloite on kerännyt jo noin 59700 nimeä, joista noin 54% on annettu netissä.

Netissä tehdyt allekirjoitukset on varmennettu automaattisesti allekirjoitushetkellä. Paperiallekirjoitukset varmentaa väestörekisterikeskus.

Osa paperiallekirjoituksista tullaan hylkäämään. Hylkäysperusteita voivat olla esimerkiksi epäselvä käsiala, allekirjoittajan alaikäisyys, väärin kirjoitettu syntymäaika tai kahdesti annettu allekirjoitus. Hylättävien paperiallekirjoitusten määrää on vaikea arvioida etukäteen.

- Aloitteen allekirjoittaminen netissä auttaa vähentämään hylättävien paperiäänten muodostamaa riskiä. Suurempi allekirjoittaneiden määrä antaa myös lisää painoa aloitteelle, muistuttaa Vapaa Kielivalinta ry:n tiedottaja Martin Pärtel.

Vapaa Kielivalinta ry pyrkii edistämään suomalaisten monipuolista kielten osaamista ja valinnan vapautta, sekä herättämään aihepiiriä koskevaa avointa ja moniarvoista keskustelua.

Kalevan pääkirjoitus 13.8. muotoili pakollisen ruotsin ongelman seuraavasti: “Vuodesta toiseen vastentahtoisesti pakollisena opiskeltava ruotsi, jota enemmistö kansalaisista ei koskaan tarvitse, on iso rakenteellinen ongelma. Kielellisen vähemmistön oikeuksista on pidettävä kiinni, mutta se ei edellytä ruotsia pakollisena oppiaineena.”

- Pakollinen ruotsi on hyvinvointitappio suomalaisille. Suomen ei kannattaisi haaskata koulujärjestelmänsä resursseja kelvottomaan kielipolitiikkaan, toteaa Vapaa Kielivalinta ry:n tiedottaja Heikki Orsila.

Lisätietoja:

Martin Pärtel
Vapaa Kielivalinta ry:n tiedottaja
+358505149253

Heikki Orsila
Vapaa kielivalinta ry:n tiedottaja
+358407325989

Tiedoksi toimituksille:

Kalevan pääkirjoitus on luettavissa osoitteessa:

http://www.kaleva.fi/mielipide/paakirjoitukset/rakenteellinen-pakkoruotsi/638657/
 
     
   
Etusivu