Ahvenanmaa haluaisi luopua suomenkielisistä nimistä

Täällä voi käsitellä kielipolitiikan historiaa ja taustoja tapahtumille.
Viesti
Julkaisija
Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Ahvenanmaa haluaisi luopua suomenkielisistä nimistä

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 12.03.2012 20:36

Tässä tuoreita mutta historiallisia tulkintoja:

"Ahvenanmaan maakuntahallitus vaatii, että Maanmittauslaitoksen virallisista kartoissa paikalliset suomenkieliset nimet kuten Ahvenanmaa ja Maarianhamina olisi korvattava pelkästään ruotsinkielisillä. Maankuntahallitus vetoaa asiassa kielilakiin. Myös saaren elinkeinoelämää edustava Näringslivet väittää, että suomenkielisten nimien käyttö tahraa Åland-brändiä."

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/allis ... lk_hs_po_2

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: Ahvenanmaa haluaisi luopua suomenkielisistä nimistä

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 16.03.2012 08:40

Wikipedian mukaan:

Ahvenanmaan väestö oli vuonna 2008 27 456 henkeä. Ruotsinkielisten osuus väestöstä on 92,0 %. Suomenkielisiä maakunnassa asui 1 354 eli 5,0 prosenttia (2006). Aika lailla siis peilikuva Suomen mannerosasta, kielisuhteet vain päinvastoin.

Ahvenanmaan paikannimistön perusteella on arvioitu, että alueella on asunut suomenkielistä väestöä keskiajalle saakka. Useiden Ahvenanmaan paikannimien uskotaan pohjautuvan suomenkielisistä nimimuodoista. Keskiajalta alkaen Ahvenanmaalle ja ulkosaaristoon on muuttanut kalastajia, jotka ovat säilyttäneet suomen kielen parin sukupolven ajan. Viimeisimmät kalastajat muuttivat alueelle Turunmaalta 1800-luvulla.

Vuonna 1918 Ahvenanmaalla heräsi ajatus maakunnan liittämisestä Ruotsiin, josta se oli liitetty vuonna 1809 Suomen sodan seurauksena muun Suomen yhteydessä Venäjään. Myös Ruotsissa kannatettiin ajatusta saariryhmän liittämisestä kielellisin ja historiallisin perustein Ruotsiin. Vähentääkseen Ahvenanmaan irtautumishaluja Suomen eduskunta sääti Ahvenanmaan itsehallintolain. Lopulta Kansainliitto ratkaisi asian vuonna 1921 Suomen eduksi ja Ruotsi alistui päätökseen. ("Mistähän Ahvenanmaan riidassa oli kysymys? – Pohjois-Ruotsin malmista. Ainoa järjellinen meritie kulkee reittiä, joka on erittäin helppo katkaista Ahvenanmaalta."
http://kemppinen.blogspot.com/2012/03/m ... an-ii.html)

Ahvenanmaalla ei ole pakkosuomea, vaan englannin jälkeen toinen vieras kieli voidaan valita (vaihtoehtoina suomi, saksa, ranska) tai jättää valitsematta. Lähes kolmannes ahvenanmaalaisista yhdeksäsluokkalaisista ei lue toista vierasta kieltä.

Ahvenanmaalta tulee säännöllisin väliajoin kielipoliittisia kiistakysymyksiä, esimerkiksi:

28.10.2002 Ahvenanmaalla on syntynyt kiivas riita riita suomen kielen opetuksesta. Kymmenien päiväkoti- tai kouluikäisten lasten vanhemmat vaativat opetuksen järjestämistä lapsilleen näiden äidinkielellä eli suomeksi. Maakuntahallitus ei aio muuttaa nykyistä käytäntöä, joten ruotsi säilyy ainoana opetuskielenä.

20.11.2009 Ahvenanmaa saattaa irrottautua Suomesta, jos ruotsinkielen asemaa edelleen heikennetään, uhkaa Suomenruotsalaisten kansankäräjien puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson (r).

9.6.2010 Ahvenanmaalla kiistellään lennonjohdon kielestä

Ja nyt siis suomalaisista nimistä kartoissa.
Viimeksi muokannut Sees, 16.03.2012 17:33. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

Tapsa
Viestit: 175
Liittynyt: 19.08.2011 17:21

Re: Ahvenanmaa haluaisi luopua suomenkielisistä nimistä

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Tapsa » 17.03.2012 10:24

Olen pitkään ollut sitä mieltä, että Ahvenanmaan täydellistä suvereeniksi valtioksi irtautumista pitäisi julkisesti tukea ja kannustaa.

Nykyisestä kielirasismilla varustetusta itsehallintorasituksesta meille ei koidu mitään muuta kuin kustannuksia ja meihin suomalaisiin kohdistettua vastenmielistä ja ala-arvoista käytöstä.

Suvereniteetti merkitsee vastuuta ja kustannuksia ja velvollisuuksia. Nykyään nämä kaikki ovat meidän suomalaisten kannettavina, ja oikeudet ja hyödyt annetaan noille saarille pesiytyneelle järjestelmälle.

Minun puolestani Ahvenanmaa saisi myös liittyä Ruotsiin ihan oikeasti. Ketä se haittaisi? Ai valtiotako? Me suomalaiset olemme eri asia kuin nykyisenkaltainen Suomen valtio. Eikö se jo ole tullut selväksi?

Avoin keskustelu suvereenista Ahvenanmaan valtiosta ja/tai sen Ruotsiin liittymisestä avaisi tosiasiat. Nyt eletään valheellisessa verkossa. Ja suru-intoilijat sekä ål-intoilijat korjaavat hyödyn.

Vastaa Viestiin