Vapaa Kielivalinta  
  Palaute | Jäseneksi | Vetoomus |  
 

Tiedote 11.3.2013

Ruotsi vapaaehtoiseksi -kampanjan ensimmäinen viikko oli menestys

Vapaa Kielivalinta ry:n alulle panema “ruotsi vapaaehtoiseksi” -kansalaisaloite sai ensimmäisellä viikolla 7200 allekirjoitusta. Maanantaina aloitteen allekirjoitti 2254 henkilöä, ja vielä perjantaina aloite sai tuhat allekirjoitusta. Kansalaisaloitteen voi allekirjoittaa osoitteessa

     http://ruotsivapaaehtoiseksi.fi

Kampanja herätti keskustelua myös eduskunnassa. RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Mikaela Nylander kyseli Metro -lehdessä 8.3. [1] kampanjan järjestäjien päämääriä. Vapaa Kielivalinta ry:n päämäärä on parantaa suomalaista opetusjärjestelmää tekemällä ruotsista vapaaehtoinen. Muita päämääriä yhdistyksellä ei ole. Perustelu päämäärälle on se, että ruotsi ei ole niin hyödyllinen kieli, että sitä kannattaisi
opettaa kaikille. Ruotsia opiskellaan Suomessa vain viiden prosentin vähemmistön vuoksi, jonka edustajista lähes jokainen ymmärtää suomea. Jokainen ruotsin tunti on pois muista oppitunneista, joten pakollista ruotsia ei voi loogisesti perustella ilman, että arvottaa sen muiden vieraiden kielten yläpuolelle.

Pakollisuudesta huolimatta, ja osin juuri sen takia, ruotsin kielen opetus ei tuota tuloksia. Harva oppii lukiossakaan käyttämään ruotsia sujuvasti. Huonojen oppimistulosten suurin syy on se, että useimmille kieli on hyödytön. Englanti sen sijaan on hyvä esimerkki kielestä, jota luetaan vapaaehtoisesti ja opitaan hyvin, koska sen hyöty on kaikille ilmeinen.

Ruotsin oppimisen tehostamiseksi Kataisen hallitus on päättänyt, että vuodesta 2016 lähtien koululaiset laitetaan lukemaan ruotsia jo kuudennelta luokalta alkaen. Keinon vaikutuksista ei ole tietoa.

Vapaa Kielivalinta ry:n tavoitteena on kehittää suomalaista opetusjärjestelmää vastaamaan paremmin käytännön tarpeita ja edistämään kielitaidon monipuolisuutta.

LISÄTIETOJA:

Heikki Orsila
ruotsivapaaehtoiseksi.fi kansalaisaloitteen edustaja
+358407325989

Martin Pärtel
ruotsivapaaehtoiseksi.fi kansalaisaloitteen edustaja
+358505149253

TIEDOKSI TOIMITUKSILLE:

[1] http://metro.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/pakkoruotsin_vastustus_vyoryi_mainoksiin/
 
     
   
Etusivu