Vapaa Kielivalinta  
  Palaute | Jäseneksi | Vetoomus |  
 

Tiedote 2.2.2013

Suomi on kaksikielinen maa: suomi ja englanti

YLEn uutiset 16.1. kertoi pääministeri Jyrki Kataisen kannasta: “kaksikielisessä maassa opiskellaan molempia kotimaisia kieliä” [1]. Vapaa kielivalinta ry esittää, että ruotsin pakollisuus on hyvinvointitappio, koska se ei palvele suomalaisten kielitarpeita. Hyödyllinen ja pätevä kaksikielisyys perustuu kannattavuuteen ja vapaaehtoisuuteen. Englanti on nykypäivän tärkein kieli, lingua franca. Sitä opiskellaan siksi, että se on hyödyllinen. Ruotsin kielen hyöty on mitätön suurimmalle osalle kansalaisia.

Kielten opiskelun työmäärä asettaa käytännön rajat kielitaidolle. Vain 26 prosenttia kansasta oppii kolme vierasta kieltä sujuvasti. Käytännössä nämä ovat nykyään englanti, ruotsi ja jokin valinnainen kieli [2]. Valinnainen ruotsi parantaisi tilannetta merkittävästi muiden kielten kannalta, sillä 48 prosenttia oppii kaksi vierasta kieltä sujuvasti. Valinnainen ruotsi parantaisi myös opiskelumotivaatiota, mikä itsessään nostaa kielitaitoa, opiskeltiinpa kuinka montaa kieltä tahansa.

- Pääministerin pitäisi hyväksyä se tosiasia, että suurin osa kansasta ei tarvitse ruotsia, ja siksi pakollinen ruotsi on hyvinvointitappio Suomelle. Hallituksen peruste pakkoruotsille on ideologinen, ja siksi se ei sovi rationaaliseen politiikkaan. Politiikkaa pitäisi arvioida konkreettisten seurausten eikä mielikuvien kautta, toteaa Vapaa Kielivalinta ry:n tiedottaja Heikki Orsila.

Yhdistys esittää, että Suomessa voitaisiin siirtää ruotsin kieleen käytettyä aikaa sellaisten taitojen opiskeluun, joilla luotaisiin maailmanluokan osaajia, asiantuntijoita, insinöörejä ja taiteilijoita. Pakollisen ruotsin poistaminen vapauttaisi halukkaat itselleen mielekkäämpien kielten tai aineiden pariin. Samalla ruotsin kielen valitsevat saisivat edetä tehokkaasti kohti todellista kielitaitoa.

- Ruotsi on pakollisena kaikilla kouluasteilla peruskoulusta yliopistoon. Suomessa ei voi ilman erityistä poikkeusmenettelyä valmistua mistään korkeakoulusta mihinkään ammattiin ilman pakkoruotsia. Verorahoille olisi parempaakin käyttöä kuin poliittiset oppiaineet, jotka viivästyttävät opiskelijoiden valmistumista, toteaa Vapaa Kielivalinta ry:n tiedottaja Martin Pärtel.

Vapaa Kielivalinta ry:n tavoitteena on kehittää suomalaista opetusjärjestelmää vastaamaan paremmin käytännön tarpeita ja edistämään kielitaidon monipuolisuutta.

LISÄTIETOJA:

Heikki Orsila
Vapaa Kielivalinta ry:n tiedottaja
+358407325989

Martin Pärtel
Vapaa Kielivalinta ry:n tiedottaja
+358505149253

Ilmari Rostila
Vapaa Kielivalinta ry:n puheenjohtaja
+358405229301

TOIMITUKSILLE TIEDOKSI:

[1] Pakkoruotsilla mennään jatkossakin:
     http://yle.fi/uutiset/pakkoruotsilla_mennaan_jatkossakin/6451031

[2] Eurobarometri:
     http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_386_fact_fi_en.pdf








 
     
   
Etusivu