Palaan vielä tähän ehdotukseen vuoden pakkoruotsista.
Ajatelkaapa nyt vaikkapa näitä ns. perusteluja, joita folktinget on koonnut pakkoruotsille. Eikö näillä nyt ole pyritty kuittaamaan vähintään kahdeksanvuotinen pakkoruotsi eli se mikä asetuksissa on nyt määrätty:
1. Suomi on kaksikielinen maa, jolla on kaksi virallista kieltä: suomi ja ruotsi.
2. Ruotsin kielen opiskelu edistää Suomen historian ja kulttuurin tuntemusta. Ruotsi on osa yleissivistystä.
3. Ruotsin kielen avulla voi olla kanssakäymisissä suomenruotsalaisten kanssa heidän omalla kielellään.
4. Ruotsi on helppo, yksinkertainen ja käyttäjäystävällinen kieli (vrt. venäjä).
5. Kaikilla oppilailla tulee olla samat mahdollisuudet ja oikeudet jatkaa opintojaan peruskoulun jälkeen.
6. Kaikilla tulee olla tasavertaiset mahdollisuudet hakea niihin valtiollisiin ja kunnallisiin virkoihin, joissa vaaditaan ruotsin kielen taitoa.
7. Ruotsin kielen taito on etu Suomen työmarkkinoilla.
8. Suomi on osa Pohjolaa, ruotsilla pärjää myös muissa Pohjoismaissa.
9. Ruotsinkielentaitoinen saa helposti töitä Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.
10. Ruotsin kielen taito helpottaa muiden kielten – kuten ranskan, saksan, espanjan ja englannin – oppimista.
11. Ruotsin kieli antaa mahdollisuudet opiskeluun ruotsinkielisissä ammattikorkeakouluissa sekä Åbo Akademissa ja Svenska handelshögskolanissa.
12. Ruotsin kielen taito mahdollistaa opiskelun Ruotsin yliopistoissa.
13. Ruotsi kieli avaa ovia pohjoismaiseen kulttuuri- ja viihde-elämään.
http://folktinget.fi/fi/toimintamme/miksiko_ruotsia_/
Jaska on kärsivällisesti blogissaan kumonnut nämä kohta kohdalta (
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1 ... oruotsille), mutta onko sellainen pohdittu teksti saanut näkyvyyttä tai hyväksyntää mediassa - ei.
Sen sijaan tässä nyt sanotaan folktingetin listalle "kyllä, kyllä" ja heti päälle ilmoitetaan, että vuosi pakkoruotsia peruskoulussa riittänee hoitamaan pohjoismaiset arvot, yleissivistyksen ja ovien avaukset. Mikäli ruotsilla oikeasti olisi tuon listan mukaista merkitystä ja käyttöä, eihän vuosi mihinkään riittäisi. Eihän vuodessa opi kuin sanomaan, että "jag heter Pekka" ja lukemaan paperista takellellen "väntä lite jag hämtar Gunilla".
Mutta kun vapaan kielivalinnan edustajat ovat saaneet ämpäreittäin lokaa niskaansa ja leimoja, joista ruotsinsyöjä on jopa kilteimmästä päästä, niin vuoden pakon ehdottaja on edelleen säilyttänyt kansalaisluottamuksensa ja hyvät välit establishmentin kanssa.
Jos en mitenkään pitäisi tarpeellisena arvostaa avointa pohdintaa yksilön oikeuksista, niin voisin hyvin kehitellä tällaisen kiertotien pakon purkamiselle. Maistuu vähän ikävälle, ei edistä ymmärrystä monikielisestä Suomesta ja oppilaiden erilaisuudesta eikä edistä demokratiaa, mutta tämän ehdotuksen voisi sitten vetää ihan kunniallisesti esiin pelkäämättä ns. sivistyneistön tuomiota.