1 + 2

Keskustele kieltenopetuksesta ja siihen liittyvistä asioista.
Viesti
Julkaisija
TK
Viestit: 2520
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

1 + 2

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 20.01.2011 15:54

Eu:n suositus kieltenopiskeluun on malli 1 + 2. Tämä tarkoittaa sitä, että maan pääkielen lisäksi opiskeltaisiin kahta valinnanvaraista kieltä. Kaksi valittavaa kieltä voisivat olla mitä tahansa kieliä.

Suomenkielisissä kouluissa siis opiskeltaisiin suomen kielen lisäksi kahta valinnaista kieltä. Ruotsi olisi yksi valittavana olevista kielistä, pakkoruotsi lakkautettaisiin. Eikö EU:n malli vastaisi aika hyvin Vapaa kielivalinta yhdistyksen linjauksia kielten opiskelun suhteen?

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: 1 + 2

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 20.01.2011 16:07

Saattaa vastata monenkin tavoitteita, vaan ei omiani.

EU:n malli 1+2 taitaa vielä tarkoittaa nimenomaan "unionikieliä" eli esimerkiksi kiina ei kuulu palettiin.

Itse pidän "Ruotsin mallia" selkeästi parhaimpana, koska se huomioi maahanmuuttajat ja kielellisesti hitaasti kehittyvät. Kyseessä on malli, jossa tärkeimmät kielet ovat maan pääkieli, oma kotikieli ja englanti ja muita kieliä tulee vasta sitten, kun näiden kielten kohdalla ollaan vahvalla pohjalla. Mitenkähän tästä muodostaisi kaavan:
pääkieli (+ kotikieli) + englanti (+ muut kielet).

EU:n määrä 1+2 on kohtuullinen suositus normioppilaille, mikäli puhutaan mistä tahansa kielistä. Viime keväänä Sampo Takalo ja Christer Laurén kirjoittivat Hesarissa, että Euroopan unionin suositus 1+2 (äidinkielen lisäksi kahden unionikielen eriasteinen osaaminen) ei sovi Suomeen eikä muihinkaan kaksi- tai monikielisiin maihin. Meillä lähtökohdan pitäisi olla 2+2.

Toivon, että lapset voisivat panostaa muuhunkin kuin kieliin - toki useampia kieliä olisi tarjolla niille, joilla kielet tuntuvat sujuvan.

TK
Viestit: 2520
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: 1 + 2

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 20.01.2011 16:35

Mallia 1 + 2 tulkitaan Suomessa yleensä niin, että valittavat kielet voivat olla mitä tahansa kieliä, niiden ei tarvitse olla eu-kieliä. Toinen valittavista kielistä voisi olla lapsen kotikieli, jos lapsi (ja perhe) niin haluavat.

Suomi on käytännössä ja todellisuudessa yksikielinen, suomenkielinen maa, jossa on useita kielivähemmistöjä. Ruotsinkieliset ovat yksi kielivähemmistö muiden kielivähemmistöjen joukossa. On harhaanjohtavaa kutsua Suomea "kaksikieliseksi" maaksi, sillä suurin osa suomalaisista on yksikielisiä, suomenkielisiä. Lait ovat tässä suhteessa vanhentuneita.

Malli 1 +2 sopii hyvin suomalaisiin kouluihin.

Aina tietenkin pitäisi myös olla mahdollisuus ottaa vapaaehtoisesti useampiakin kieliä, jos kiinnostusta on.

dejavu
Viestit: 466
Liittynyt: 28.01.2010 09:43
Paikkakunta: Tampere

Re: 1 + 2

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja dejavu » 20.01.2011 17:41

Mutta kun Suomen poliittisen ideologian sanelema de facto malli onkin 2 + 1.
Ja sitten ihmetellään, kun kielitaitovaranto supistuu ja supistuu ja supistuu..
Maailma muuttuu, mutta virallinen Suomi on hirttäytynyt menneeseen..

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: 1 + 2

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 21.01.2011 14:56

"Suomalainen malli" on tällä hetkellä suomenruotsalaisten lasten kieltenopintojen malli.

Suomenruotsalaiset mannermaalla ja varsinkin etelärannikolla opiskelevat englannin ja varhain alkavan suomen lisäksi jotain muuta vierasta kieltä, siis malli 2+2. Tämän vuoksi yleisönosastot jatkuvasti täyttyvät kitkeristä suomenruotsalaisten kirjoituksista, joissa provosoiden kysytään, ovatko suomenkieliset lapset tyhmempiä kuin ruotsinkieliset, kun eivät pysty opiskelemaan kieliä samaan tapaan kuin ruotsinkieliset. Ruotsin vaatimaa työmäärää vähätellään, pari tuntia viikossa yläasteella ja ruotsin kieltä pidetään uskomattoman helppona ja sille nähdään jatkuvaa käyttöä - ikään kuin suomenkieliset eläisivät yhtä ruotsinkielisessä maailmassa kuin kaksikieliset suomenruotsalaiset ja pitäisivät Nordeniin yhtä läheisiä yhteyksiä. Pakollisen ruotsin ystävät eivät ota lainkaan tosissaan vapaan kielivalinnan kannattajien näkemyksiä, koska heidän mielestään kukaan normaali, fiksu ihminen ei voi olla oppimatta helposti hyvää ruotsia kaiken muun ohella - se ei ole mistään pois eikä vaadi oikeastaan mitään. Se on lahjaruotsi.

Lahjaruotsin sijaan joudumme jatkossa opiskelemaan pakollisen ruotsin kannattajien mielestä kuntapakkokieltä eli kunta tekee jatkossa valinnat vanhempien ja lasten sijasta. Tähän tulisi tarjota jokin sopiva malli, missä pidettäisiin huolta siitä, että kunnissa olisi useampia kieliä tarjolla. Samalla tulee miettiä, miten kuntaa vaihtavien oppilaiden kieliopinnot hoidetaan.

Erityisesti luokanopettajaksi opiskeleville tulisi nyt tarjota kieltenopetuksen sivuainekokonaisuutta harvinaisemmissa kielissä, jotta kieltenopetus saadaan alkamaan.

TK
Viestit: 2520
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: 1 + 2

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 21.01.2011 18:19

1 + 2 on hyvä malli. Kuntien on vain huolehdittava, että tarjolla on useampia valinnaiskieliä, joista voi valita.

Koulut voivat myös erikoistua kielitarjonnan mukaan. Ei kaikissa kouluissa tarvitse olla samoja valinnaiskieliä tarjolla. Harvinaisten kielten opettajat voivat olla kiertäviä opettajia, jotka käyvät useassa koulussa.

Malli 1 + 2 sopii hyvin suomalaisiin kouluihin.

Vastaa Viestiin