Juhannuspakkopullaksi ehdotetaan 10 miljoonalla lisää pakkoruotsia

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Hillevi Henanen
Viestit: 1847
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Juhannuspakkopullaksi ehdotetaan 10 miljoonalla lisää pakkoruotsia

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 22.06.2022 10:02

https://svenska.yle.fi/a/7-10017935

Finska yle ei ainakaan vielä kirjoita aiheesta.
Under regeringens budgetförhandlingar i höst kommer minister Andersson även att föreslå ett tilläggsanslag på 10 miljoner för att öka timresurserna i B1-språk. Det skulle i praktiken betyda ungefär en tilläggstimme i det andra inhemska i veckan per årskurs i grundskolan.
Ministeri Andersson ehdottaa tänä syksynä hallituksen budjettineuvotteluissa myös 10 miljoonan lisämäärärahaa B1-kielten tuntiresurssien lisäämiseen. Käytännössä tämä tarkoittaisi noin yhden tunnin lisätuntia toisella kotimaisella viikolla oppivelvollisessa vuodessa.
Opetusministeri siis ehdottaa kymmentä lisämiljoonaa peruskoulun toisen kotimaisen opetukseen.
-kannustetaan kuntia tarjoamaan ruotsia A1-kieleksi enemmän kuin nykyään.
(Mielenkiintoinen korjausehdotus siihen, että varsinainen ongelma on se, että ruotsinkieliset lähtevät maasta puuttuvan suomen kielen taidon takia ja että suomen- ja muunkielisille ruotsi on turhaa nykyisessäkin laajuudessa. Eikö nyt viimeistään olisi aika satsata nämä miljoonat maan pääkielen opetukseen? Toistasataa vuosimiljoonaa lahjoitetaan jo nyt 5%:n alueelle ruotsin kielen ylläpitoon.)
– En tillräcklig undervisning i det andra inhemska språket är a och o för att det ska finnas en tillräckligt stark bas för de unga att stå på, när de funderar på vilka språk de vill satsa på under sina gymnasiestudier.

– Riittävä toisen kotimaan kielen opetus on välttämätöntä, jotta nuorilla olisi tarpeeksi vahva pohja, kun he pohtivat, mihin kieliin lukio-opintojensa aikana haluavat panostaa.

Rautainen logiikka. Peruskouluun lisätyt pakkoruotsin tunnit siis antaisisvat vankan pohjan lukion kieliopinnoille??? Miten hitossa? Tällähän juuri estettäisiin muiden kielten opiskelu!!
Ruotsinkielisille toinen kotimainen on välttämättömyys, muille kieliryhmille täysi turhuus ja haitta jota toki voi halutessaan opiskella vapaavalinnaisena.

Ei kommentointimahdollisuutta
Viimeksi muokannut Hillevi Henanen, 22.06.2022 21:48. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

Hillevi Henanen
Viestit: 1847
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Juhannuspakkopullaksi ehdotetaan 10 miljoonalla lisää pakkoruotsia

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 22.06.2022 10:24

https://www.hbl.fi/artikel/ed8b0469-747 ... fc9c8bae4b

Finska yle ja Hesari vissiin vielä pakertavat käännöksen kanssa.

TK
Viestit: 2348
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Juhannuspakkopullaksi ehdotetaan 10 miljoonalla lisää pakkoruotsia

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 22.06.2022 12:36

Sikasairasta touhua.
Hurrit härnäävät suomenkielistä enemmistöä, tahallaan. Isottelevat. Jatkavat epäilemättä niin kauan kuin pystyvät.
Miten kauan pystyvät?

Hillevi Henanen
Viestit: 1847
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Juhannuspakkopullaksi ehdotetaan 10 miljoonalla lisää pakkoruotsia

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 22.06.2022 14:23

Opetusministeri siis ehdottaa kymmentä lisämiljoonaa peruskoulun toisen kotimaisen opetukseen.
-kannustetaan kuntia tarjoamaan ruotsia A1-kieleksi enemmän kuin nykyään.
Ihan kuin tätä ei olisi tehty apinan raivolla ne kuusi vuotta jotka pakkoruotsi on homehtunut ala-asteilla varsin huonolla menestyksellä. Kouluissa on käynyt jos sun minkäsorttista painostusryhmää. Suomenkieliset ovat sujuvasti kuunnelleet.
Suruf uskoivat kun homma jäi aikoinaan puolitiehen, että homma hoituu ajan kanssa. Ei ole hoitunut.

Vaatii opetusministeriltä parkkiintunutta omaatuntoa vaatia lisämiljoonia että 95% väestö voitaisiin pakottaa 5% vähemmistön turhan pienen kielen opiskeluun, kun maassa on suomea taitamattomiin ruotsinkielisiin verrattuna moninkertainen määrä ihmisiä joille maan pääkieleen panostaminen olisi elinehto.
Onkohan näitä suomea taitamattomia ruotsinkielisiä todellakin niin vähän, että heistä ei kannata edes välittää? Muuttakoot Ruotsiin. Se olisi yksi selitys siihen, että asialle ei tehdä mitään.

Näiden kuuden vuoden aikana ruotsinkielisten määrä on kehittynyt seuraavasti:
Manner-Suomi -2 809
Suomenkieliset kunnat +1 119
Suomienemmistöiset kaksikieliset kunnat -628
Ruotsienemmistöiset kaksikieliset kunnat -3 176

Väitänpä, että kun surut yhä enemmän joutuvat operoimaan suomenkielisissä kunnissa, niin se ei ainakaan helpota heidän hommiaan. Suomenkielisiä kuntia on kaikkiaan 260 kappaletta, eli vuosittainen ruotsinkielisten siirtymä suomenkielisiin kuntiin on keskimäärin alle 1 (lue yksi)/kunta.

Tietääkö joku onko tänä vuonna ollut hillitön tunku ruotsin kielen opettajakoulutukseen?

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 1718
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Juhannuspakkopullaksi ehdotetaan 10 miljoonalla lisää pakkoruotsia

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 22.06.2022 20:25

Tuntimäärää ei työryhmä sentään uskaltanut lisätä, joten ihan täysin ei tolkku ole vielä kadonnut muilta puolueilta.
Media ei suomeksi mitään uutisoi, mutta miljoonapotti on taas luvassa ties kuinka monennelle ruotsin kielen kehityshankkeelle.
Aika hyvät rahat tulee, kun muutaman vuoden välein leikkaa-ja-liimaa samat vanhat fraasit, jotka eivät kuitenkaan koskaan toimi käytännössä.

Ihan ilmaiseksi annamme neuvon, että muuttakaa ruotsi vapaaehtoiseksi ja mahdollistakaa ruotsin ystäville mahdollisimman pitkä oppimäärä.
Siinä se.

Ei tarvitse maksaa miljoonaa, vaan ilmaiseksi tulee tämä suositus.

https://valtioneuvosto.fi/-/1410845/min ... misohjelma
Hallituksen osaamisen, sivistyksen ja innovaatioiden ministerityöryhmä päätti tiistaina 21.6. linjauksista, joilla on tarkoitus kehittää ja vahvistaa toisen kotimaisen kielen opetusta ja oppimista perusopetuksessa ja toisella asteella vuosina 2022 - 2023. Kehittämishankkeen toteutusvastuu tulisi Opetushallitukselle.

Kehittämisohjelman toimenpiteillä edistetään pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelman kirjausta toisen kotimaisen kielen opetuksen vahvistamisesta. Lisäksi ohjelma tukee omalta osaltaan myös joulukuussa 2021 vahvistettua kansalliskielistrategiaa.

Kehittämisohjelmassa esitetään, että laaditaan kattava selvitys kielten opetuksen sekä äidinkielenomaisen opetuksen tilanteesta ja kehittämismahdollisuuksista perus- ja toisella asteella. Opetushallitus kilpailuttaa selvityksen tekijän ja se toteutetaan vuoden 2023 aikana.

Selvitys koskee kaikkia kouluissa opetettavia kieliä, mutta toisen kotimaisen kielen osalta tavoitteena on erityisesti tarkastella kielenopetusta oppimäärien näkökulmasta sekä löytää keinoja, joilla kehitetään jatkumoja toisen kotimaisen kielen opiskelulle lukiosta ja ammatillisesta koulutuksesta jatko-opintoihin ja työelämään.

Kehittämisohjelman mukaan kuntia kannustettaisiin kehittämään ratkaisuja tarjota nykyistä joustavammin ruotsin kieltä kouluissa pitkänä A1-kielenä. Tätä varten käynnistetään syksyllä 2022 pilottihanke, jossa kunnat voisivat hakea tähän tarkoitukseen avustusta.

Yhtenä tavoitteena on vahvistaa toisen kotimaisen kielen opiskelua ammatillisessa koulutuksessa, erityisesti palvelualan työtehtävissä. Suomenkieliseen ammatilliseen perustutkintoon kuuluu yhden osaamispisteen verran toisen kotimaisen kielen opintoja. Ruotsinkielisessä ammatillisessa koulutuksessa toisen kotimaisen kielen (suomen) laajuus on kaksi osaamispistettä.

Määrärahojen kohdentamisella tuettaisiin toista kotimaista kieltä opettavien opettajien ammatillista kehittymistä ja yhteistyömahdollisuuksien edistämistä. Opettajien ja myös oppijoiden tueksi on lisäksi tarkoitus kehittää ja päivittää toisen kotimaisen kielen opetuksen tukimateriaalia.

Toisen kotimaisen kielen asema ylioppilaskirjoituksissa
Ministerityöryhmä linjasi myös, että ylioppilastutkinnon rakennetta ei uudisteta toisen kotimaisen kielen osalta tällä hallituskaudella. Aikaisempaa vaativampi viiden kokeen mukainen tutkintorakenne on otettu käyttöön keväällä 2022. Muutokset tutkintorakenteessa eivät siten olisi perusteltuja tässä vaiheessa.

RKP jätti pöytäkirjamerkinnän asiasta. RKP ei voinut hyväksyä esitystä, vaan olisi toivonut, että asia olisi käsitelty aikaisemmin, jotta asia olisi voinut edetä tämän hallituskauden aikana.

Ministeriryhmä päätti esittää, että hallitus toteuttaisi selvityksen, mitä toisen kotimaisen kielen pakollisuuden poistaminen ylioppilastutkinnosta on merkinnyt Suomen kielitaidon kannalta.

Selvityksessä tulee ottaa kantaa missä vaiheessa vähenevä määrä suomenkielisiä oppilaita, jotka suorittavat ruotsin kielen osana ylioppilastutkintoa voi vaikuttaa ruotsinkielisten perustuslailliseen oikeuteen saada palvelua omalla kielellään.

Tämän lisäksi linjattiin, että luodaan tiekartta, miten edistetään yhä useamman lukio-opiskelijan toisen kotimaisen kielen suorittamista ylioppilastutkinnossa. OKM käy myös vuoropuhelua korkeakoulujen kanssa toisen kotimaisen kielen vahvistamisesta korkeakoulujen opiskelijavalinnassa.

Toisen kotimaisen kielen kehittämisohjelmaTiedosto avautuu uudessa välilehdessä PDF 182kB (pdf)
Lisätietoja:

Kehittämisohjelma: neuvotteleva virkamies Anna Kiiskinen, puh. 02953 30317
Toisen kotimaisen kielen asema ylioppilastutkinnossa: opetusneuvos Heikki Blom, puh. 02953 30074

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 1718
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Juhannuspakkopullaksi ehdotetaan 10 miljoonalla lisää pakkoruotsia

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 22.06.2022 20:36

Selvityksessä tulee ottaa kantaa
missä vaiheessa vähenevä määrä suomenkielisiä oppilaita, jotka suorittavat ruotsin kielen osana ylioppilastutkintoa voi vaikuttaa ruotsinkielisten perustuslailliseen oikeuteen saada palvelua omalla kielellään.


Tätä me on yritetty selvittää eli mikä prosentti suomenkielisistä pitää mobilisoida ruotsinkielisten palvelijoiksi..
Montako suomenkielistä palvelijaa yhtä ruotsinkielistä kohti.

Tällä hetkellä luku on 19 palvelijaa yhtä ruotsinkielistä kohti.

RKPn vaatima 100% on liikaa,
mutta ihan nollaan painaminenkaan ei järkevää liene.

Mutta mikä se prosenttiluku on,
toivottavasti se nyt vihdoin selviää...


Vapaaehtoisesti ruotsia lukee tällä hetkellä 4,2% oppilaista
(A-kielenä pakkoruotsin aikaistamisen jälkeen)
Prosentti putosi puoleen sen jälkeen,
kun RKP aikaisti pakkoruotsin alakouluun..

Vipusen (2020a) mukaan vuonna 2019 perusopetuksen luokkien
1–6 A-kielivalinnat
(sisältää sekä A1- että A2-kielen) painottuvat englantiin (83 %), minkä jälkeen kolme
valituinta A-kieltä olivat suomi (5,7 %),
ruotsi (4,2 %) ja saksa (3,9 %). Suomen määrä
A-kielen valinnoissa selittyy sillä, että usein ruotsinkielisissä kouluissa suomi aloitetaan
A1-kielenä.
Kielivaranto nyt -selvitys, sivu 35

Vastaa Viestiin