Mamusuomen kielioppi, radiossa Roman Schatz

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Mamusuomen kielioppi, radiossa Roman Schatz

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 15.10.2018 09:41

Miten maahanmuuttajille opetetaan suomen kieltä ja kuinka hyvin oppi menee perille? Onko vaikeaksi väitetty suomen kieli kotoutumisen este? Roman Schatzin vieraina ovat kielentutkija Heini Lehtonen sekä juristi, poliitikko ja kääntäjä Husein Muhammed.
https://areena.yle.fi/1-4511561

Ohjelman mukaan Helsingissä on lähiöitä, joissa yli puolet lapsista on maahanmuuttajataustaisia. Tutkija uskoo, että näiden alueiden kouluissa jo osataan ottaa huomioon opetuksessa tämä monikielisyys. Joka neljäs helsinkiläislapsi puhuu kymmenen vuoden päästä kotona muuta kuin suomea/ruotsia. Tutkijan mukaan suurin osa maailman ihmisistä elää monen kielen rinnakkaisuudessa ja hän ei näe tässä ongelmaa, edes koulussa. Opettajalta vaaditaan aika paljon - herooista hommaa, kehui tutkija.. Schatz huomautti, että Saksassa ollaan kouluissa painottamassa saksan opetusta, jotta voitaisiin opettaa jotain muut - tutkija ohitti tämän... Husein muistutti, että opetuksessa opetuskieli on tärkein. Tutkija myönsi, että suomen kielen taito on tavoitteena.

Sitä ei sivuttu, miten suomenkielisen oppilaan oppiminen eroaa yksikielisessä ja monikielisessä luokassa.

Tutkija kommentoi kieltenopetuksen menetelmiä: oppilasta, joka haluaa oppia kieltä, on opettajan mahdoton estää oppimasta, mutta oppilasta, joka ei halua oppia, on opettajan vaikea saada oppimaan. Tästä olisi pitänyt puhua enemmän. Husein ja tutkija muistutyivat, että kaikki kielet ovat vaikeita eikä suomi ole erityisen vaikea, mutta suomen omaksumisen vaikeuteen tai helppouteen vaikuttaa oppijan kotikieli, oppimishistoria jne.

Schatz kysyy, mitä tehdään niille, joille suomi on vaikeaa. Tutkijan mukaan luonteva kontakti valtaväestöön auttaa löytämään motivaation opiskeluun. Husein peesaa, mutta tunnistaa, että osa yrittää tulla toimeen englannilla, erityisesti akateemisissa ympyröissä.

Lyhyesti puhuttiin kielten arvostuksessa. Syvällinenkin arabian ja kurdin tai somalin taito nähdään sivuseikkana, jos tulija ei osaa englantia eikä omaksu helposti suomea. Schatzille suomi oli viides kieli. Tutkija huomautti, että maahanmuuttajat eivät ole kielitaidottomia vaan suomentaidottomia. Taitoja tulijoilla on ja niille voi rakentaa.

Herkkä paikka on kuulemma se, voidaanko murteellista suomea käyttää osana huumoria. Husein toivoi, ettei ketään pilkata kielitaidosta - mutta kielellä pitääkin leikitellä. Mielenkiintoista oli se, miten sivuttiin arabiasta vaikutteita saavan suomen syntymiseen esim. Itä-Helsingissä...

SJONS
Viestit: 728
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Mamusuomen kielioppi, radiossa Roman Schatz

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 15.10.2018 11:20

Saksassa painotetaan saksan kielen tärkeyttä!

Ruotsissa painotetaan ruotsin kielen tärkeyttä!

Suomessa painotetaan ruotsin kielen tärkeyttä kaikille pakollisena kielenä, koska se on toinen kansalliskielemme!

Poliittiset päättäjämme näe tässä vielä mitään epänormaalia, vaan antavat tilanteen jatkua.

Suomen Pisa-tulokset alkavat pian muistuttaa Ruotsin tuloksia. "Opettajilta vaaditaan paljon!" Oppilailta vaaditaan vielä enemmän niissä kouluissa, joissa puolet oppilaista ei osaa suomea. Erityisopettajien tilalle palkataan maahanmuuttajien kielten opettajia ja suomenkielisten erityisopetusta vähennetään.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Mamusuomen kielioppi, radiossa Roman Schatz

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 15.10.2018 11:38

Monikielisissä ja monikulttuurisissa luokissa on omat hyvätkin puolensa. Minusta on toisaalta mukava elää ja työskennellä maahanmuuttajavaltaisessa yhteisössä, jotain vapaampaa siinä ilmapiirissä on. Oleellista opiskelun kannalta on nimenomaan lasten ja nuorten suomen kielen taito.

Mutta avoimesti pitää puhua myös siitä, miten suomenkielisen oppilaan oppiminen eroaa yksikielisessä ja monikielisessä luokassa. Ja tietysti myös, miten maahanmuuttajataustaisen kielitaito kehittyy, jos ympärillä ei ole riittävästi suomea äidinkielenään puhuvia.

Ja sitten tämä korostuva kilpailu. Lukiokilpailu on liian kova. Ammattiväylä rapautunut. Kylvämme ongelmia, jos annamme tämän jatkua ja yritämme vain kiristää peruskoulua. Laajat kielipainotukset peruskoulussa houkuttavat perustamaan kielivalintojen pohjalta luokkia. Näin vanhemmat, jotka haluavat lapselleen valikoituneen oppimisympäristön ottavat ekalta alkavan ruotsin tai ranskan. Kieli on sivuseikka, tärkeintä pääsy pois normiluokalta.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Mamusuomen kielioppi, radiossa Roman Schatz

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 19.10.2018 08:19

Svenska yle rakentelee taas pilvilinnoja ruotsiksi kotoutumisessa. Haastateltavana on aiheesta tutkimusta tekevä Svenska Litteratursällskapetin tutkija. Tutut heitot helpommasta ruotsista kuullaan tässä ja tietysti Närpiön menestystarinat. Paraisillakin kuulemma kotoudutaan opiskelemalla neljä päivää suomea ja yksi päivä ruotsia - kovin syvällistä kielitaitoa ei tavoitella.

https://svenska.yle.fi/artikel/2018/10/ ... -i-finland

Tämä juttu oli hehkuttelua. Rehellisempi kuva tuli kesän radiosarjasta, jossa toimittaja Berg piti myös ruotsiksi kotoutumista erityisen tärkeänä. Silloin nostettiin esiin satunnainen onnistumistarina:
Haastateltavana on tekniikan tohtori, joka haki Suomeen tullessaan somalialaisella todistuksella sekä Turun yliopistoon että Åbo Akademihin. Suomenkielinen puoli sanoi ei, mutta ÅA sanoi tervetuloa ruotsinkurssille ja luonnontieteiden perusteisiin. Nyt tohtori kehottaakin ruotsinkielisiä korkeakouluja tarjoamaan avoimia koulutusväyliä maahanmuttajille, jotta nämä kotoutuisivat ruotsiksi. Tohtori kertoo käyttävänsä kaikki tilaisuudet painottaa ruotsin osaamista maanmiehilleen. Jo muutama kurssi ruotsia kuulemma avaa Ruotsin ja Norjan työmarkkinat.

Haastateltu ruotsinkielinen maahanmuutyotyöntekijä kuitenkin tunnustaa, että itse valitsisi kyllä kotoutumisen suomeksi.
https://svenska.yle.fi/artikel/2018/07/ ... vandringen

Vastaa Viestiin