Folktinget ja kolmas pakollinen kielikoe yo-kirjoituksiin

Keskustele kieltenopetuksesta ja siihen liittyvistä asioista.
Viesti
Julkaisija
Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Folktinget ja kolmas pakollinen kielikoe yo-kirjoituksiin

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 06.09.2011 01:29

Ei ole vielä kymmentä vuotta siitä, kun pokollinen toisen kotimaisen koe poistui ylioppilaskirjoituksista (2004), sitä oli edeltänyt yli kymmenvuotinen kokeilu.

On käsittämätöntä, että Folktinget ajaa pakollisen kolmannen kielikokeen paluuta ylioppilaskirjoituksiin.

Kun toisen kotimaisen koe lakkasi olemasta pakollinen ylioppilaskirjoituksissa, kysyttiin rehtoreiden mielipidettä - lähes kaikki kannattivat vain kahden pakollisen kielen mallia (äidinkieli + pitkä kieli). Rehtoreiden perusteluissa korostui, että
- kokeilusta, jossa toisen kotimaisen koe oli vapaaehtoinen, oli yksinomaan myönteisiä kokemuksia
- ylioppilastutkinnon rakennetta pidettiin yleisesti liian kielipainotteisena
- katsottiin, että kokeilun mukainen rakenne sopisi paremmin luokattomaan, valinnaisuutta painottavaan lukioon ja tasavertaistaisi niiden opiskelijoiden mahdollisuuksia, jotka ovat matemaattisesti lahjakkaita tai reaaliaineisiin suuntautuneita
- uusi tutkinto oli helpompi suorittaa ammatillisten opintojen pohjalta (nykyisin kaksoistutkintoja on suuri osa).

Nyt sitten Ahtisaaren hallitusohjelmaryhmä on ihan vain ruotsinopintojen lisäämistä ajatellen muovannut paluun kolmen pakollisen kielikokeen yo-tutkintoon. Mitkään kahteen kokeeseen päätymisen perusteena olevat asiat eivät olleet riippuvaisia siitä, että kolmas koe oli viimeksi ns. toinen kotimainen - kyse oli nimenomaan kielipainotteisuuden vähentämisestä, jolle oli hyvät perustelut ja joka toimi.

Nyt moni, joka ei varsinaisesti kannata pakollista toista kotimaista, kokee, että tämähän on "reilu" ehdotus, joka sisältää valinnanvapautta. Ruotsinkieliset vihjailevat, että jollei tämä sovi, niin suomenkielisethän haluavat vain lukea vähemmän kieliä kuin ruotsinkieliset. Kyse on kuitenkin turhasta, kielipainotteisuutta lisäävästä kokeesta, jolla suomenkielisille tuodaan sama kielten painolasti, joka on useimmilla kielivähemmistöön kuuluvilla. Kyse ei siis ole yksilöiden tai yhteisön edusta vaan ainoastaan kulman kautta ruotsin vahvistamisesta.

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: Folktinget ja kolmas pakollinen kielikoe yo-kirjoituksii

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 06.09.2011 09:54

Folktingetin korkeinta päätäntävaltaa käyttävät kansankäräjien edustajat (75), jotka valitaan joka neljäs vuosi kunnallisvaalien tuloksen perusteella. Edustajat hahmottelevat Folktingetin toiminnan suuntaviivat.

Folktingetin jäsenet

RKP: 45 edustajaa
Ahvenanmaan maakuntapäivät: 5 edustajaa
yht. 50

Sosiaalidemokraatit: 8 edustajaa
Kokoomus: 6 edustajaa
Vasemmistoliitto: 4 edustajaa
Vihreä liitto: 3 edustajaa
Kristillisdemokraatit: 2 edustajaa
Keskusta: 2 edustajaa
yht. 15 (näiden on käsittääkseni oltava RKP:n hyväksymiä ehdokkaita, jotka ovat näkyvästi työskennelleet ruotsin puolesta)

Edustajat kokoontuvat istuntoon kerran vuodessa, jolloin hahmotellaan Folktingetin toiminnan suuntaviivat. Toimintaan tulee valtiolta yli puoli miljoonaa euroa.

Tällä joukolla siis todellisuudessa tilataan ne Suomen kielipolitiikkaa koskevat esitykset, joista tulee virallisia - kuten Ahtisaari-paperi hallitusohjelmaan. Tämä joukko myös tilaa erilaisia hurmauskampanjoita (vrt. kallis lehdykkä Pirkka-lehden lomassa, levy kaksikielisyydestä ...).

Tämä on kyllä hurjaa, hurjempaa, hurjinta, mitä demokratiassa voi tapahtua.
Viimeksi muokannut Sees, 08.09.2011 18:47. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: Folktinget ja kolmas pakollinen kielikoe yo-kirjoituksii

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 08.09.2011 18:44

Miksei lukiolaisten liitto ole ottanut kantaa siihen, että hallitusohjelmassa on mukana kolmannen pakollisen kielikokeen palauttaminen?

Viimeksi lukiolaisten liitto on ottanut kantaa kolmisen vuotta sitten, kun he ehdottivat, että ruotsin kielen kirjoittamista kannustettaisiin tekemällä yo-ruotsista korvaava suoritus virkaruotsin kirjalliselle osuudelle.

Vastaa Viestiin