RKP: Pakkoruotsi esiopetukseen

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9028
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

RKP: Pakkoruotsi esiopetukseen

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 27.05.2021 22:42

Toinen kotimainen kieli pitäisi ottaa mukaan jo esiopetukseen, Henriksson sanoo. Tämä tarkoittaisi sitä, että ruotsia opeteltaisiin jo kuusi vuotiaana.

Henrikssonin mukaan kyse ei ole kieliopin pänttäämisestä, vaan esimerkiksi lauluista ja leikeistä.

– Voidaan katsoa Peppi Pitkätossua ruotsiksi, Henriksson sanoo.

Suomen kielivaranto heikkenee koko ajan, Henriksson muistuttaa.

– Ei ole tarkoitus rasittaa lapsia, vaan antaa hyvä fiilis siitä, että Suomessa on kaksi kotimaista kieltä ja on hyvä osata monta kieltä, hän sanoo.

Ruotsin kautta avautuvat muut pohjoismaat.

Hankaluus on siinä, että kun toista kotimaista ei kirjoiteta, se on romahtanut.
https://yle.fi/uutiset/3-11925318

Hillevi Henanen
Viestit: 1490
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: RKP: Pakkoruotsi esiopetukseen

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 29.05.2021 18:42

Kuljetan joka toinen viikko nuorinta lapsenlastani paikkakunnan englanninkieliseen esiopetusryhmään.
Puolet lapsista ovat kovin tummahipiäisiä ja osa opettajistakin. Lisäksi parin vaaleankaan lapsen kotikieli ei ole suomi (eikä yhdenkään ruotsi!).
Ruotsinkielisiä ei siis ole kummassakaan ryhmässä, sen paremmin lapsissa kuin opettajissakaan.
Suuri osa lapsista ei osaa edes maan pääkieltä suomea.
Osa taas pärjäilee jo auttavasti suomella ja englannilla.

Millä tuntimäärällä eskarilaisten ruutuaikaa olisi oikeusministerin mielestä kohtuullista lisätä ruotsinkielisten privilegioiden varmistamiseksi? Peppi-filmeissähän riittää!!

Löysin tuolta toisenkin Henrikssonin haastattelun, ja sieltä tuntuisi paremminkin löytyvän lääkkeet maan kieliongelmiin kuin pikkulasten junttaamisesta ruudun ääreen.

https://yle.fi/uutiset/3-11951673
Suomessa korruption erityispiirre on sen rakenteellisuus ja vaikea havaittavuus. Strategiamateriaalin mukaan näitä hyvä veli -verkostoja ilmenee "elinkeinoelämän ja viranomaisten toiminnan rajapinnassa".

Rakenteelliseen korruptioon liittyvät usein epäterveet verkostot, jossa ei toimita läpinäkyvästi ja mahdollisesti ajetaan omia etuja, sanoi oikeusministeriön erityisasiantuntija Juuso Oilinki, joka korosti tietoisuuden lisäämisen roolia.

– Että opitaan tunnistamaan vääristyneitä rakenteita päätöksenteko- ja valmisteluprosesseissa.

Myös Henriksson korosti tiedon lisäämistä kaikilla yhteiskunnan tasoilla.

– Kuntapäättäjät, jotka tekevät lautakunnissa päätöksiä hankinnoista, myös heillä pitää olla riittävästi tietoa, oikeusministeri korosti.

Poliittisen päätöksenteon ja julkisten hankintojen lisäksi korruption riskialueina Suomessa pidetään puolue- ja vaalirahoitusta, rakennusalaa, ulkomaankauppaa ja urheilua.

SJONS
Viestit: 504
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: RKP: Pakkoruotsi esiopetukseen

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 31.05.2021 12:47

Oikeusministeri Henrikssonin puheessa vilahtaa lakkaamatta pieni viittaus siihen, että toisen kotimaisen kielen opiskelua tulisi lisätä nimenomaan siksi, että

RUOTSINKIELISET OPPISIVAT SUOMEN KIELTÄ! Tästä joutuvat sitten kärsimään suomenkieliset, koska ei Henriksson voi patistella vain omiaan!!!

Suomen kielen kirjoittaminen ylioppilaskirjoituksissa on vähentynyt nimenomaan ruotsinkielisten keskuudessa Vaasan seudulla. He eivät ruotsinkielisessä ympäristössä opi suomea riittävän hyvin, että voisivat sen kirjoittaa. Opiskelupaikka löytyy Ruotsin puolelta ja sinne he loppujen lopuksi myös jäävät.

Helsingin seudulla tilanne ei ole niin paha. Siellä useimmat joutuvat suomen kielen kanssa kosketuksiin jo melko varhaisessa vaiheessa ja he myös kirjoittavat yleensä suomen kielen ylioppilaskirjoituksissa. Vanhemmatkin oivaltavat eteläisemmässä Suomessa paremmin suomen kielen merkityksen.

Paraisilla on nyt otettu "lusikka kauniiseen käteen" ja yhdistetty suomen- ja ruotsinkielinen lukio samaan rakennukseen. Toiveena on nimenomaan, että eri kieliryhmät JOUTUISIVAT väkisin tekemisiin keskenään. Tähän asti kieliryhmät ovat kulkeneet omissa joukoissaan tuntematta toisiaan!

Hillevi Henanen
Viestit: 1490
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: RKP: Pakkoruotsi esiopetukseen

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 31.05.2021 16:30

Amen!
Tätä todellista syytä on vuosikymmenet yritetty vääristää niin päin, että joku mystinen ulkopuolinen taho vaatii ruotsinkielisiä lukemaan suomea, kun ainoa todellinen pakottaja on heidän oma tilanteensa, ja tässä on heillä tasapuolinen valintatilanne sikäli, että jos vaaditaan suomen osaamista, niin porukka katoaa Ruotsiin ja jos ei vaadita maan pääkielen osaamista, niin porukka katoaa Ruotsiin. Siitä sopii repiä!

Vastaa Viestiin