Vapaa Kielivalinta  
  Palaute | Jäseneksi | Vetoomus |  
 

Tiedote 22.7.2013

Kaksikielisyydestä monikielisyyteen: pakollinen ruotsi on hyvinvointitappio

Vapaa Kielivalinta ry ajaa kielivapautta koululaisille kehittääkseen kielitaidon monipuolisuutta Suomessa. Yhdistyksen linjana on, että omaa äidinkieltä lukuunottamatta kaikkien kielten opiskelun tulisi olla vapaaehtoista. Pakollinen ruotsi hankaloittaa ja vähentää muiden kielten opiskelua, koska oppitunteja tai opiskelumotivaatiota ei käytännössä voida lisätä peruskoulussa tai lukiossa.

- Englantia osataan, vaikka se on vapaaehtoista, mutta ruotsia ei osata, vaikka se on pakollista. Tämä johtuu siitä, että englanti on hyödyllistä melkein kaikille, mutta ruotsi vain harvoille. Kielten opiskelun tulisi perustua henkilökohtaiseen tarpeeseen sekä motivaatioon, toteaa Vapaa Kielivalinta ry:n varapuheenjohtaja Heikki Orsila.

Ruotsalaiset osaavat Euroopan valtakieliä, kuten saksaa ja ranskaa, paremmin kuin suomalaiset, koska heillä toinen vieras kieli on vapaaehtoinen ja valinnainen. Suomessa pakollinen ruotsi syö pois kaikista muista oppiaineista, erityisesti saksasta, ranskasta ja espanjasta. Espanjaa puhuu äidinkielenään noin 300 miljoonaa ihmistä, mutta hyvin harva osaa Suomessa espanjaa.

- Pitkällä aikavälillä vapaaehtoinen ruotsi parantaisi suomalaisen yhteiskunnan menestymistä, koska oppitunnit voitaisiin käyttää nykyistä hyödyllisemmin. Pakollinen ruotsi on hyvinvointitappio Suomelle, toteaa Orsila.

Vapaa Kielivalinta ry kerää nimiä kansalaisaloitteeseen vapaaehtoisen ruotsin puolesta:

     https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/131

LISÄTIETOA:

Heikki Orsila
Vapaa kielivalinta ry:n varapuheenjohtaja
+358407325989

Ilmari Rostila
Vapaa kielivalinta ry:n puheenjohtaja
+358405229301
 
     
   
Etusivu