Suomi24/Kielipolitiikka-palstan ohjeita nuorille, joiden opintoja pakkoruotsi kohtuuttomasti haittaa

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 8750
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Suomi24/Kielipolitiikka-palstan ohjeita nuorille, joiden opintoja pakkoruotsi kohtuuttomasti haittaa

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 29.04.2019 06:31

Pyysin palstan pakkoruotsin puolustajia kertomaan, mitä he sanoisivat nuorelle, jonka opintoja ruotsi kohtuuttomasti hankaloittaa.
Pakon puolustaja, mitä sanot nuorelle lukiolaiselle, joka ei saa hyväksyttyjä ruotsinkursseista ja joutuu hakeutumaan iltalukioon kertaamaan määräämättömäksi ajaksi saadakseen muutaman viitosen lisää. Yksinhuoltaja äiti yrittää auttaa lukiokustannuksissa, mutta lisävuosi alkaa painaa perheen taloutta.

Nuori saa matikat ja fysiikat hyvin läpi, englannin jopa oikein hyvin, mutta jonkinlainen oppimisvaikeus teettää reaalikursseilla paljon ylimääräistä työtä ja tekee ruotsista mahdottoman.

Ruotsia hän ei tule koskaan oppimaan, mutta jokin opetus tässä varmasti on. Mitä sanot hänelle?
Pakon puolustaja, mitä sanot kaksoistutkintoa suorittavalle pojalle, jonka lukioruotsi ei vain suju. Dysleksiadiagnoosi on kouluvuosien alusta, mutta yläkoulussa ruotsissa annettiin niin runsaasti tukiopetusta, että jollain tavalla siitä selvittiin.

Lukiossa seinä nousee pystyyn.

Ammattiopinnot ravintolakokiksi sujuvat. Unelmana on kuitenkin kotitalousopettajan tutkinto tai vaikka oma ravintola. Lukio tuntuu hyvältä, varsinkin kun jopa lukion matematiikka sujuu ja englanti. Hän suunnittelee kirjoittavansa taloustieteen, toistaiseksi voi valmistua neljällä kirjoitettavalla aineella.

Ruotsinkurssit eivät mene läpi, vaikka niitä opiskellaan valmiiksi aikuislukiossa (iltalukio). Diagnoosi on mennyt vanhaksi ja pitäisi hankkia uudet todistukset, mikä maksaa paljon, jo pelkkä arvio maksaa lähes tonnin. Perheellä ei ole varaa tähän.

Nuori joutuu luopumaan kaksoistutkinnosta ja tyytymään pelkkään ammattitutkintoon. Tai eihän se ole vähän sekään ja hyvin suoritettuna antaa hyvän pohjan työelämään. Mutta ne unelmat.

Jokin viisaus tähän varmasti sisältyy. Mitä sanot hänelle?
Pakon puolustaja, mitä sanoisit tytölle Aasiasta, joka saapuu isona tyttönä vieraaseen maahan äidin avioiduttua tänne. Hänellä ei ole koskaan ollut englanninopintoja, hän osaa vain kotikieltään. Valmistavalla tulee auttava suomen kielen taito ja muutama sana englantia. Kielet ovat kuitenkin hänelle kaikkein vaikeinta.

Yläkoulussa hänelle haetaan vapautusta ruotsista. Tilataan paikalle tulkki, joka selittää äidille, miten kovasta hakemuksesta on kyse. Koskaan ei olisi asiaa virkamieheksi. Mutta äiti tietää, miten vaikeaa koulu on ollut ja hän allekirjoittaa hakulomakkeet. Koulu on tehnyt melkoisesti työtä vaadittavien selvitysten laatimiseen. - Hakemus tulee takaisin hylättynä ja ruotsia on vedettävä perässä, vaikka suomi tarttuu hitaasti ja englanti pysyy heikkona.

Ysillä tyttö haluaa ammattikouluun, mutta vaikenee visusti siitä, että hänellä on allergioita, jotka haittaavat juuri niillä aloilla, joille hän hakee. Vuoden jälkeen hän joutuu luopumaan ammattikoulusta. Hän yrittää aloittaa nyt hiukan vanhempana opinnot aikuislukiossa, mutta koska hänelle ei saatu peruskoulussa vapautusta ruotsista, hän ei saa sitä lukiossakaan. Kielien kanssa hän on pulassa ja myös lukio jää kesken.

Ongelmiahan oli muutenkin, ilman pakkoruotsia, mutta paljon olisi voitu auttaa, jos ruotsista olisi saatu vapautus. Mitä sanot hänelle?
Maahanmuuttajapoika ei saa vapautusta ruotsista, vaikka hänen suomen kielensä on todella heikko huolimatta siitä, että hän on tullut maahan jo ennen koulun alkua. Paljastuu, että hänellä myös kotikieli on samaan tapaan rikkonaista kuin hänen suomensa. Hänellä ei siis ole yhtään vahvaa kieltä.

Jokainen helpotus normiopetukseen olisi ollut tervetullut, mutta kun ei saa sulkea nuorelta ovea yliopistoon ja virkamiesuralle, niin ruotsia vedetään vahvalla tuella. Siitä ei tule jäämään mitään muuta hänelle kuin yksi epäonnistuminen lisää.

Poika kertoo, että isä on sanonut, että hän on turha lapsi, häntä ei pitäisi lainkaan olla.

Mitä sanot hänelle?
No nyt on kuunneltu, mitä pakon puolustajat sanoisivat näille nuorille, joiden elämässä pakkoruotsi on kohtuuttomassa roolissa karsimassa voimia tärkeämmältä, pitkittämässä kalliita opintoja tai karsimassa opinnoista kokonaan.

Sanoisivat, että
- erikoista, että oppii muuta muttei ruotsia
- Attitydproblem kanske ?
- pakkosuomen poisto auttaisi
- opiskelkaapa nyt kiltisti, niin minäkin aikoinaan tein
- ei elämä ole aina helppoa, eikä se ole sellaiseksi tarkoitettukaan
- oppilailla ei ole enää pettymyksensietokykyä
- ei olisi pitänyt mennä lukioon
- kannattaa vaikka jäädä luokalle kertaamaan pelkkää ruotsia, ja mennä sitten vasta lukioon
- ei voi alkaa muuttaa koulun perusopetusohjelmaa, siksi että on muutamia oppilaita, jotka oppivat kaiken muun, paitsi ruotsin.
- voisi sanoa tarinoittesi maahanmuuttajille, että muuttaisivat Suomesta
- jotkut maahanmuuttajalapset pärjäävät aivan loistavasti peruskoulussa
- entäs ne, jotka kärsivät kemiasta (se puolitoista vuotta yleistietoa atomeista, molekyyleistä ja luonnontieteistä)

He ovat eettisessä ja loogisessa umpikujassa. Pieni palvelupakkokieli on heidän mielestään koulun tärkein aine. Ei saa tinkiä.

Se mikä keskustelusta näkyy selvimmin on se, ettei heillä ole mitään kontaktipintaa kouluopetukseen tai nuorten elämään, mutta he pistävät valtavasti aikaa ja voimia haukkuakseen somessa ihmisiä, joilla se kosketuspinta ja realismi on, jotka näkevät näiden nuorten silmät, heidän ponnistelunsa ja heidän pettymyksensä.

Mutta minä olen tehnyt tehtäväni. Olen avannut heille maailmaa ja inhimillisyyttä - ja vaikka he nyt jumittavat vanhassa, avoimuus ja uudet kytkennät muokkaavat jo rakenteita heidän alitajunnassaan. Meneehän siinä aikaa.

Mutta tuli yksi vastaus, josta kiitän:
- Jos koulunkäynti on jollekin hyvin vaikeaa, niin siinä tapauksessa minusta voitaisiin ajatella, että oppilas vapautettaisiin 2. vieraasta kielestä, jotta hän voisi keskittyä omaan äidinkieleen ja matikkaan.

NRR
Viestit: 8750
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Suomi24/Kielipolitiikka-palstan ohjeita nuorille, joiden opintoja pakkoruotsi kohtuuttomasti haittaa

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 29.04.2019 10:34

Pakkoruotsi on
A) suurin ja työläin ongelma monelle, jolla on oppimisen haasteita,
B) nuoren oman elämän ja tulevaisuuden kannalta tarpeeton ja siksi vapautuksin helposti korjattavissa, tuottaisi jopa säästöjä.

Ei voi olla katkera todellisuudelle. Ei voi muuttaa todellisuutta toistelemalla perustuslaki, opetussuunnitelma, oikeus palveluihin...

Niiden määrä, joita koulu ei palvele oikein pakkoruotsin takia, on paljon suurempi, kuin niiden määrä, joilla on mielestään oikeus ruotsinkielisiin palveluihin.

Pakkoruotsi on erityisen törkeä vaatimus kohdistuessaan lapsiin, joilla olisi oikeus rakentaa omaa tulevaisuuttaan eikä muitten palvelua.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 1182
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global

Re: Suomi24/Kielipolitiikka-palstan ohjeita nuorille, joiden opintoja pakkoruotsi kohtuuttomasti haittaa

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 29.04.2019 10:52

Entä mikä on Sinun ohjeesi näille nuorille?

Miten hakea vapautusta mahdollisimman tehokkaasti?

Voisitko antaa ohjeet tehokkaaseen vapautuksen hakemiseen?

Tarjoa ratkaisuja, älä ainoastaan kuvaile ongelmaa!

Ole proaktiivinen, älä reaktiivinen!

Ongelma on tiedossa, mutta ongelman aiheuttaja eli poliittinen suomenruotsalaisuus ei sinun
valituksestasi tai valiStuksestasi välitä pätkääkään.

Joten vastaa omaan otsikkoosi..

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 1182
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global

Re: Suomi24/Kielipolitiikka-palstan ohjeita nuorille, joiden opintoja pakkoruotsi kohtuuttomasti haittaa

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 29.04.2019 11:04

NRR kirjoitti:
29.04.2019 10:34


Pakkoruotsi on erityisen törkeä vaatimus kohdistuessaan lapsiin, joilla olisi oikeus rakentaa omaa tulevaisuuttaan eikä muitten palvelua.
Kyllä, mutta poliitikot eivät pysty asiaa ratkaisemaan,joten nyt on tavallisten kansalaisten ja erityisesti opetusalan asiantuntijan tehtävä miettiä mahdollisimman tehokas keino hakea vapautusta, ei vain kuvailla ongelmia kuuroille korville.

Sisäpiirissä olevana sinulla on varmasti tietoa, jota muilla ei ole, myös siitä, miten pakkoruotsivelvollisuudesta voi saada vapautuksen.

NRR
Viestit: 8750
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Suomi24/Kielipolitiikka-palstan ohjeita nuorille, joiden opintoja pakkoruotsi kohtuuttomasti haittaa

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 29.04.2019 11:05

Sinuakin alkaa ahdistaa? ;)

Ennen kuin ruotsi siirtyy valinnaisaineeksi, ei ole mitään tehtävissä. Ellei sitten pakkoruotsiverkosto synnytä jotain dysleks&mamuruotsia, jossa tuplatuntimäärällä pääsee vitosella läpi vaikka osaaminen jäisi neloseen. Näinhän on joissakin lukioissa.

Raha on se oleellisin puute. Jotta nuorella olisi peruskoulun jälkeen mahdollisuus todistaa, ettei ole vain laiska ja asenneongelmainen, tarvitaan tuoreita neuropsykologisia tutkimuksia (peruskoulupaperit vanhentuneet), joita yhteiskunta ei tarjoa kuin pahasti syrjäytyneille. Tutkimukset ovat pitkiä ja todella kalliita. Myös pitkittyneet opinnot maksavat. Ja se vasta maksaa, jos nuori opiskelee opintolainalla mutta joutuu jättämään kesken.

Apua voi käydä kyselemässä Ohjaamosta. Se on alle kolmikymppisille suunnattu yhden luukun periaatteella toimiva koulutus- ja työelämäpalvelujen keskus. Ihmeitä se ei tee.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 1182
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global

Re: Suomi24/Kielipolitiikka-palstan ohjeita nuorille, joiden opintoja pakkoruotsi kohtuuttomasti haittaa

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 29.04.2019 11:35

Sinuakin alkaa ahdistaa? ;)
Minua on kieltämättä aina ahdistanut tuo luovuttajan, häviäjän asenne, joka on niin tyypillistä suomalaisille tässä kysymyksessä.

ei ole mitään tehtävissä.
Apua voi käydä kyselemässä Ohjaamosta. Se on alle kolmikymppisille suunnattu yhden luukun periaatteella toimiva koulutus- ja työelämäpalvelujen keskus. Ihmeitä se ei tee.

NRR
Viestit: 8750
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Suomi24/Kielipolitiikka-palstan ohjeita nuorille, joiden opintoja pakkoruotsi kohtuuttomasti haittaa

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 29.04.2019 11:43

Miten se olikaan, piditkö lapsesi poissa ruotsintunneilta vai luovutitko?

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 1182
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global

Re: Suomi24/Kielipolitiikka-palstan ohjeita nuorille, joiden opintoja pakkoruotsi kohtuuttomasti haittaa

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 29.04.2019 14:44

NRR kirjoitti:
29.04.2019 11:43
Miten se olikaan, piditkö lapsesi poissa ruotsintunneilta vai luovutitko?
Pidimme niin paljon kuin mahdollista hänet pois ruotsin tunneilta! Valitettavasti rakas, mutta pelottelulle altis vaimoni lopetti ideologisen kädenväännön sen jälkeen, kun Opetushallituksen hallintojohtaja sekä opetusneuvos Mustaparta olivat lähettäneet meille henkilökohtaisen varoituksen, että "pelaatte liian kovaa peliä"..

Meillä ei ollut mitään lääketieteellistä perustetta, vaan ihmisoikeusperuste ja kielipoliittisen kastilaitoksen vastustamisperuste.

Nyt poika on erityisen tehtävän saaneessa lukiossa eikä taatusti lue ruotsia enempää kuin ne kaksi kurssia eikä kirjoita sitä yo-kirjoituksissa.

Opetusneuvos Mustaparta on eläkkeelle jouduttuaan siirtynyt pakkoruotsin vastustajiin!

Itse "radikalisoiduin" ja aloin ajaa koko kaksikielisyysideologia n alasajoa!
Samaa mieltä on koko perhe.

Ohjeeni on, että pitää olla rohkea eikä pelätä kaksikielisyysmafiaa!

Toki se on vaikeaa arjen paineissa ja siksi 99,9 % luovuttaa ja menee pienimmän riesan kautta..

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 1182
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global

Re: Suomi24/Kielipolitiikka-palstan ohjeita nuorille, joiden opintoja pakkoruotsi kohtuuttomasti haittaa

#9 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 29.04.2019 14:52

Opetusneuvos Mustaparta on eläkkeelle jouduttuaan siirtynyt pakkoruotsin vastustajiin!
Mustaparta muuten kommentoi silloin virassa ollessaan, että "olette ensimmäinen tapaus, joka kyselee tällaisia ( mahdollisuus vapautua ideologisesta pakkoaineesta nimenomaan ideologisin perusteluin.)

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 1182
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global

Re: Suomi24/Kielipolitiikka-palstan ohjeita nuorille, joiden opintoja pakkoruotsi kohtuuttomasti haittaa

#10 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 29.04.2019 15:06

menee pienimmän riesan kautta..
Omassa tapauksessasi tuot koko ajan esille, miten pakkoruotsin suorittaminen oli kuitenkin suurempi riesa kaikkine koulunvaihtoineen, joten siinä mielessä olisi relevanttia oppia sinun virheistäsi, jotta muut välttäisivät tuon suuremman riesan.

Meille pojan pakkoistuminen ruotsin tunneilla ei ollut mikään sen suurempi riesa, vaikka hävisimme taistelun totalitarismia vastaan.

Se vain vahvisti uskoa muutoksen välttämättömyyteen. Poika istui tuomionsa ja me nielimme tappiomme emmekä sen enempää sitä märehdi, vaan päinvastoin ajamme kokonaismuutosta epäoikeudenmukaiseen kielipolitiikkaan.

Tapauksemme ovat kovin erilaiset.

SJONS
Viestit: 447
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Suomi24/Kielipolitiikka-palstan ohjeita nuorille, joiden opintoja pakkoruotsi kohtuuttomasti haittaa

#11 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 29.04.2019 15:35

Hallitusneuvotteluihin ja EU-vaaliehdokkaille keskustelun avaamiseksi! Kansalliskielet ovat suomi ja ruotsi. Suomi on maan enemmistökieli. Ruotsinkielisten asema on turvattu heille kohdistetulla ruotsinkielisellä koulutusjärjestelmällä. Palvelut tuotetaan muulla tavalla kuin koko kansan pakkoruotsituksella.

Pakko- ja virkamiesruotsin vaatimus haittaa Suomen kilpailukykyä! Siksi siitä on luovuttava ja siirryttävä vapaaseen kielivalintaan! Suomi tarvitsee enemmän vieraiden kielten osaajia.

Katseet on suunnattava naapurimaihin Ruotsiin ja Viroon, miten niissä toimitaan. Niistä on otettava mallia Suomen uudelle kielipoliittiselle ratkaisulle!

NRR
Viestit: 8750
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Suomi24/Kielipolitiikka-palstan ohjeita nuorille, joiden opintoja pakkoruotsi kohtuuttomasti haittaa

#12 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 29.04.2019 20:08

SJONS kirjoitti:
29.04.2019 15:35
Kansalliskielet ovat suomi ja ruotsi.
Suomi on maan enemmistökieli.
Ruotsinkielisten asema on turvattu heille kohdistetulla ruotsinkielisellä koulutusjärjestelmällä.
Palvelut tuotetaan muulla tavalla kuin koko kansan pakkoruotsituksella.
Hyvä pohja!
Katseet on suunnattava naapurimaihin Ruotsiin ja Viroon, miten niissä toimitaan. Niistä on otettava mallia Suomen uudelle kielipoliittiselle ratkaisulle!
Hyvä ehdotus!

Kiitos!

NRR
Viestit: 8750
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Suomi24/Kielipolitiikka-palstan ohjeita nuorille, joiden opintoja pakkoruotsi kohtuuttomasti haittaa

#13 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 07.05.2019 09:11

Keskustelu Suomi24/Kielipolitiikka -palstalla on järjetöntä - siellä on sama pikkulaivue, joka purjehtii jokaiseen kielikeskusteluun julistamaan, että ketään ei kiinnosta, kaikki valitsivat jo ruotsin ja kansan tahto on pakkoruotsi. ;)

Yritin nostaa vaihtelevia näkökulmia:
Se nyt vaan on tyhmää maksaa liikaa - ja pakkoruotsi tulee kalliiksi eikä palvele ketään
Mitään ei ole rajattomasti - ei rahaa, aikaa eikä voimia, innostusta. Rajallisten resurssien hassaaminen pakkoruotsin kaltaiseen järjettömyyteen ---

Karsitaan opiskelijat pitkällä matikalla ja laajalla fysiikalla, otetaan ne pakollisiksi
ja kielletään vapautukset. Sitten vaan humanistit näyttävät, miten kaikki oppivat kaiken. Saataisiin ainakin tulevaisuudelle tekijöitä ---

Fennot ja uusfennot hoitavat yhteiskunnan, innovaatiot ja eri alojen asiantuntijuuden
ruotsinkieliset palvelut (alle viidelle prosentille) hoitakoon Gunilla - ja kyllä, hänelle voidaan siitä maksaa.

Poliittinen lehmänkauppa eduskunnassa ei ole kansan valinta
ihmiset eivät olisi koskaan valinneet pakkoruotsia!

Kansalaisaloitteeseen kielivapaudelle kerättiin nimet ja turpiin tuli eduskunnassa
Puoluejohdot sitoivat omiensa kädet. Kansa oli enemmän kielivapausaloitteen takana kuin tasaveroisen avioliittolain takana (oli hyvä, että se hyväksyttiin), mutta ---

Ministerin vesittämä kielikokeilu ei ollut kansan valinta
Aito vapautus pakkoruotsista alakoulusta yliopistoon olisi maistunut vanhemmille ja lapsille - ja siksi se piti estää. Sanni vesitti kielikokeilun, todisti kokoomuksen Sasi ylpeänä Svenska Ylen haastattelussa

Suomenruotsalaisilla lapsilla pitää kuulemma olla oikeus olla oppimatta suomea Suomessa
muuten heitä förfinskataan törkeästi ja ihmisoikeudet... Kaikille mahdollisuus kielikylpyyn suomeksi olisi förfinskningia.

Pakkoruotsin kannattajat pitävät suomalaislasten vanhempia väkivaltaisina
näiden vaatiessa lapsille pakkoruotsin sijaan mahdollisuutta valita kielet. ---
Olen yhä kiitollisempi tästä VKV:n keskustelupalstasta (jota muuten vihataan tuolla palstalla aivan kuten Suomalaisuuden liittoa, ikään kuin pahaa ei maailmassa olisi, jos me vaikenisimme). Tämä palsta on Vapaan kielivalinnan suurtyö. Tämä on ollut minun uusi yliopistoni. Kiitos teille, jotka olette täällä!

NRR
Viestit: 8750
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Suomi24/Kielipolitiikka-palstan ohjeita nuorille, joiden opintoja pakkoruotsi kohtuuttomasti haittaa

#14 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 08.05.2019 09:49

En voi olla ihmettelemättä sitä, että liturgiamme mukaan on muka oikein ja siunauksellista, että

- jokaisella fennolla ja uusfennolla (ruotsinkielisten palstojen nimitys) on pakkoruotsi alakoulusta yliopistoon asti (riippumatta pakkoruotsin heidän muulle opiskelulleen tuottamasta haitasta, joka voi olla erilaisilla oppijoilla isokin), jotta he voisivat palvella asianmukaisella hartaudella yhtä alle viiden prosentin kielivähemmistöä, jonka nuorista iso osa jo valmiiksi puhuu suomea äitinsä tai isänsä kanssa,

mutta olisi muka väärin ja perustuslain vastaista panostaa siihen, että

- kaikkien maan kielivähemmistöjen nuoret saisivat toimivan kaksikielisyyden yhdistelmällä suomi + vähemmistökieli.

Mikä ongelma tässä on?

SJONS
Viestit: 447
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Suomi24/Kielipolitiikka-palstan ohjeita nuorille, joiden opintoja pakkoruotsi kohtuuttomasti haittaa

#15 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 08.05.2019 14:16

Vaikuttaa siltä, ettei meidän yrityksemme toimia vapaan kielivalinnan puolesta tule ainakaan helpottumaan tulevan hallituskauden aikana!

Toisaalta meidän on pakko jatkaa työtämme niin kauan, että päämäärä on saavutettu!

Vastaa Viestiin