Uusille urille

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Hillevi Henanen
Viestit: 1399
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Uusille urille

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 25.03.2019 02:34

Ja juuri ennen kuin me masennetut vedämme itsemme alas wc-pöntöstä, niin otetaanpa vielä esiin yksi uusi aihe.
Nykytekniikka.

https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikk ... le-6553068
https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikk ... 11187.html

Tämä tekniikka on tulossa muualle maailmaan paitsi Suomeen. On silloinkin muutaman vuoden kuluttua Perustuslain (=pakkoruotsin loimi) vastaista yrittää puhua Ruotsia jonkun vempainmen kautta, ihan yhtä suuri rikos kuin elävän tulkin käyttäminenkin. Mikä lie tilanne kun tämän vuoden ekaluokkalaiset lopettavat peruskoulun?

Varmaa on, että nykymallinen kielenopetusmateriaali lentää samaan romukoppaan lankapuhelinten ja telefaxien (joka sentään oli hieno jaedistyksellinen vekotin) ja maantiekarttojen kanssa.

Tiedän, että ne ovat vielä vaiheessa, mutta niin oli matkapuhelinkin kun sitä päivystyksen vuoksi mökille raahattiin. Painoi monta kiloa, eikä se Saabin akkukaan ihan kevyt ollut.

Jotenkin tuntuu kummalta kun meillä suunnitellaan kieliprojekteja kymmeniksi vuosiksi eteenpäin vilkuilematta yhtään ympärilleen. (Tai mistä minä tiedän, ehkä joku vilkuileekin.)

Nyt pitäisi pannat kaikki likoon enkun puolesta, koska sillä kielellä voisi tämän vuoden ekaluokkalaisilla olla myöhemmin käytettävissä rajaton kielivalikoima - taskussa. Sitäpaitsi ei kai se kääntäjäänkään puhuminen tapahdu sormet korvissa. Kai siinäkin on vuorovaikutusta useammalla tasolla.

Weeku
Viestit: 106
Liittynyt: 18.02.2014 19:24

Re: Uusille urille

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Weeku » 25.03.2019 20:32

Arvoisa Hillevi, pakko- ja virkamiestuotsi ovat ainoastaan ruotsinkielisten privileegioiden ylläpitämistä varten. Jos ruotsinkieli olisi niin tärkeä kuin poliitikot antavat ymmärtää, osaamisongelma olisi ratkaistu jo ajat sitten. Sitä tarvitaan vain sen takia, että ruotsinkielisille voidaan rakentaa omat koulut ja yliopistot, vaatia virkamiehiltä ruotsinkielen taitoa että ruotsia äidinkielenään puhuvat saavat parhaat virat.

Simultaanitulkkausvempaimet ja muut ratkaisut eivät koskaan ratkaise pakkoruotsiongelmaa sillä raha on se, mikä ratkaisee.

Hillevi Henanen
Viestit: 1399
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Uusille urille

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 25.03.2019 22:30

Juurikin noin, mutta on siinä vuodesta toiseen perustelemista kun kun muut kielet hoituvat eri systeemillä.

SJONS
Viestit: 445
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Uusille urille

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 26.03.2019 11:55

Olen ottanut uuden strategian käyttöön! Pelko kielipolitiikan muutoksesta on herännyt!

Viime kesänä monet suomenruotsalaiset (Jens Berg, Olof Melin) kehottivat ruotsinkielisiä opettelemaan kunnollista suomea. Tähän asti vanhemmat ovat kuulemma pelotelleet lapsiaan toteamalla, että suomen kieli on vaikeaa ja kouluaikana he vihasivat suomen kieltä oppiaineena. Tätä keskustelua ei enää saa käydä, vaan kaikkien on kannustettava jälkikasvuaan opettelemaan suomen kieltä.

Kun tapaan suomenruotsalaisia, totean, että ruotsinkieliset eivät ole päteviä virkoihin ellei heidän suomen kielen taitonsa ole riittävän hyvä. Niinpä olisi käytännöllistä järjestää leiri- ym. toimintaa, jossa olisi enemmän suomenkielisiä lapsia ja vain muutama ruotsinkielinen joukossa. Tämän tapaisissa tilanteissa lapset oppivat helpoisti puhumaan ja suomen kielen opiskelu koulussa on sen jälkeen helpompaa. Suomenkielisiä on niin paljon, että muutama ruotsinkielinen oppii taatusti suomea, kunhan asettuu alttiiksi kuulemaan ja opettelemaan Suomen pääkieltä!

Tämä metodi sotii Taxellin paradoksia vastaan, mutta nyt on alkanut heillekin vaikeammat ajat, kun muita kieliä puhutaan jo enemmän kuin ruotsia!

Vastaa Viestiin