Kevät ja uusi toiminnanjohtaja VKV:lle - virkapakkoruotsi purettava

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9013
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Kevät ja uusi toiminnanjohtaja VKV:lle - virkapakkoruotsi purettava

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 02.04.2021 21:39

Vapaan kielivalinnan nettisivujen etusivulla linkki toiminnanjohtajan viestiin:
Yhdistystämme tarvitaan edelleen...

Kielikoulutuspolitiikka oli vilkkaan keskustelun kohteena 2010-luvun alussa, mutta keskustelu laantui vuonna 2015 eduskunnan hylättyä kansalaisaloitteen ruotsin opiskelun muuttamisesta vapaaehtoiseksi.

Eduskunnan enemmistö kannatti tuolloin ruotsin kielen säilyttämistä jokaisen suomalaisen henkilökohtaisena velvollisuutena,vaikka kansan enemmistö on 30 vuoden ajan ilmaissut selkeän kielteisen kantansa ruotsin opiskelun pakollisuuteen. 63-85 % kansasta on mielipidetiedusteluissa ja muissa selvityksissä vuodesta 1990 lähtien vastustanut ruotsin opiskelun pakollisuutta [1].

Osittain unohduksiin painunut kielikysymys heräsi uudelleen eloon kesällä 2019, kun Ruotsalainen kansanpuolue RKP onnistui saamaan uuteen hallitusohjelmaan kirjauksen ruotsin palauttamisesta pakolliseksi myös ylioppilaskirjoituksiin. Kirjoituspakon palauttamisen etenemisestä ei ole annettu tietoja julkisuuteen.

Kieltenopetus on ollut runsaasti esillä kuluneen maaliskuun aikana, sekä perinteisessä että sosiaalisessa mediassa. Erityisesti kieliammattilaiset ovat korostaneet "kieltenopiskelun hätätilaa".

Medioista mainittakoon Suomen Kuvalehti [2], Helsingin Sanomat [3], Yleisradio [4], Verkkouutiset [5] sekä Kieliverkoston verkkolehti [6].

Julkisuudessa esitetyt keinot "hätätilan" ratkaisemiseksi ovat painottuneet kieltenopiskelun velvoittavuuden lisäämiseen, eivät positiivisiin kannustimiin. Konkreettisena esimerkkinä entinen opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on ehdottanut peräti kolmen pakollisen kielen opiskelua äidinkielen lisäksi [5].

Yhdistyksemme huomauttaa, että eurooppalaisiin nuoriin verrattuna suomenkieliset nuoret käyttävät jo nyt kieliopintoihin enemmän aikaa kuin verrokkimaiden nuoret [7].

Kolme pakollista kieltä äidinkielen lisäksi ja korkeakoulujen toimiminen kyseisen kielitaitovaatimuksen "koulutusjatkumon loppupään portinvartijatehtävässä" [8] aiheuttaisi kohtuuttoman kielitaakan suomalaisille nuorille.

Yhdistyksen mielestä kieliopintoja voidaan monipuolistaa
1) nykyisen tuntimäärän asettamissa rajoissa
2) poistamalla ruotsin kielen pakollisuus
3) oikaisemalla vinoutunut kieltenopetuksen tuntijako.


Tällä hetkellä kielikoulutuspolitiikan tärkein valtakunnallinen tavoite näyttää olevan virkamiesruotsin tentti ja todistus ruotsin kielen taidosta erottamattomana osana jokaikistä suomenkielistä korkeakoulututkintoa.

Yhdistyksen toiminnassa tuleekin painottaa korkeakoulututkintojen virkamiesruotsin pakollisuuden poistamista, koska kyseisen pakon pääasiallinen tarkoitus on toimia pelotteena, jotta opiskelijat eivät edes vapaan kielivalinnan oloissa valitsisi muita kieliä alemmilla koulutusasteilla.

Kun virkamiesruotsin pelotevaikutus on poistunut ja alempien koulutusasteiden aikaresurssit on annettu muidenkin kielten kuin vain ruotsin käyttöön, pakollisten kieliopintojen määrää ei tarvitse lisätä, vaan mainittu rakenteellinen muutos riittää. Rakenteelliset muutokset mainitaan myös Kieliverkoston kieltenopettajille suuntaamassa kielivarantoa koskevassa kyselyssä [6].

Toiminnanjohtajan katsaus -osio tulee käsittelemään ajankohtaisia kielikoulutuspolitiikan kysymyksiä vähintään kerran kuukaudessa. Mikäli sinulla on ideoita ja kommentteja sisällön kehittämiseksi, lähetä palautetta juha.lehtonen@vapaakielivalinta.fi.

Juha Lehtonen Toiminnanjohtaja,
Vapaa kielivalinta ry 041 753 7204

NRR
Viestit: 9013
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Kevät ja uusi toiminnanjohtaja VKV:lle - virkapakkoruotsi purettava

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 02.04.2021 22:13

Kiitokset tästä kirjoituksesta!

Suomalaisnuoret näyttävät tosiaan jakavan kullan liettualaisten kanssa Euroopan eniten kieliä koulussa lukevana kansana! Liettuassa ensimmäinen vieras kieli usein englanti ja toinen venäjä tai saksa tai... meillä pakkoruotsi!

Tämä on sellainen tabu, ettei yksikään journalisti tai virkamies ole tohtinut asiaa mainita kieltenopetuksesta käydyissä keskusteluissa sitten hesarissa julkaistun kielten ja kansainvälisyyskasvatuksen opetusneuvosten harkitun esityksen:
- englanti kaikille,
- pakkoruotsin sijaan valinnaiskieli,
- kotikielille tukea,
- valitaan tehtävittäin / paikkakunnittain virat, joissa ruotsin taitoa edellytetään.
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005214629.html

Luontevaa olisi aloittaa virkapakkoruotsin purkamisella. Tämä pakko tuotiin tutkintoihin vasta 1978-85. Miten ihmeessä meillä ei jo aikuinen ihminen saa päättää, ottaako tutkintonsa ruotsilla vai ilman?!

NRR
Viestit: 9013
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Kevät ja uusi toiminnanjohtaja VKV:lle - virkapakkoruotsi purettava

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 03.04.2021 09:11

Nostin kahta virkapakkoruotsiin liittyvää ketjua. Niitä on ollut paljon useampia. Uusia ajatuksia kaivataan

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 1353
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Kevät ja uusi toiminnanjohtaja VKV:lle - virkapakkoruotsi purettava

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 03.04.2021 11:33

Mukava uutinen,että yhdistys on
vihdoin "herännyt koomasta" sen jälkeen,kun pakkojärjestelmä nuiji sen kanveesiin.

Mutta ei koomasta herännyt ihminenkään ole heti täysin toimintakykyinen,joten ei kannata liikaa innostua..

Tärkeintä on lähettää viesti pakkokoneistolle,että kansalaisten vastarintaa pakkokoneistoa vastaan ei
ole saatu kukistettua.

TK
Viestit: 2235
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Kevät ja uusi toiminnanjohtaja VKV:lle - virkapakkoruotsi purettava

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 05.04.2021 16:18

Ruotsin kielen pakollisuuden poistaminen - selvä tavoite, jota kohti kuljetaan.

Vastaa Viestiin