Tänään juttelinkin nuoreni kanssa siitä, onko StarTrekin holodeck periaatteessa mahdollinen, siis olisiko sellainen ohjelmisto luotavissa.Eero Nevalainen kirjoitti:--- kielipolitiikan ohella toinen minulle rakas nettitaisteluiden aihe koskee eri ohjelmointikielten vaikutusta siihen tapaan, jolla ohjelmointikieltä käyttävä ohjelmoija suorastaan ajattelee käsiteltävänä olevasta ongelmasta. Eli tavallaan ohjelmointikielten Sapir-Whorf-hypoteesi.Sees kirjoitti:Esimerkiksi ohjelmoinnin opiskelu olisi musiikin ja runouden rinnalla erittäin suositeltavaa yleissivistystä.
--- vaikkapa Haskellilla ilmaistu ongelman ratkaisu on usein aidosti paljon informatiivisempi sen suhteen, mistä on kyse, kuin vaikkapa C:llä ilmaistu sama asia. --- Monet eivät usko tätä, mutta yleensä sen takana on vain jumittuminen tyypillisesti matalamman tason imperatiivisten kielten käyttöön.
Ohjelmointikielet ovat symbolinen väline laskennallisten prosessien kuvaamiseen; ja tavallaan kun ymmärretään mikä on laskettavissa ja miten, ymmärretään monesta ongelmasta sen oleelliset piirteet sen verran hyvin, että ongelma on ainakin siinä mielessä triviaali, että "se voidaan laskea tietokoneella", eikä sen kummempaa inhimillistä ajatustyötä enää tarvita. ---
Mielenkiintoinen tuo antamasi linkki. Olen sen verran ohjelmoinut, että tiedän, miten hankalaa on vaihtaa vanhasta lausekielestä olio-ohjelmointiin tai funktionaaliseen ohjelmointiin. Yhteistä on kuitenkin tietty tarve nähdä ensin ongelma selkeästi - ja se näkyy luultavasti meillä molemmilla näissä keskusteluissa

Toinen hyödyllinen ohjelmointiin liittyvä taito on testaus ja siihen liittyvä ehdoton toimivuuden vaatimus. Siksi on jotenkin hirveän vaikea alistua siihen, että "mustu tuntuu"-periaatteella laaditaan järjestelmiä, joiden toimivuudesta ei olla aidosti kiinnostuneita.
Ohjelmointiin liittyy myös se ajatus, että perustana ovat tietyt sopimukset, jotka on tunnettava, jotta voi ymmärtää koko rakennelmaa. Sopimukset eivät ole luonnonlakeja vaan muovattavissa.