Juhannuspakkopullaksi ehdotetaan 10 miljoonalla lisää pakkoruotsia

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Hillevi Henanen
Viestit: 1918
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Juhannuspakkopullaksi ehdotetaan 10 miljoonalla lisää pakkoruotsia

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 22.06.2022 10:02

https://svenska.yle.fi/a/7-10017935

Finska yle ei ainakaan vielä kirjoita aiheesta.
Under regeringens budgetförhandlingar i höst kommer minister Andersson även att föreslå ett tilläggsanslag på 10 miljoner för att öka timresurserna i B1-språk. Det skulle i praktiken betyda ungefär en tilläggstimme i det andra inhemska i veckan per årskurs i grundskolan.
Ministeri Andersson ehdottaa tänä syksynä hallituksen budjettineuvotteluissa myös 10 miljoonan lisämäärärahaa B1-kielten tuntiresurssien lisäämiseen. Käytännössä tämä tarkoittaisi noin yhden tunnin lisätuntia toisella kotimaisella viikolla oppivelvollisessa vuodessa.
Opetusministeri siis ehdottaa kymmentä lisämiljoonaa peruskoulun toisen kotimaisen opetukseen.
-kannustetaan kuntia tarjoamaan ruotsia A1-kieleksi enemmän kuin nykyään.
(Mielenkiintoinen korjausehdotus siihen, että varsinainen ongelma on se, että ruotsinkieliset lähtevät maasta puuttuvan suomen kielen taidon takia ja että suomen- ja muunkielisille ruotsi on turhaa nykyisessäkin laajuudessa. Eikö nyt viimeistään olisi aika satsata nämä miljoonat maan pääkielen opetukseen? Toistasataa vuosimiljoonaa lahjoitetaan jo nyt 5%:n alueelle ruotsin kielen ylläpitoon.)
– En tillräcklig undervisning i det andra inhemska språket är a och o för att det ska finnas en tillräckligt stark bas för de unga att stå på, när de funderar på vilka språk de vill satsa på under sina gymnasiestudier.

– Riittävä toisen kotimaan kielen opetus on välttämätöntä, jotta nuorilla olisi tarpeeksi vahva pohja, kun he pohtivat, mihin kieliin lukio-opintojensa aikana haluavat panostaa.

Rautainen logiikka. Peruskouluun lisätyt pakkoruotsin tunnit siis antaisisvat vankan pohjan lukion kieliopinnoille??? Miten hitossa? Tällähän juuri estettäisiin muiden kielten opiskelu!!
Ruotsinkielisille toinen kotimainen on välttämättömyys, muille kieliryhmille täysi turhuus ja haitta jota toki voi halutessaan opiskella vapaavalinnaisena.

Ei kommentointimahdollisuutta
Viimeksi muokannut Hillevi Henanen, 22.06.2022 21:48. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

Hillevi Henanen
Viestit: 1918
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Juhannuspakkopullaksi ehdotetaan 10 miljoonalla lisää pakkoruotsia

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 22.06.2022 10:24

https://www.hbl.fi/artikel/ed8b0469-747 ... fc9c8bae4b

Finska yle ja Hesari vissiin vielä pakertavat käännöksen kanssa.

TK
Viestit: 2374
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Juhannuspakkopullaksi ehdotetaan 10 miljoonalla lisää pakkoruotsia

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 22.06.2022 12:36

Sikasairasta touhua.
Hurrit härnäävät suomenkielistä enemmistöä, tahallaan. Isottelevat. Jatkavat epäilemättä niin kauan kuin pystyvät.
Miten kauan pystyvät?

Hillevi Henanen
Viestit: 1918
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Juhannuspakkopullaksi ehdotetaan 10 miljoonalla lisää pakkoruotsia

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 22.06.2022 14:23

Opetusministeri siis ehdottaa kymmentä lisämiljoonaa peruskoulun toisen kotimaisen opetukseen.
-kannustetaan kuntia tarjoamaan ruotsia A1-kieleksi enemmän kuin nykyään.
Ihan kuin tätä ei olisi tehty apinan raivolla ne kuusi vuotta jotka pakkoruotsi on homehtunut ala-asteilla varsin huonolla menestyksellä. Kouluissa on käynyt jos sun minkäsorttista painostusryhmää. Suomenkieliset ovat sujuvasti kuunnelleet.
Suruf uskoivat kun homma jäi aikoinaan puolitiehen, että homma hoituu ajan kanssa. Ei ole hoitunut.

Vaatii opetusministeriltä parkkiintunutta omaatuntoa vaatia lisämiljoonia että 95% väestö voitaisiin pakottaa 5% vähemmistön turhan pienen kielen opiskeluun, kun maassa on suomea taitamattomiin ruotsinkielisiin verrattuna moninkertainen määrä ihmisiä joille maan pääkieleen panostaminen olisi elinehto.
Onkohan näitä suomea taitamattomia ruotsinkielisiä todellakin niin vähän, että heistä ei kannata edes välittää? Muuttakoot Ruotsiin. Se olisi yksi selitys siihen, että asialle ei tehdä mitään.

Näiden kuuden vuoden aikana ruotsinkielisten määrä on kehittynyt seuraavasti:
Manner-Suomi -2 809
Suomenkieliset kunnat +1 119
Suomienemmistöiset kaksikieliset kunnat -628
Ruotsienemmistöiset kaksikieliset kunnat -3 176

Väitänpä, että kun surut yhä enemmän joutuvat operoimaan suomenkielisissä kunnissa, niin se ei ainakaan helpota heidän hommiaan. Suomenkielisiä kuntia on kaikkiaan 260 kappaletta, eli vuosittainen ruotsinkielisten siirtymä suomenkielisiin kuntiin on keskimäärin alle 1 (lue yksi)/kunta.

Tietääkö joku onko tänä vuonna ollut hillitön tunku ruotsin kielen opettajakoulutukseen?

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 1769
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Juhannuspakkopullaksi ehdotetaan 10 miljoonalla lisää pakkoruotsia

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 22.06.2022 20:25

Tuntimäärää ei työryhmä sentään uskaltanut lisätä, joten ihan täysin ei tolkku ole vielä kadonnut muilta puolueilta.
Media ei suomeksi mitään uutisoi, mutta miljoonapotti on taas luvassa ties kuinka monennelle ruotsin kielen kehityshankkeelle.
Aika hyvät rahat tulee, kun muutaman vuoden välein leikkaa-ja-liimaa samat vanhat fraasit, jotka eivät kuitenkaan koskaan toimi käytännössä.

Ihan ilmaiseksi annamme neuvon, että muuttakaa ruotsi vapaaehtoiseksi ja mahdollistakaa ruotsin ystäville mahdollisimman pitkä oppimäärä.
Siinä se.

Ei tarvitse maksaa miljoonaa, vaan ilmaiseksi tulee tämä suositus.

https://valtioneuvosto.fi/-/1410845/min ... misohjelma
Hallituksen osaamisen, sivistyksen ja innovaatioiden ministerityöryhmä päätti tiistaina 21.6. linjauksista, joilla on tarkoitus kehittää ja vahvistaa toisen kotimaisen kielen opetusta ja oppimista perusopetuksessa ja toisella asteella vuosina 2022 - 2023. Kehittämishankkeen toteutusvastuu tulisi Opetushallitukselle.

Kehittämisohjelman toimenpiteillä edistetään pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelman kirjausta toisen kotimaisen kielen opetuksen vahvistamisesta. Lisäksi ohjelma tukee omalta osaltaan myös joulukuussa 2021 vahvistettua kansalliskielistrategiaa.

Kehittämisohjelmassa esitetään, että laaditaan kattava selvitys kielten opetuksen sekä äidinkielenomaisen opetuksen tilanteesta ja kehittämismahdollisuuksista perus- ja toisella asteella. Opetushallitus kilpailuttaa selvityksen tekijän ja se toteutetaan vuoden 2023 aikana.

Selvitys koskee kaikkia kouluissa opetettavia kieliä, mutta toisen kotimaisen kielen osalta tavoitteena on erityisesti tarkastella kielenopetusta oppimäärien näkökulmasta sekä löytää keinoja, joilla kehitetään jatkumoja toisen kotimaisen kielen opiskelulle lukiosta ja ammatillisesta koulutuksesta jatko-opintoihin ja työelämään.

Kehittämisohjelman mukaan kuntia kannustettaisiin kehittämään ratkaisuja tarjota nykyistä joustavammin ruotsin kieltä kouluissa pitkänä A1-kielenä. Tätä varten käynnistetään syksyllä 2022 pilottihanke, jossa kunnat voisivat hakea tähän tarkoitukseen avustusta.

Yhtenä tavoitteena on vahvistaa toisen kotimaisen kielen opiskelua ammatillisessa koulutuksessa, erityisesti palvelualan työtehtävissä. Suomenkieliseen ammatilliseen perustutkintoon kuuluu yhden osaamispisteen verran toisen kotimaisen kielen opintoja. Ruotsinkielisessä ammatillisessa koulutuksessa toisen kotimaisen kielen (suomen) laajuus on kaksi osaamispistettä.

Määrärahojen kohdentamisella tuettaisiin toista kotimaista kieltä opettavien opettajien ammatillista kehittymistä ja yhteistyömahdollisuuksien edistämistä. Opettajien ja myös oppijoiden tueksi on lisäksi tarkoitus kehittää ja päivittää toisen kotimaisen kielen opetuksen tukimateriaalia.

Toisen kotimaisen kielen asema ylioppilaskirjoituksissa
Ministerityöryhmä linjasi myös, että ylioppilastutkinnon rakennetta ei uudisteta toisen kotimaisen kielen osalta tällä hallituskaudella. Aikaisempaa vaativampi viiden kokeen mukainen tutkintorakenne on otettu käyttöön keväällä 2022. Muutokset tutkintorakenteessa eivät siten olisi perusteltuja tässä vaiheessa.

RKP jätti pöytäkirjamerkinnän asiasta. RKP ei voinut hyväksyä esitystä, vaan olisi toivonut, että asia olisi käsitelty aikaisemmin, jotta asia olisi voinut edetä tämän hallituskauden aikana.

Ministeriryhmä päätti esittää, että hallitus toteuttaisi selvityksen, mitä toisen kotimaisen kielen pakollisuuden poistaminen ylioppilastutkinnosta on merkinnyt Suomen kielitaidon kannalta.

Selvityksessä tulee ottaa kantaa missä vaiheessa vähenevä määrä suomenkielisiä oppilaita, jotka suorittavat ruotsin kielen osana ylioppilastutkintoa voi vaikuttaa ruotsinkielisten perustuslailliseen oikeuteen saada palvelua omalla kielellään.

Tämän lisäksi linjattiin, että luodaan tiekartta, miten edistetään yhä useamman lukio-opiskelijan toisen kotimaisen kielen suorittamista ylioppilastutkinnossa. OKM käy myös vuoropuhelua korkeakoulujen kanssa toisen kotimaisen kielen vahvistamisesta korkeakoulujen opiskelijavalinnassa.

Toisen kotimaisen kielen kehittämisohjelmaTiedosto avautuu uudessa välilehdessä PDF 182kB (pdf)
Lisätietoja:

Kehittämisohjelma: neuvotteleva virkamies Anna Kiiskinen, puh. 02953 30317
Toisen kotimaisen kielen asema ylioppilastutkinnossa: opetusneuvos Heikki Blom, puh. 02953 30074

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 1769
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Juhannuspakkopullaksi ehdotetaan 10 miljoonalla lisää pakkoruotsia

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 22.06.2022 20:36

Selvityksessä tulee ottaa kantaa
missä vaiheessa vähenevä määrä suomenkielisiä oppilaita, jotka suorittavat ruotsin kielen osana ylioppilastutkintoa voi vaikuttaa ruotsinkielisten perustuslailliseen oikeuteen saada palvelua omalla kielellään.


Tätä me on yritetty selvittää eli mikä prosentti suomenkielisistä pitää mobilisoida ruotsinkielisten palvelijoiksi..
Montako suomenkielistä palvelijaa yhtä ruotsinkielistä kohti.

Tällä hetkellä luku on 19 palvelijaa yhtä ruotsinkielistä kohti.

RKPn vaatima 100% on liikaa,
mutta ihan nollaan painaminenkaan ei järkevää liene.

Mutta mikä se prosenttiluku on,
toivottavasti se nyt vihdoin selviää...


Vapaaehtoisesti ruotsia lukee tällä hetkellä 4,2% oppilaista
(A-kielenä pakkoruotsin aikaistamisen jälkeen)
Prosentti putosi puoleen sen jälkeen,
kun RKP aikaisti pakkoruotsin alakouluun..

Vipusen (2020a) mukaan vuonna 2019 perusopetuksen luokkien
1–6 A-kielivalinnat
(sisältää sekä A1- että A2-kielen) painottuvat englantiin (83 %), minkä jälkeen kolme
valituinta A-kieltä olivat suomi (5,7 %),
ruotsi (4,2 %) ja saksa (3,9 %). Suomen määrä
A-kielen valinnoissa selittyy sillä, että usein ruotsinkielisissä kouluissa suomi aloitetaan
A1-kielenä.
Kielivaranto nyt -selvitys, sivu 35

lpo
Viestit: 150
Liittynyt: 10.04.2016 10:57

Re: Juhannuspakkopullaksi ehdotetaan 10 miljoonalla lisää pakkoruotsia

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja lpo » 27.06.2022 15:57

Kovin hiljaiselta näyttää vielä finska ylen puolella, enkä ole muuallakaan huomannut mitään uutisointia aiheesta. Mihinkähän tuollainen 10 miljoonaa muka riittäisi? Jos sillä meinataan lisätä pakkoruotsin tunteja yläasteelle, niin mistäs sitten tällä kertaa karsitaan? Taitaa olla liikunta ja taideaineet aika loppuunkaluttuja...

pjl69
Viestit: 542
Liittynyt: 17.03.2017 14:39

Re: Juhannuspakkopullaksi ehdotetaan 10 miljoonalla lisää pakkoruotsia

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja pjl69 » 27.06.2022 16:14

Ei palvelusväki mitään taideaineita kaipaakaan ja liikuntaakin saa olla vain sen verran, että oppivat nätisti niiaamaan.

Hillevi Henanen
Viestit: 1918
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Juhannuspakkopullaksi ehdotetaan 10 miljoonalla lisää pakkoruotsia

#9 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 28.06.2022 23:55

Kun toisaalla Suomessa ollaan huolissaan historiasta ja näperrellään väkipakolla minimaaliselle vähemmistölle palvelijoiksi 95%:a kansasta, niin toisaalla joku onneksi ymmärtää olla huolissaan huomisesta ja KOKO kansan turvallisuudesta. Hesarissa oli juttu siihen liittyvästä asiasta eli Naton kanssa harjoittelusta.
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000008913398.html
Alla yksi kommentti.
Kiva että komentokieli englanti sujui. Englanti onkin toinen Naton virallisista kielistä ranskan lisäksi ja käytännössä ainoa.

Suomenkin kannattaisi yhteensopivuuden nimissä miettiä josko englanti otettaisiin ainoaksi komentokieleksi Suomessakin. On ongelma jos sodan syttyessä tarvitsemme tänne liittolaisilta apujoukkoja ja kalustoa, mutta reserviläisemme ja kantahenkilökuntamme ei välttämättä aina osaa kommunikoida heidän kanssaan Naton virallisella kielellä
.
https://yle.fi/uutiset/3-12314941
Suomelta 70 miljoonaa euroa lisätukea Ukrainalle
Kaksikielisille kunnille syydetään esim tänä vuonna 110 miljoona korvamerkitsemätöntä ylimääräistä rahaa "ruotsin kielen" ylläpitämiseen.
Lisäksi koulutetaan lopusta kansasta tälle vajaalle viidelle prosentille palvelijoita lähes 2 miljardilla vuosittain. Kaksikielisyyden perushinta nousi tänä vuonna yli 300 euroon/asukas.
Tokihan asiat pitää osata panna oikeaan tärkeysjärjestykseen - parempi väki ja heidän etuoikeutensa ensin ja rupusakki velvollisuuksineen sitten.
Viimeksi muokannut Hillevi Henanen, 29.06.2022 13:54. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Hillevi Henanen
Viestit: 1918
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Juhannuspakkopullaksi ehdotetaan 10 miljoonalla lisää pakkoruotsia

#10 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 29.06.2022 11:50

Palataan taas vuoteen 2016.
Nämä helteet tuovat mieleeni vuoden 2015 jolloin Närpiöläisparoilla oli heikosti rahaa yksityisteiden kesäkunnostukseen kun valtionapu siltä vuodelta oli ryssitty.

Vuosi roskakuntaluokassa suomenkielisten kuntien ehdoilla riitti Närpiölle.
Talous lipsahti 1,4 miljoonaa miinukselle vuonna 2015, mutta onneksi seuraavana vuonna 2,2 miljoonaa kielirahoja riitti nollaamaan tilanteen.
https://svenska.yle.fi/a/7-978156
Tässä käännös:
Kaksikielisyyslisä pelastaa Närpiön talouden.

Tammikuussa 2016 alkaen Närpiön kaupunki voi laskea ylimääräiseen 2,2 miljoonaan valtion varoja, koska kaupunki tulee virallisesti kaksikieliseksi.

– Valtionosuudet näyttävät siis meille erittäin positiiviselta. Odotamme yhteensä 3 miljoonan euron lisäystä, josta kaksikielisyys on ylivoimaisesti suurin erä, talousjohtaja Kent-Ole Qvisen toteaa.
(Närpiölle olisi siis kuulunut vuodelle 2016 0,8 milj valtionapuja yksikielisten kuntien säännöillä, mutta saivat lähes nelinkertaisen 3 miljoonaa, koska ruotsi...Kommentti HH)

Muuten näyttää taloudellisesti vaikealta. Tänä vuonna Närpiöllä on 1,4 miljoonan euron negatiivinen budjetti, mutta ensi vuodelle odotetaan nollabudjettia.
Kaksi suurta investointia

Tämän vuoden alussa Närpiön kaupunki joutui perääntymään miljoonan euron investoinnilla Sjukhusbackenin hoito- ja palvelukeskukseen.

Kyseessä on investointi, jota ei voi lykätä pitkäksi aikaa siitä huolimatta, että kaupunginvaltuuston budjettikeskustelussa maanantaina todettiin, että olemassa olevaa kuntatoimintaa ei ole mahdollista käynnistää tai laajentaa.

– On tärkeää pitää kiinni aina kun mahdollista. Mutta hoito- ja palvelukeskuksen kanssa on edettävä hitaasti pidemmän aikaa. Odotamme pääsevämme alkuun ennen vuodenvaihdetta ja jatkamme sitten tiettyyn tahtiin kymmenen vuoden ajan, Kent-Ole Qvisen sanoo.
Ensi vuonna päiväkoti Kalaxissa

Hoito- ja palvelukeskuksen suunnitteluun on tämän vuoden budjetissa jäljellä vielä 300 000 euroa, ja Qvisen odottaa hankkeen jatkuvan ensi vuonna.

Myös Skogsdungenin Kalaxin päiväkoti voidaan toteuttaa ensi vuonna, ja se kuormittaa Kent-Ole Qvisenin mukaan ensi vuoden budjettia noin 2 miljoonalla eurolla.

– Seuraavia vuosia 2017 ja 2018 emme uskalla ennustaa. Kunnallisella alalla epäselvyys on liian suuri, Qvisen sanoo.
Paljonko tämä kielestä maksaminen vääristää kuntien välistä kilpailua esim. vihannestuotannossa kun kunnalle kuuluvat velvoitteet hoidetaan valtion ylimääräisellä lahjuksella?

NRR
Viestit: 9330
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Juhannuspakkopullaksi ehdotetaan 10 miljoonalla lisää pakkoruotsia

#11 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 29.06.2022 15:07

Kiitos HH!

Kielirahat vääristää todella!

Hillevi Henanen
Viestit: 1918
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Juhannuspakkopullaksi ehdotetaan 10 miljoonalla lisää pakkoruotsia

#12 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 29.06.2022 15:43

Varsinkaan kun rahat ja todelliset tarpeet eivät edes hipaise toisiaan oikeassa elämässä kun oikeusministeriö toimii kieroilun takuumiehenä vääristelemällä lakeja kaikilla tasoilla ja opetusministeriö komppaa.

TK
Viestit: 2374
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Juhannuspakkopullaksi ehdotetaan 10 miljoonalla lisää pakkoruotsia

#13 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 29.06.2022 18:17

Kun kuntien rahatilanne muuttuu hyvinvointialueiden myötä, niin kansan enemmistölle vieraiksi jääneet "kielirahat" tulevat todennäköisesti selvemmin esille.
Että, miksi jotkut kunnat saavat rahaa noin suuria summia, ja jotkut kunnat eivät saa sellaisia summia. Ja ennen kaikkea se, että rahojen käyttöä ei valvota mitenkään.

Hillevi Henanen
Viestit: 1918
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Juhannuspakkopullaksi ehdotetaan 10 miljoonalla lisää pakkoruotsia

#14 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 01.07.2022 17:50

NRR kirjoitti: 29.06.2022 15:07 Kiitos HH!

Kielirahat vääristää todella!
Suomenkieliset kunnat käyttävät tällaisiin menoihin siis kuntalaisilta kerättyjä veroja, Närpiölle sikiää kielestä maksettuja lahjuksia niin paljon, että vaikka yhden vuoden (2015) jäivätkin mopen osille (kun osa kuntalaisista kuvitteli, että tässä on oikeasti kyse kielestä ja valittivat menettelystä), niin jo seuraavana vuonna oli molempien vuosien osalta tasapaino saavutettu vuoden 2016 "kaksikielisyys"rahoilla tässä yksikielisessä kunnassa.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 1769
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Juhannuspakkopullaksi ehdotetaan 10 miljoonalla lisää pakkoruotsia

#15 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 02.07.2022 12:37

Hillevi Henanen kirjoitti: 29.06.2022 15:43 Varsinkaan kun rahat ja todelliset tarpeet eivät edes hipaise toisiaan oikeassa elämässä kun oikeusministeriö toimii kieroilun takuumiehenä vääristelemällä lakeja kaikilla tasoilla ja opetusministeriö komppaa.
Ensin hieman ihmettelin, miten HH kytki kaksikielisyysavustukset kieltenopetuksen rahoitukseen.

Mutta ilmiselvästi RKP:n ideologian romahtaessa muut puolueet maksavat eräänlaisia vahingonkorvauksia kaksikielisyyideologian haaksirikosta:

Närpiön virallinen kaksikielisyys romahdutti yksikielisesti ruotsinkielisten kuntien illuusion.. sellaisia ei enää ole.
Mutta yksikielisesti suomenkielisiä kuntia sen sijaan on satoja.
Lisäksi on sitten kaksikielisiä ja "kaksikielisiä" kuntia...
Tästä ideologian romahduksesta maksetaan sitten tulonsiirtoja.

Samanlainen tulonsiirto on tuo 10 miljoonaa.
Tulonsiirto RKP:n liittolaisille, ruotsinopettajille.

Mutta kun tätä "rahaa meillä on rajattomasti" ainakin tämän hallituskauden, se on pienempi paha kuin tuntijakomuutos, jossa pakkoruotsin takia peruskoulun tuntimääräää
olisi nostettu vuosiksi eteenpäin..

Kun A1-kielet aikaistettiin, peruskoululaisten tuntimäärä lisääntyi.
Tuntimäärän lisääminen vielä uusilla kieltentunneilla olisi osoitus poukkoilevasta koulutuspolitiikasta, kun tähän asti kielipainotusta
on Luma-aineiden koko ajan heikentyessä pyritty pitkällä aikavälillä keventämään.

Missä muuten on matematiikanopettajien lisärahoitus?
Ja lisätunnit peruskouluun?

Vastaa Viestiin