Pakkoruotsin ongelmat vaietaan

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 8750
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Pakkoruotsin ongelmat vaietaan

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 12.03.2019 13:56

Luin vanhoja keskusteluja. Olen jo vuosia kuljettanut keskusteluissa yksittäisiä ulostuloja, joissa ammattilaiset ovat saaneet mediassa kerran sanoa sanottavansa - mutta media ei koskaan jatka keskustelua, vaan homma vaietaan kuoliaaksi.

Paras esimerkki oli tietysti opetusneuvosten mielettömän rehelliset ja tiukat lausunnot, jotka kuitattiin hiljaisuudella.

NRR
Viestit: 8750
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Pakkoruotsin ongelmat vaietaan

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 12.03.2019 14:03

Tässä vanha pätkä minun ja Andelinin välistä keskustelua:
Jan-Erik Andelin kirjoitti: Haastatellessani molempien kieliryhmien erityisopettajia, toisen kotimaisen kielen vaikeus ei ole meilläpäin tullut korostetusti esille. Yleisiä ongelmia on lukemisessa ja lukemalla oppimisessa yleensä, tai matikassa. Mutta saattahan se olla aivopestyn kuplakaupungin vaiettu salaisuus.
Se on. Opettajat eivät tuollaisessa asetelmassa kyseenalaista mitään muuta kuin oppilaan soveltuvuuden ylipäätään opiskeluun. Mutta kysyitkö suomenkielisen koulun erityisopettajalta todella, pitäisikö ruotsin olla vapaaehtoinen kieli? Nythän lukijoille jäi se kuva, että pakkoruotsi toimiikin hyvin.

Arvelen, että noin kolmanneksella oppilaista on erittäin suuria vaikeuksia saada ruotsinsa suoritettua. Vastaavasti noin kolmannes kokee pakkoruotsin sujuvan hyvin. Kaikilla tasoilla.

Näistä vinoutumista saadaan silloin tällöin tietoa myös esiin, mutta se häivytetään nopeasti.

- Opettajalehdessä erityisopettajan, erityispsykologin ja kielten lehtorin kannanotossa todettiin, että "opetuksen ja oppimisen ammattilaisina tuntuu vääryydeltä sisällyttää ruotsin opiskelu väkisin opinto-ohjelmaan, kun näille tunneille olisi hyödyllisempääkin käyttöä. --- Mikä pahinta: nähdä nuoren kamppailevan mahdottoman edessä ja lopulta lyövän hanskat tiskiin koko koulun suhteen."

- Satakunta-lehdessä oli kuvattu paikallisen ammattikorkean tilannetta: "opiskelijoista vain murto-osa selviytyy ruotsin kielen opinnoista ilman tukiopetusta. Heikon lähtötason omaaville opiskelijoille ruotsin kurssi aiheuttaa runsaasti lisätöitä ja vaikeuttaa usein myös valmistumista. Valmentavat kurssit lisäävät myös ammattikorkeakoulujen opetuskustannuksia. --- Erityisen hankala tilanne on tekniikan alalla, jossa opiskeleville insinöörin aluille on pakko järjestää jopa kolme valmentavaa opintojaksoa ennen varsinaiselle kurssille osallistumista --- tukiopetusjaksoilla käydään läpi koko lukion oppimäärä, eli työmäärä on suuri." ---

Yläkoulussa annetaan ruotsin tukiopetusta tai erityisopetusta. Tämän seurauksena ensimmäisistä kokeista tulee seiskaa tai jopa kasia. Ja kun seiskan ruotsista on selvitty ilman ehtoja, on enää turha lähteä hakemaan vapautusta, vaikka minkälainen kielellinen ongelma havaitaan. Sanasto esimerkiksi katoaa oppilaalta sitä mukaan kun tulee uusia sanoja. Lukiolainen voi vielä tuskailla, mikä on mutta ruotsiksi. Amiksen opettaja kertoi, että oppilailla on keskimäärin kymmenen ruotsin sanaa hallussa kurssin alkaessa. Olen kuullut erityisopettajan harmittelevan, että tulikin autettua sitä oppilasta niin paljon seiskalla, ettei enää vapautusta saada, vaikka diagnoosit olisi saatu. Ruotsin lisäopetukseen sijoitetaan koulun tasolla valtavasti - erittäin huonoin tuloksin.

Tästä keskustelimme jo Vapautukset-ketjussa - ja vapautuksia ei siis juurikaan saa, ellei ole täysin mukautettu.
Totuus on, että vaikka tutut erityisopet myöntävät minulle pakkoruotsin haitat erityisoppilaille, he eivät ikinä haastattelutilanteessa tohtisi omilla kasvoillaan puhua asiasta. Heidäthän leimattaisiin asenneongelmaisiksi mopopoikien ja näiden vanhempien tapaan. Samaan tapaan kuin leimattiin poliisit, jotka tutkimuksessa kritisoivat poliisien pakkoruotsitusta. Jokainen tietää, mitä avoimesta pakkoruotsikritiikistä seuraa, jos sen tekee oman alansa ammattilaisena: leimaamista, vähättelyä, jopa ammatillisuuden kyseenalaistamista.

NRR
Viestit: 8750
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Pakkoruotsin ongelmat vaietaan

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 12.03.2019 14:14

Jos Andelin olisi oikeasti ollut kiinnostunut pakon ongelmista, hän olisi lähtenyt haastattelemaan opetusneuvoksia näiden avointen kirjeiden innostamana.

Mutta pelkkää hiljaisuutta.

Vastaa Viestiin