Vapaa Kielivalinta  
  Palaute | Jäseneksi | Vetoomus |  
 
Julkaistu 20.7.2009
Vapaan kielivalinnan keskustelufoorumit toimivat – kesälläkin☺

Keskustelu foorumeilla on ollut tosi vilkasta. Keskustelut kohdistuvat aihepiireittäin kielikoulutuspolitiikkaan, kielilainsäädäntöön, lehtien keskustelumahdollisuuksiin, kielipolitiikan historiaan ja näitä aihepiirejä koskevaan kirjallisuuteen.

Esimerkiksi viimepäivinä keskusteluissa on ehdotettu pakkoruotsi pois kouluista -teksteillä varustettujen teepaitojen tai korttien tekemistä ja kysytään kuka innostuisi asiasta? Hyvä ajatus, siitä vaan tuumasta toimeen!

Muuten, pienenä vinkkinä: aina kun se on mahdollista kirjoita tai mainitse julkisuudessa “vapaakielivalinta.fi”. Jokainen ymmärtää että kyse on nettisivumme osoitteesta ja kurkistaa ehtiessään yhdistyksemme nettisivuja - ja löytää näin esimerkiksi ohjeen jäseneksi liittymisestä.

Toinen kirjoittaja huomauttaa aivan oikein, että “VAPAUS-käsitteen esiin tuominen on vastaansanomaton argumentti. Se on pelkkää hyvää, eikä sitä voida eristää sivuun ja nalkuttamalla lannistaa, nujertaa ja tukahduttaa.” ”vapaus merkitsee ruotsin pakollisuuden poistamista. Haitta on poistettava, jotta voidaan toimia vapaasti ja järkevästi.”

Keskustelussa todetaan myös että “Yhdistyksemme on kielivapauden yhdistys. Uusi ja myönteinen, ilman sarvia ja hampaita, kaikille tämän asian kannattajille avoin.”

Joissakin kirjoituksissa tuodaan esille myös se vastaansanomaton tosiasia, että kielivapauden saavuttamisessa avainasemassa ovat suomenkieliset poliitikot ja että on siis turha moittia epäkohdasta rkp:tä. Näinhän asia tosiaan on.

Kaivataan myös vapauden lisäämistä koskevia "timanttisia, vastaansanomattomia poliittisia aloitteita". Tässä yksi sellainen: korkeakoulututkintoja koskevasta lainsäädännöstä poistetaan vaatimus toisen kotimaisen kielen taidosta. Mikäli tällainen uudistus saataisiin aikaan, voisivat monet opiskelijat keskittyä vaikkapa ranskan, saksan tai kiinan kielen opintoihin, ruotsin sijasta. Halutessaan myös ruotsia pitäisi voida opiskella. Eiköhän yliopistossakin kieltä opi parhaiten vapaaehtoisuuden pohjalta?

Siitä vaan ehdottamaan asiaa omalle kansanedustajalle!

kesälomaterveisin

Ilmari

pj








 
     
   
Etusivu