Seuraavat neljä ankeaa vuotta..

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Uusi kielipolitiikka
Viestit: 1366
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Seuraavat neljä ankeaa vuotta..

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 12.03.2019 10:32

Nyt kannattaa kerätä voimia ja säästää energiaa seuraavien
neljän vuoden taisteluun.

Tulossa on demarihallitus, joka on jo luvannut RKPlle lisätä ja koventaa enemmistön pakkoruotsia ja

taata vähemmistölle yhä suuremmat kieleen perustuvat erityisoikeudet-

siis samanaikaisesti!

SDP, vasemmisto, vihreät, RKP

Huonoin mahdollinen hallitus kielipolitiikan järkeistämisen kannalta,
mutta toisaalta voi ajatella, että saadaan aikaan myös

"momentum",

jos oppositiossa ovat kokoomus, keskusta ja Persut..

Neljän vuoden korpivaellus,mutta revanssin mahdollisuus 2023.

Eduskunnassa käytävässä keskustelussa luulisi kielipolitiikan olevan esillä myös kulueränä, kun rahat eivät riitä kaikkeen.
Viimeksi muokannut Uusi kielipolitiikka, 15.03.2019 13:52. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

NRR
Viestit: 9028
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Tulossa neljä ankeaa vuotta..

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 12.03.2019 10:46

Kouluja muovataan tuon neljän vuoden aikana selviämään monikielisyyden ja lisääntyvän perheiden eriarvoisuuden haasteista sekä totutellaan edelleen kovenevaan kilpailuun jatkopaikoista, maksulliseen tukiopetusbisnekseen peruskoulu- ja lukiotasolla, nähdään rinnakkaiskoulujärjestelmän eteneminen peruskoulun sisällä sekä taistellaan opettajien siirtymisestä kokonaistyöaikaan...

On tärkeää, että pakkoruotsin epäoikeudenmukaisuus ja järjettömyys pidetään esillä.

NRR
Viestit: 9028
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Tulossa neljä ankeaa vuotta..

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 12.03.2019 13:30

Pakkoruotsin ja muiden turhien kieliopintojen painolasti on nostettava esiin monikielistyvässä koulussa, jossa myös erityisoppilaiden oikeudet heidän jatko-opintojaan parhaiten tukevalle perusopetukselle on tunnustettava.

Samalla on tuotava esiin nimenomaan konekäännösten käyttömahdollisuuksia maailman elävässä monikielisyydestä, joka on saapunut meillekin.

Ja sitten Strasbourg pakkoruotsin kaltaisena mallina kalliille, betonoidulle järjettömyydelle...

SJONS
Viestit: 504
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Tulossa neljä ankeaa vuotta..

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 12.03.2019 18:17

Kielipolitiikastamme päättävät eivät todellisuudessa ymmärrä minkälaiselle oppilasainekselle he näitä kielivaatimuksiaan tekevät.

Ensimmäisinä kouluvuosina luokkassa on oppilaita, jotka eivät runsaasta harjoittelusta ja kertauksesta huolimatta muista edellistä aakkosta, kun on edetty tavussa seuraavaan aakkoseen. Kokonaisen tavun saati sanan tai lauseen selvittäminen aiheuttaa tuskaa. Aloitetaan alusta, alusta, alusta ja taas alusta. Lukeminen ei ala sujua ja näin edetään vuosiluokalta toiselle kunnes ollaan yläkoulussa. Oman äidinkielen lukeminen takkuaa tai/ja on perin hidasta. Pisin sana, jonka yläkoulun oppilas pystyy lauseesta tai tekstistä kokonaisena erottamaan on JA, ON, EI jne. Kysymyksessä on lu-ki-häiriö, mutta näitä luki- ja kirjoitushäiriöisiä on jokaisessa luokassa.

Opiskele noilla lahjoilla oman äidinkielen lisäksi kahta tai kolmea vierasta kieltä!!! Se ei onnistu, vaikka Suomen opetusministeriö/ opetusministeri tai EU kuinka toivoisi, että kaikki EU-kansalaiset osaisivat kahta vierasta kieltä!!!

NRR
Viestit: 9028
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Tulossa neljä ankeaa vuotta..

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 12.03.2019 20:39

SJONS kirjoitti:
12.03.2019 18:17
Kielipolitiikastamme päättävät eivät todellisuudessa ymmärrä minkälaiselle oppilasainekselle he näitä kielivaatimuksiaan tekevät.
Niin, nyt yritetään saada oppilaat kilpailemaan keskenään niukoista jatkoresursseista. Suurin osa oppilaista ei saa parasta itsestään esille kilpailun kautta ja vielä vanhan ajan kielipainotteisen opsin raameissa. Iltalehden pääkirjoitus tänään kritisoi lukioiden suorituskeskeisyyttä:
---
Kun pääsy jatko-opintoihin riippuu enemmän lukioajan onnistumisista, paine tehdä oikeita valintoja kasvaa. On paine valita aineyhdistelmät alusta asti oikein, jaksottaa kurssit optimaalisesti, laskea miten pääsee parhaiten koulutusputkeen ja sitä kautta työelämään, joka näyttäytyy koko ajan koventuvana kilpailuna. Lähes jokainen lukio etenkin eteläisessä Suomessa myös erikoistuu jotenkin, joten jo kouluvalinnasta on tullut osa onnistumista.
---
Suomi, joka nuorillekin korostaa jatkuvasti enemmän suorittamista, kilpailukykyä ja yleistä pärjäämistä, uhkaa kadottaa koulutuksestaan jotain täysin olennaista. 
Ne, joilla ei ole koulu- ja lukioikäisiä lähellään, eivät ymmärrä koulutusputken realiteettien muutosta.

NRR
Viestit: 9028
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Tulossa neljä ankeaa vuotta..

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 13.03.2019 08:43

Minun nettini tarjoaa minulle päivittäin mainosta peruskoulun maksullista yksityisopetusta tarjoavilta. Päivittäin luen lukemattomien vanhempen tavoin saman viestin: "Mihin lukioon lapsesi pääsisi nykyisellä keskiarvollaan?" - Näkyykö muille sama mainos, vai onko se profiloitu vain kaltaisilleni?

Vanhemmilla ja nuorilla on todellinen hätä pärjäämisestä.

Siitä on jo useampi vuosi, kun tajusin, että työkavereitteni nuoret, aikuiset lapset olivat kaikki ulkomailla: kotimaassa opiskelevat vaihdossa, parhaan kielutaidon ja varakkaimmat vanhemmat omaavat Keski-Euroopan tai Kanadan, USA:n hyvissä yliopistoissa tai Virossa lääketieteen tai kansainvälisen juridiikan opinnoissa, joku luki Ruotsissa myös viestintää tai taloutta. Osa oli lähtenyt tarkoituksella, osa pakosta.

Opiskelu vaatii vanhempien panostusta peruskoulusta alkaen, kunnianhimoisia harrastuksia ja kontakteja, joita solmitaan vanhempien omien ulkomaankomennusten ja kansainvälisten koulujen kautta.

Siksi yhä useampi suomalainen akateeminen on valmistunut ilman pakkovirkaruotsia. Toki moni heistä ei palaa, mutta palaajiakin on paljon.

Kilpailu on monissa muissa maissa vielä pahempaa ja alkaa aikaisemmin. Monessa Euroopan maassa jo kymmenvuotiaat on luokiteltu lukioväylälle, keskiväylälle tai duunariväylälle. Lehdissä on monista maista tämänaamuisen jutun kaltaisia uutisia: "YHDYSVALLOISSA tutkitaan miljoonien dollarien petosta, jonka avulla järjestettiin rikkaiden yhdysvaltalaisten lapsia sisään huippuyliopistoihin."

Koulutus muodostaa keskeisimmän tulevaa "pärjäämistä" pohjustavan elementin. Tässä kilpailussa vauras ja koulutettu koti on avainasemassa. Mutta se ei riitä.

Lisäksi tarvitaan ainakin otsalohkojen tuomaa keskittymiskykyä, kirjoitti ruotsalainen aivotutkija, jolla  on paitsi kaksi tytärtä myös poika jolla adhd. Poikansa toivomuksesta tutkija kirjoittaa kirjassaan, että ruotsalainen koulujärjestelmä (vaikkei olekaan yhtä karsiva kuin meidän) kohtelee adhd-henkilöä kurjasti. Adhd:n syynä on isolta osin otsalohkojen tavallista hitaampi kehitys. Tutkijan mukaan tämä on ominaisuus, joka ilmenee yleisemmin pojilla kuin tytöillä: ”Lukio ei sujunut kovin hyvin, ja se vaikuttaa yhä tänäkin päivänä hänen mahdollisuuksiinsa rakentaa haluamaansa elämää”.

Tässä on setvittävää paljon pitemmälle ajalle kuin neljälle vuodelle, mutta avoin puhe pitäisi aloittaa nyt.

SJONS
Viestit: 504
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Tulossa neljä ankeaa vuotta..

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 13.03.2019 11:33

Nuoret on saatu huolestumaan ilmastonmuutoksesta! Me suomalaiset emme kuitenkaan pysty kovin paljon asiaan vaikuttamaan. Ilmastonmuutos liittyy paljon enemmän EU- kuin eduskuntavaaleihin. Jokainen tehköön henkilökohtaisia elämänmuutoksia, jos ilmastonmuutos huoletuttaa.

Valtiovallan tehtävä on pitää huolta Suomen kilpailukyvystä ja työpaikoista. Jos perheen isä tai äiti jää ilmastonmuutosvouhotuksen takia työttömäksi, se vaikuttaa paitsi perheen talouteen myös henkiseen ilmapiiriin.

Itseäni huolestuttaa paitsi nuorten koulutusmahdollisuudet (erityisesti suomenkielisille avautuvissa mahdollisuuksissa) niin nuorten ja erityisesti nuorten koulutettujen naisten pääsy työelämään ja mahdollisuudet perheen perustamiseen. Työnantajille koituu paljon enemmän ongelmia ja kustannuksia, jos he valitsevat nuoren vastavalmistuneen naisen kuin vastaavan miespuolisen hakijan. Nuorten naisten pitäisi olla huolissaan paitsi koulutuspaikasta vielä paljon enemmän tulevasta työelämän vaatimuksista sekä työn ja perheen yhteensovittamisesta.

TK
Viestit: 2242
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Tulossa neljä ankeaa vuotta..

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 13.03.2019 12:35

Kannattaisi valita jokin tai joitain lyhyitä lauseita/sanoja, joita toistetaan mahdollisimman monissa yhteyksissä. Sana "pakkoruotsi" on tunnettu sana, joka kertoo heti, mistä on kysymys, mutta se ei enää yksinään vie asiaa eteenpäin.

Esim. elävä monikielisyys!

Esim. suomi - maan pääkieli yhdistää kansan!

Esim. kaikkien koululaisten opittava hyvää suomea kouluissa!

Kun tavoitteeksi asetetaan se, että kaikki koululaiset (äidinkielestä riippumatta) oppivat hyvää suomea kouluissa, niin pakkoruotsilta palveluskielenä (virkamiespakkoruotsi) putoaa automaattisesti pohja pois.

Rkp:n eduskuntavaaliohjelmasta 2019 löytyy kohta: Haluamme... ruotsinkielisten koululaisten oppivan hyvää suomea koulussa.
Tähän kohtaan pitäisi kiinnittää erityistä huomiota. Jonkun poliitikon soisi nostavan sen mediaan.

NRR
Viestit: 9028
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Tulossa neljä ankeaa vuotta..

#9 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 13.03.2019 16:03

TK kirjoitti:
13.03.2019 12:35
Kannattaisi valita jokin tai joitain lyhyitä lauseita/sanoja, joita toistetaan mahdollisimman monissa yhteyksissä. Sana "pakkoruotsi" on tunnettu sana, joka kertoo heti, mistä on kysymys, mutta se ei enää yksinään vie asiaa eteenpäin.

Esim. elävä monikielisyys!

Esim. suomi - maan pääkieli yhdistää kansan!

Esim. kaikkien koululaisten opittava hyvää suomea kouluissa!
Kyllä.

On myös syytä palauttaa realismia keskusteluun: "lisää pakollisia kieliä" syö enemmistön kannalta tärkeämpiä opintoja kuten yhdistävä suomen kieli, matemaattinen ja tekninen osaaminen, ajattelun taidot sekä välttämätön englanti. Siis ei enää "lisää kieliä" vaan oleellisia ovat välttämättömät perustaidot ja yksilölliset vahvuudet.
Kun tavoitteeksi asetetaan se, että kaikki koululaiset (äidinkielestä riippumatta) oppivat hyvää suomea kouluissa, niin pakkoruotsilta palveluskielenä (virkamiespakkoruotsi) putoaa automaattisesti pohja pois.

Rkp:n eduskuntavaaliohjelmasta 2019 löytyy kohta: Haluamme... ruotsinkielisten koululaisten oppivan hyvää suomea koulussa.
Tähän kohtaan pitäisi kiinnittää erityistä huomiota. Jonkun poliitikon soisi nostavan sen mediaan.
Ruotsinkielisten lasten ja maahanmuuttajalasten oikeus on hyvä suomen taito!

SJONS
Viestit: 504
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Tulossa neljä ankeaa vuotta..

#10 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 14.03.2019 17:17

Tänään 14.3.2019 Radion Kulttuuri ykkösessä keskustelu suomalaisten lukutaidon heikentymisestä viimeisen 20 vuoden aikana. Keskustelijat ehdottavat, että lukutaito on nostettava vaaliteemaksi!

NRR
Viestit: 9028
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Tulossa neljä ankeaa vuotta..

#11 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 14.03.2019 20:17

SJONS kirjoitti:
14.03.2019 17:17
Tänään 14.3.2019 Radion Kulttuuri ykkösessä keskustelu suomalaisten lukutaidon heikentymisestä viimeisen 20 vuoden aikana. Keskustelijat ehdottavat, että lukutaito on nostettava vaaliteemaksi!
20 vuotta sitten tiedettiin jo, että oleellinen syy hyvlle menestyksellemme oli muihin maihin nähden alhainen maahanmuuttajien määrä. Ihan odotettuja ovat muutokset olleet. Ja muuallahan menee vielä huonommin, kuten ohjelmassa todettiin.

Suomalaisten osaamistason perustuminen perustaitoihin (lukeminen, laskeminen, kirjoittaminen) on tietysi itsestään selvää. Katsotaan nyt, mitä tapahtuu, kun koulussa kohtaavat "takaisin perusteisiin" ja "lisää kieliä" liturgiat.

Merkittävää on se, että vaikka meillä on lukutaito paremmalla tolalla kuin muissa Pohjoismaissa, meillä syrjäytyneiden nuorten määrä on suurempi. Meillä annetaan nuorten syrjäytyä.

NRR
Viestit: 9028
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Tulossa neljä ankeaa vuotta..

#12 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 14.03.2019 20:22

Olin kahdeksan vuotta sitten hyvin toiveikas pakkoruotsin poistumisen suhteen, olin varma, että pakko ainakin osittain olisi antanut myöden jo 2012. Olin varma, ettei maahanmuuttajien pakkoruotsittamista voida jatkaa. Olin väärässä, väärässä, väärässä...

Minusta meillä on takana kahdeksan ankeaa vuotta. Nyt voisi olla yllätysten kausi edessä. Ja yllätykset voisivat olla vaikka positiivisia.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 1366
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Seuraavat neljä ankeaa vuotta..

#13 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 15.03.2019 13:55

Nyt voisi olla yllätysten kausi edessä. Ja yllätykset voisivat olla vaikka positiivisia.
Ja kukahan se yllättäjä olisi? Ellei sitten RKP, joka luopuu pakkoruotsin vaatimuksesta ja saa ainoalle aidosti kaksikieliselle alueellen aidosti kaksikieliset rakenteet eli luopuu harhaisesta ideologiastaan??

Kuka jaksaa uskoa?

NRR
Viestit: 9028
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Seuraavat neljä ankeaa vuotta..

#14 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 15.03.2019 15:31

Uusi kielipolitiikka kirjoitti:
15.03.2019 13:55
Nyt voisi olla yllätysten kausi edessä. Ja yllätykset voisivat olla vaikka positiivisia.
Ja kukahan se yllättäjä olisi? Ellei sitten RKP, joka luopuu pakkoruotsin vaatimuksesta ja saa ainoalle aidosti kaksikieliselle alueellen aidosti kaksikieliset rakenteet eli luopuu harhaisesta ideologiastaan??

Kuka jaksaa uskoa?
Minä muistan vielä presidentin uuden vuoden puheen:
ON MUISTETTAVA, kenelle ja miksi me tätä suurta tarinaamme kirjoitamme. Teemme sen lapsillemme. Kasvatamme heitä sanoillamme ja esimerkillämme. Ja teoillamme muovaamme maailmaa, joka heille jää. Näköala, joka seuraavalle sukupolvelle aukeaa, saa ihmisen jäämään tai lähtemään, yrittämään tai luovuttamaan tai niin kuin on nähty – kapinoimaan.
--- on hyvä lopettaa runoilija Eeva Kilven sanoihin.

”Siis kauneutta on.
Rakkautta on.
Iloa on.
Kaikki maailman kurjuudesta kärsivät, puolustakaa niitä!”

Toivotan teille kaikille hyvää alkanutta vuotta ja Jumalan siunausta.

NRR
Viestit: 9028
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Seuraavat neljä ankeaa vuotta..

#15 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 15.03.2019 19:08

Ehkä tuo edellinen ei avautunut.

Tarkoitin, että vaikkemme voi antaa lapsillemme sitä oikeutta ja vapautta, joka heille kuuluisi, voimme antaa heille mallin siitä, miten luovuttamatta yritetään purkaa syrjiviä rakenteita, kääntää selkokielelle orwellilaista puhetta ja kestetään toivottavasti katkeroitumatta se, ettei mitään tapahdu nopeasti. Mutta odotetaan yllättävää käännettä parempaan. Sellaista elämä on.

Vastaa Viestiin