Kansalliskielistrategia-hanke

Keskustele virkojen kielitaitovaatimuksista, eri kielten asemasta Suomessa ja palvelujen saamisesta eri kielillä.
Viesti
Julkaisija
TK
Viestit: 2520
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Kansalliskielistrategia-hanke

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 18.11.2011 16:13

Valtioneuvosto on asettanut kansalliskielistrategiaa pohtivan työryhmän, jonka työn lähtökohtana on paljon kritiikkiä osakseen saanut ns. Ahtisaaren paperi. Työryhmän toimiaika jatkuu ensi vuoden loppuun asti.
http://www.valtioneuvosto.fi/ajankohtai ... &moid=2208

TK
Viestit: 2520
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Kansalliskielistrategia-hanke

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 24.11.2011 16:01

Kansalliskieli-kysymykseen ottaa kantaa Rostila blogikirjoituksessaan http://ilmarirostila.puheenvuoro.uusisu ... a-olemassa

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: Kansalliskielistrategia-hanke

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 27.11.2011 10:28

Rostila sanat pitäisi jokaisen suomalaisen lukea:

--- valtaapitävät tarvitsevat Suomessa erityistä kansalliskieli –oppia, joka koskee syntyperäisen suomalaisen kielellistä yleissivistystä “maamme rajojen sisäpuolella”. Tähän opin kehittelyyn erikoistunut [Åbo Akademin professori] Suksi esittää, että perustuslaista seuraa kansalaiselle erityinen kansalliskieliä koskevan sivistyksen velvoite. Tämä velvollisuus koskee kielten osaamista ja niiden aseman ymmärtämistä. (Lisäksi perustuslaista seuraisi kansalaiselle myös velvoite osata nähdä Suomi (Suomen valtio?) pohjoismaisessa kontekstissa.)

Valtioneuvosto on juuri perustanut Kansalliskielistrategia -hankkeen, jonka ympärille koottua komiteaa johtaa pääministeri Katainen. Hankkeelta odotetaan ensi vuoden loppuun mennessä uusia toimia ruotsin kielen aseman edistämiseksi, pohjanaan Ruotsinkielisten kansankäräjien (Folktinget) perustaman ns. Ahtisaaren työryhmän julkaisemat vaatimukset.

Oikean (kansalliskieli) opin osaajille on nyt käyttöä. Valtiotieteen tohtori Markku Suksi aloittaa joulukuun alusta Oikeusministeriön demokratia- ja kieliasioiden yksikössä kieliasioista vastaavana määräaikaisena kehittämispäällikkönä ja kieliasiain neuvottelukunnan pääsihteerinä.

Kansalliskieli -aatteen mukaan Suomessa perustuslaki siis velvoittaisi kansalaiset ymmärtämään ja hyväksymään tietyn omaa (yhteisöllistä) identiteettiä koskevan historiatulkinnan.


Perustuslakia kohtaan suomalaisten tulisi kyetä tuntemaan suurta kunnioitusta, senhän pitäisi puolustaa ihmisoikeuksien toteutumista ja demokratian perinnön siirtämistä tässä maassa. Äärimmäisen suuria ja keskeisiä arvoja. Voiko yllä esitetty tulkinta olla sen paremmin ihmisoikeuksien kuin demokratiankaan ihanteiden mukainen?

Onko tämä myös Oikeusministeriömme tulkinta perustuslaista? Onko tämä virallinen tulkinta suomalaisuudesta ja suomalaisesta identiteetistä? Pitäisikö jo päästää kansalaiset keskustelemaan asiasta avoimesti?

TK
Viestit: 2520
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Kansalliskielistrategia-hanke

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 26.03.2012 10:28

Onko suomenkielisellä kansalla velvollisuus osata/pakolla opetella muuta kansalliskieltä kuin omaansa - suomen kieltä?

Tapsa
Viestit: 175
Liittynyt: 19.08.2011 17:21

Re: Kansalliskielistrategia-hanke

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja Tapsa » 28.03.2012 18:21

Ongelma, ruotsin pakottaminen, ei poistu keskustelemalla, vakuuttamalla ja hyväntahtoisia vaihtoehtoja esittelemällä, koska se on rakenteissa sisällä.

Tarvitaan kriisejä, törmäyksiä ja huomattavia hankaluuksia, jotka eivät anna tämän jatkua. Skandinaavien, mukaanlukien ruotsalaiset, kanssa tulemme kyllä toimeen, ja löytyy nykyaikaisia kanssakäymisen mahdollisuuksia.

Mutta Suomessa vallitseva kielipoliittinen järjestelmä on itsensä suomalaisen poliittisen järjestelmän kokeman historiallisen kehityksen tulos. Se toistaa näitä asetelmia ja uskomuksia ja velvollisuuksia, jotka on sisäistetty instituutioissa, järjestöissä ja julkisessa elämässä. Kansan valtavalla enemmistöllä ei siinä ole mitään roolia. Tavallaan kansa ei itse tiedä kuka ja mikä se on. Sen puolesta ei esiinny juuri kukaan eikä juuri mikään missään varteenotettavassa paikassa ja yhteydessä itse Suomessa. Sen pitää tulla näkyväksi tämän kielipoliittisen asian suhteen täysin tavanomaisesta politiikasta riippumatta, myös irrotettuna nationalismin ja alamaisuuden perinteistä.

TK
Viestit: 2520
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Kansalliskielistrategia-hanke

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 26.08.2012 16:03

"Tarvitaan kriisejä."
Oikeastaan pinnan alla muhii suuri kriisi koko ajan. Pakkoruotsi-systeemi, niin koulujen kuin virkamiestenkin osalta, koetaan epäoikeudenmukaiseksi, terveen järjen vastaiseksi käytännöksi, joka halutaan lakkauttaa ja saada tilalle Suomen todellista kielitilannetta vastaava järjestelmä, jossa maan pääkielellä on keskeinen asema.

Kansalliskielistrategia-suunnitelman on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä. Pakkoruotsin opetusta on kaavailtu aikaistettavaksi alkavaksi kuudennelta luokalta. Itä-Suomen kunnille ei ilmeisesti vieläkään tulla antamaan lupaa ottaa venäjää pakkoruotsin vaihtoehdoksi kouluissa. Siinä kriisin siemeniä syksyksi.

Vastaa Viestiin