Mitä oivaltavia muistoja löytyy vuosien takaa?

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 8754
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Mitä oivaltavia muistoja löytyy vuosien takaa?

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 19.06.2020 08:55

Katselin omia viestejäni kymmenen vuoden takaa. Silloin en vielä ymmärtänyt, että ruotsipakon purkamiseksi koko kaksikielisyysnäytelmä on pyrittävä purkamaan. TK:n silloiset näkemykset vastaavat nyt omiani.

Silloinkin pyrin painottamaan realismia kielivaatimuksissa:
Keskivertoyksilöiden kielitaito ympäri maailmaa on äidinkielen lisäksi noin 1,5 toimivaa kieltä. Maahanmuuttajataustaisilla tai kielivähemmistöön kuuluvilla on yleensä yksi kieli enemmän. Ne, jotka osaavat sujuvasti kolmea tai neljää kieltä ovat harvinaisia ja heidän on toimittava aloilla, joilla tuo kielitaito on välttämätöntä ja koko ajan käytössä.

Kieltenopetukseen liittyvässä tutkimuksessa on ilmeisesti sellainen asenneongelma, ettei ihmisten todellista kielten tarvetta, kieliin muun asiantuntemuksen ohella tarvittavaa aikaa sekä kykyä ylläpitää kielitaitoa pohdita lainkaan. 

Esimerkiksi kieltenopettaja ei välttämättä osaa kuin niitä kahta kieltä, joita opettaa - tietysti osaavat niitä aika hyvin, mutta muuta asiaosaamistahan heiltä ei sitten vaaditakaan. Miksi muilla pitäisi olla laajempi kielitaito?
Tätä realismia eivät kielten ammattilaiset tai toimittajat ole päässeet tuomaan esiin.

Yllä lainattu kommenttini syntyi, kun kesällä kymmenen vuotta sitten yle lanseerasi käsitteen "englannin ylivalta" ja käytti siihen samaa kielten opetusneuvosta, joka sittemmin avoimessa kirjeessään kertoi pakkoruotsin olevan syy kielivarannon kapeuteen ja englannin jokaiselle tärkeä kieli. Mikä valheiden verkko.