Vapaa Kielivalinta  
  Palaute | Jäseneksi | Vetoomus |  
 
Julkaistu 2.11.2009
Risto Rönnberg (vihr): kaikista kielistä vapaaehtoisia

Hbl 31.10:

Opetusministeriön tuntijakotyöryhmän jäsen Risto Rönnberg (vihr) aikoo ehdottaa, että kaikista kielistä tulee vapaaehtoisia. Ruotsikaan ei tulisi olemaan pakollista tulevaisuudessa. Rönnberg on peruskoulun rehtori Jyväskylästä.

"Mikään kieli ei ole itsetarkoitus, ei edes toinen kansalliskieli. Meidän on ajateltava eteenpäin ja pohtia mitä kansalaiset tarvitsevat vuonna 2020." Rönnberg näkee ruotsin rikkautena, mutta "samalla tavalla kaikki muut kielet, jotka tulevat maahanmuuttajien mukana ovat rikkauksia. Jos ruotsista tulee vapaaehtoinen koko koululaitoksessa, se tekisi sille hyvää. Ruotsia lukevien motivaatio olisi suurempi."

Kysymykseen perustuslain takaamista ruotsinkielisistä palveluista Rönnberg toteaa, että lakeja on muutettava.

Tarja Cronberg on todennut, että monille maahanmuuttajaoppilaille on vaikea oppia kahta maan kieltä ja vaatinut enemmän joustavuutta kielivaatimuksissa. Risto Rönnberg mainitsee Turun normaalikoulun "kauhuesimerkkinä". Noin puolella oppilaista on joku muu äidinkieli kuin suomi tai ruotsi. Vastaavia esimerkkejä on myös muualla, ja tilanne on ollut esillä tuntijakotyöryhmässä.

"Olemme kuulleet Turun normaalikoulun rehtoria. Viesti oli, että pakollinen ruotsi on johtanut mahdottomaan yhtälöön", sanoo Rönnberg.
 
     
   
Etusivu