Magman mukaan monikielisyys luo vaurautta

Kielipoliittista keskustelua yleisellä tasolla
Viesti
Julkaisija
Hillevi Henanen
Viestit: 2527
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Magman mukaan monikielisyys luo vaurautta

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 04.11.2021 00:44

– Erfarenheter från Europa visar på inte enbart individuella men också ekonomiska fördelar för de regioner där det talas två eller flera språk. Flerspråkigheten har beräknat stå för 10 procent av Schweiz BNP och språkindustrins inverkan på Baskiens ekonomi är betydande, konstaterar Häggman.
- Euroopasta saadut kokemukset osoittavat paitsi yksilöllistä, myös taloudellista hyötyä alueille, joilla puhutaan kahta tai useampaa kieltä. Monikielisyyden on arvioitu muodostavan 10 prosenttia Sveitsin bruttokansantuotteesta ja kieliteollisuuden vaikutus Baskimaan talouteen on merkittävä, Häggman toteaa.
Nappasin tämän tuolta Magman sivustolta katsoakseni mitä tähän Suomen kaksikielisyyteen oikein verrataan.
Manner-Suomessa on siis 4,7% ruotsinkielisiä ja 95%:n suomenkielisissä kunnissa 0,4%.

Baskeja on miljoonan verran levittäytyneenä useampaan maahan. Magman mukaan on taloudellisesti kannattavaa kun puhutaan useampaa kieltä.

Sveitsin rikkaus perustuu siis tämän mukaan neljään kieleen (käkikelloja unohtamatta).
Minkä kielen ja suomenruotsin välille Magma mahtaa sijoittaa yhtäläisyysmerkin?
Saksa 63%, ranska 23%, italia 8%, retoromania 1,1%

Tuo retoromania on varmaan lähinnä ruotsia, verovaroin ylläpidettävä muinaisjäänne, mutta kun Magmasta kyse, niin sanotaan, että ruotsi ja saksa ovat tasavertaisia.

Suomenkieliset ovat sen verran takapajuisia, että vielä heittävät hattua siitä maksaako pakkoruotsi miljardin, kaksi vai kolme vuositasolla. Muita kaksikielisyyden kustannuksia ei edes yritetä arvuutella.

Elikkä eipä noista Magman esimerkeistä tullut hullua hurskaammaksi. Se, että Magman mukaan kieliteollisuuden vaikutus Baskimaan talouteen on merkittävä, ei mielestäni vielä ole kovin vakuuttava näyttö mistään.

TK
Viestit: 2520
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Magman mukaan monikielisyys luo vaurautta

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 04.11.2021 01:56

Sveitsin neljä virallista kieltä eivät ole kaikki pakkokieliä kouluissa. Tämä on tärkeä asia huomioitavaksi. Alueilla on erilaisia kielivalikoimia kouluissa.

Jos monikielisyys pelkästään luo vaurautta, niin Suomessakin suurten kaupunkien pitäisi olla jo upporikkaita, puhutaanhan niissä pitkälti toistasataa erilaista kieltä mamujen tuomisina.

Hillevi Henanen
Viestit: 2527
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Magman mukaan monikielisyys luo vaurautta

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 18.11.2021 10:27

Poistettu

Vastaa Viestiin