Rantaruotsalaisia alueita tulisi verrata saamelaisalueisiin

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
TK
Viestit: 2235
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Rantaruotsalaisia alueita tulisi verrata saamelaisalueisiin

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 15.10.2020 12:17

Saamelaisten asiat ovat viime vuosina olleet paljon esillä. Lapista löytyvät saamelaisten kotiseutualueet. Saamen kielien opetusta on elvytetty ja saamelaisten kulttuuritoimintaa kehitetty. Kielipesiä on perustettu myös Lapin alueen ulkopuolelle. Saamelaisten oikeutta oman kielen käyttöön omilla asuinalueillaan pyritään vahvistamaan.

Rantaruotsalaisia alueita tulisi verrata saamelaisten asuinalueisiin. Rantaruotsalaisilla alueilla (ruotsinkielisten kotiseuduilla) on omat kielelliset oikeutensa. Ruotsinkielillä on myös ruotsinkielisiä kouluja etelän suomenkielisvoittoisilla alueilla ja vahvat kulttuurilaitokset. Ruotsinkielisten tulisi itse huolehtia omasta kielestään kuten saamenkieliset huolehtivat omista kielistään.

Kukaan ei ole ollut vaatimassa pakkosaamea suomenkielisiin kouluihin.
Pakkoruotsia voi verrata ajatukseen pakkosaamesta. Eikö pakkosaame vaikuta aika vieraalta ajatukselta? Samoin pakkoruotsi vaikuttaa vieraalta ja sairaalta ajatukselta, kun sitä vertaa toiseen mahdolliseen pakkokieleen, pakkosaameen.

Ruotsinkielisyys Suomessa on pienen rantaruotsalaisen alueen asia. Pakkoruotsille ei ole olemassa sen enempää perusteita kuin olisi pakkosaamellekaan.
Perustuslaki ei edellytä pakkoruotsia.