Päivä oli 25.9. ja malli jäi auki, sillä siinä yritettiin yhdistää vapaaehtoisen ruotsin toteutus ruotsinkielisten palvelutakuisiin ja tätä pidettiin laajasti varsin epäonnistuneena ratkaisuna:Jan-Erik Andelin kirjoitti: Saahan sitä malleja pohdiskella, mutta miksi käyt nyt uutta detaljikierrosta Jaskan mallista, kun meillä jo oli pidemmälle viety "korimalli" joka jäi kesken 24.9?
Tätä mallia et edes hyväksynyt.A. Suomenkielisten ja uussuomalaisten (ja kenties muidenkin vähemmistöjen) korissa lukee:
1. Toteutetaan valtakunnallinen vapaa kielivalinta ilman aluerajoituksia.
2. Oppilaat jotka eivät opiskele ruotsia, eivät saa joutua jatko-opintojen ja työuran suhteen epätasa-arvoiseen asemaan suhteessa ruotsia opiskeleviin.
Uussuomalaisilla, saamelaisilla ja muilla vähemmistöillä voi olla omat korinsa, joiden sisällöistä emme nyt tiedä mitään.
B. Ruotsinkielisten korissa lukee
1. Ruotsinkielinen koulutus turvataan siten, että
a) ruotsinkielisellä oppilaalla on oikeus ruotsinkieliseen koulunkäyntiin koko maassa, opetusryhmien minimien puitteissa,
b) ruotsinkielistä ammatti- ja jatkokoulutusta tarjotaan entiseen tapaan,
c) ammatti- ja jatkokoulutus pyritään mitoittamaan vastaamaan ruotsinkielisiä palvelutarpeita.
2. Jotta ruotsia edelleen osattaisiin Suomessa,
a) ruotsia tarjotaan koko maan peruskouluissa valinnaisena pitkänä ja lyhyenä kielenä (normaalit opetusryhmäminimit mutta pyrkimyksenä muodostaa ryhmä koko kunnan alueelta ellei sitä koulukohtaisena synny),
b) lukioihin tulee tarjolle myös aloittava ruotsi.
3. Pyritään takaamaan toimivat ruotsinkieliset palvelut
a) parantamalla ruotsinkielisten palveluomavaraisuutta,
b) lisäämällä viranomaisten kielikoulutusta ruotsin kielessä,
c) helpottamalla vieraan ruotsinkielisen työvoiman palkkaaminen kaksikielisten alueiden julkiselle sektorille (mm. keventämällä suomen kielen tasovaatimuksia),
d) valvomalla kaksikielisillä alueilla ruotsinkielisten palvelujen toteutumista (etenkin ydinaloilla kuten terveys, hoiva, oikeus, etuus ja turvallisuus).
Kritisoit kohtaa A.2. Koska mielestäsi sen vallitessa ei Åbo Akademiin tai Närpiön kunnanhallintoon voisi päästä vain ruotsia opiskelleet. Odotan tiukempaa muotoilua, koska tällä pykälällä pidetään esim. Helsingin terveydenhuollossa auki virkoja myös niille, joiden kielitaito on suomi-englanti tai suomi-somali tai vastaava.
Minä taas en suostunut kirjaamaan kohtaan B.3.
- valvomalla kaksikielisillä alueilla virkamiesruotsin toteutumista (etenkin ydinaloilla kuten terveys, hoiva, oikeus, etuus ja turvallisuus)
vaan sitkeästi kirjoitin siihen, että valvotaan vain ruotsinkielisten palvelujen toteutumista.
Ymmärsin, että tällaisena versiona korimallilla ei ole oikeastaan annettavaa ruotsinkielisille nyt, kun kerran eduskunnassa on löytynyt taas pakkoruotsimyönteinen enemmistö.
Korimalli ei ole oikeastaan malli kieltenopetuksesta vaan sen hakua, mitä minimitoiveita eri kieliryhmät haluavat painottaa kielipolitiikan muutosvaiheessa. Ja tästä siis puuttuvat muut kieliryhmät kuin su-ru.
Jaskan malli on järkevämpi versio Saukkosen mallista, josta nyt tarvitaankin järkevämpi versio. On vaikea uskoa, että monikulttuurisuustutkija vetää mallin, jossa uussuomalaiset jätetään pakkoruotsin alle. Oletan siksi, että Saukkonen on tehnyt aloitteensa nimenomaan saadakseen ruotsinkieliset edes keskustelemaan.