Kaksikielisyysrahat eivät ole menneet kaksikielisyyteen Närpiössä.

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Hillevi Henanen
Viestit: 1902
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Kaksikielisyysrahat eivät ole menneet kaksikielisyyteen Närpiössä.

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 22.09.2022 11:54

https://yle.fi/uutiset/3-12632855
https://svenska.yle.fi/a/7-10020908

Kaksikielisyyslahjuksen summa on kehittynyt mielenkiintoisesti.
Kaksikielisyyden perushinta kaksikielisyyslahjuksen kaavan sisällä on selvästikin vapaasti ohjattava liikkuva osio.
Kaksikielisyyden perushintaa nostettiin ensimmäisinä neljänä vuotena yhteensä 2% eli keskimäärin 0,5% vuotta kohti.
Koska kukaan ei ilmeisesti kyseenalaistanut tätä rahasampoa, niin kahtena seuraava vuonna lypsettiin jo vähän reippaammin eli 4,8% eli 2,4%/vuosi.
Tälle vuodelle iski sitten ahneus puhtaimmillaan. Kaksikielisyyden perushinta nousi 10,4%.
Tarkoittaa esim Närpiön kohdalla, että edellisvuonna hyvää tuli 2,2 milj. ja tänä vuonna reilut 2,4 milj. Koko ruotsenemmistöisen kuntaryhmän potti nousi 103 miljoonasta 114 vuosimiljoonaan.
Tässä selvitys mm kaksikielisyysrahojen käytöstä Närpesissä

Från januari 2016 kan Närpes stad räkna med 2,2 miljoner extra i statliga medel eftersom staden blir officiellt tvåspråkig.

- Statsandelarna ser därmed väldigt positiva ut för oss. Vi räknar med en total ökning på 3 miljoner euro varav tvåspråkigheten är den i särklass största posten, konstaterar ekonomidirektör Kent-Ole Qvisen.

I övrigt ser det tufft ut ekonomiskt. I år har Närpes en minusbudget på 1,4 miljoner euro, men nästa år räknar man med en nollbudget.
Två större investeringar

I början av det här året tvingades Närpes stad backa med en investering på en miljon euro gällande vård- och servicecentret på Sjukhusbacken.

Det är en investering som man inte kan skjuta upp hur länge som helst trots att man i budgetdiskussionen i kommunfullmäktige på måndagen konstaterade att man inte kan inleda eller bygga ut någon befintlig kommunal verksamhet.

- Det gäller att hålla tillbaka överallt där det går. Men vård- och servicecentret måste vi gå vidare med i sakta mak under en längre period. Vi räknar med att komma i gång före årsskiftet och sedan fortsätta i viss takt i tio år, säger Kent-Ole Qvisen.
Daghem i Kalax nästa år

I årets budget finns ännu 300 000 euro kvar för planeringen av vård- och servicecentret, och Qvisen räknar med att det projektet fortsätter nästa år.

Skogsdungens daghem i Kalax kommer också att kunna förverkligas under nästa år, och enligt Kent-Ole Qvisen kommer det att belasta nästa års budget med ungefär 2 miljoner euro.

- De därpåföljande åren 2017 och 2018 vågar vi inte sia om. Oklarheten är för stor inom det kommunala fältet, säger Qvisen.

https://svenska.yle.fi/a/7-978156

Tammikuussa 2016 alkaen Närpen kaupunki voi luottaa 2,2 miljoonan ylimääräiseen valtion varoihin, koska kaupunki tulee virallisesti kaksikieliseksi.

– Valtion osuudet näyttävät siis meistä erittäin myönteisiltä. Odotamme yhteensä 3 miljoonan euron lisäystä, josta kaksikielisyys on ylivoimaisesti suurin erä, sanoo talousjohtaja Kent-Ole Qvisen.

Muuten näyttää taloudellisesti vaikealta. Tänä vuonna Närpiöllä on 1,4 miljoonan euron miinusbudjetti, mutta ensi vuonna budjetin odotetaan olevan nolla.
(Kommentti: Edellinen vuosi meni miinukselle, koska Närpiö jäi silloin ilman kaksikielisyyslahjuksia ainoana kaksikielisenä kuntana)
Kaksi suurta investointia

Tämän vuoden alussa Närpiön kaupunki joutui perääntymään miljoonan euron investoinnilla Sjukhusbackenin hoito- ja palvelukeskuksesta.

Kyseessä on investointi, jota ei voi lykätä pitkäksi aikaa, vaikka kunnanvaltuuston budjettikeskustelussa maanantaina todettiin, että olemassa olevaa kuntatoimintaa ei ole mahdollista käynnistää tai laajentaa.

– On säästettävä aina kun mahdollista. Mutta hoito- ja palvelukeskuksessa meidän on edettävä hitaaseen tahtiin pidemmän aikaa. Odotamme, että pääsemme alkuun ennen vuodenvaihdetta ja jatkamme sitten tiettyyn tahtiin kymmenen vuoden ajan, Kent-Ole Qvisen sanoo.
Kommentti: (On siis pidettävä huolta siitä että ruotsinkieliset elävät edelleenkin vanhemmiksi kuin muut kieliryhmät)
Päiväkoti Kalaxissa ensi vuonna

Hoito- ja palvelukeskuksen suunnitteluun on tämän vuoden budjetissa jäljellä vielä 300 000 euroa, ja Qvisen odottaa hankkeen jatkuvan ensi vuonna.

Myös Skogsdungenin Kalaxin päiväkoti voidaan toteuttaa ensi vuoden aikana ja se kuormittaa Kent-Ole Qvisenin mukaan ensi vuoden budjettia noin 2 miljoonalla eurolla.

– Emme uskalla ennustaa seuraavia vuosia 2017 ja 2018. Epävarmuus kunnallisella alalla on liian suuri, Qvisen sanoo.

Nämä talouspäälliköt eivät oikein hallitse tuota paskan puhumista. Tulopuolen erittelyssä oli mainittu kaksikielisyyskin, mutta tästä yhteenvedosta en löytänyt sanaakaan kaksikielisyyden hoidosta tai kalliista koulukirjoista, ja Lohjan talouspäällikkö sanoi jo aikanaan suoraan, että kaksikielisyysavustussysteemi on rahasampo kunnalle.
Nyt kun väkisin väännetty bisnes muuttuu mahdottomaksi, jäävät sitten tyhjän päälle ne Närpiöön haalitut työntekijät, joilla ei ole Suomessa tarvittavaa kielitaitoa - miljoonien kaksikielisyysavustuksista huolimatta.
Suomenkielisistä kunnistahan tuo kasvihuonebisnes on kilpailtu melko tyhjiin ajat sitten mm näillä kielirahoilla.
Närpiössä vieraskielisiä on vajaat 2000 ja ruotsienemmistöisissä kunnissa yhteensä vajaat 14000. Siinä meille elättämistä.

1,7 vuosimiljardia on pahasti alakanttiin jos lasketaan mukaan KAIKKI kaksikielisyyden kustannukset.
Viimeksi muokannut Hillevi Henanen, 22.09.2022 12:48. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Hillevi Henanen
Viestit: 1902
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Kaksikielisyysrahat eivät ole menneet kaksikielisyyteen Närpiössä.

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 22.09.2022 12:40

Halvat tomaatit on syöty ja taidettu välillä kärrätä jopa kaatopaikalle hintapoliittisista syistä.
Kukaan ei vielä tiedä näiden syötyjen tomaattien lopullista kilohintaa, mutta se on varmaa, että tähän asti maksettu hinta on vasta ollut käsiraha.

Mitä kaikkia muita yhteiskunnan avustuksia on mahdettu syytää tuohon järjettömään bisnekseen?
Kuka kustantaa elämisen näille tyhjän päälle jääville työläisille ja kuinka kauan?

Vastaa Viestiin