Vapaa Kielivalinta  
  Palaute | Jäseneksi | Vetoomus |  
 

Tiedote 25.06.2013

Kansalaisaloite ruotsista nousi toiselle sijalle

Kansalaisaloite vapaaehtoisesta ruotsista nousi toiselle sijalle kansalaisaloite.fi -palvelussa:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/hae?searchView=pub&orderBy=mostSupports&show=running

http://ruotsivapaaehtoiseksi.fi kampanja on kerännyt 30000 allekirjoitusta 3,7 kuukauden aikana. Allekirjoituksia kerätään verkossa, kaduilla sekä kesätapahtumissa ympäri Suomea.

- Erityisesti musiikkifestivaalit ovat osoittautuneet hyviksi kohteiksi kerätä nimiä. Nuoret miehet allekirjoittavat kansalaisaloitettamme niin nopeasti kuin vain ehdimme kerätä, toteaa Vapaa Kielivalinta ry:n puheenjohtaja Ilmari Rostila.

Vapaa Kielivalinta ry esittää, että koulutunnit voisi monien oppilaiden kohdalla käyttää hyödyllisemmin kuin ruotsin opiskeluun. Useimmat ammattikouluun menevät oppilaat eivät esimerkiksi tarvitse ruotsia. Joillekin on vaivalloista oppia yksikin vieras kieli. Näille henkilöille englanti on varmasti hyödyllisempi kuin ruotsi. Pakollinen ruotsi on haitallista myös lukioon meneville, koska se on pois heille tärkeistä oppiaineista ja muista kielistä. Kielipolitiikassa pitäisi keskittyä enemmän käytännöllisyyteen ja hyödyllisyyteen kuin ideologiaan.

- Ahvenanmaalla lopetettiin pakollinen suomi vuonna 2007. Tämän jälkeen ahvenanmaalaiset ovat voineet kohdentaa opiskeluaan kieliin, joista he kokevat saavansa hyötyä. Tämä parantaa myös opiskelumotivaatiota. Sama pitäisi tehdä muualla Suomessa ruotsin suhteen, toteaa Rostila.

Vapaa Kielivalinta ry pyrkii edistämään suomalaisten monipuolista kielten osaamista ja valinnan vapautta, seka herättämään aihepiiriä koskevaa reipasta, avointa ja moniarvoista keskustelua.

LISÄTIETOJA:

Ilmari Rostila
Vapaa Kielivalinta ry:n puheenjohtaja
http://ruotsivapaaehtoiseksi.fi aloitteen vireillepanija
+358405229301

Heikki Orsila
Vapaa Kielivalinta ry:n varapuheenjohtaja
http://ruotsivapaaehtoiseksi.fi aloitteen edustaja
+358407325989
 
     
   
Etusivu