Millaisia oivalluksia olet saanut kielipolitiikkaa seuratessasi?

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Millaisia oivalluksia olet saanut kielipolitiikkaa seuratessasi?

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 24.05.2020 07:28

Näitä on tietysti ollut useita.

1. Yhtenä varhaisimmista oivalluksista muistan tyrmistykseni tajutessani, ettei mitään pakkoruotsimme kaltaista alakoulusta yliopistoon kaikilla jatkuvaa vähemmistökielipakkoa ole missään muualla maailmassa, ei sielläkään, missä vähemmistökielet ovat maailmankieliä (Kanada, Sveitsi,...).

2. Luulen, ettei suurin osa ihmisistä vieläkään tiedä tätä, niin hiljaa mediat ovat kielipoliittisista faktoista. Median haluttomuus puhua rehellisesti kielipolitiikasta oli hämmentävä yllätys.

3. Tämän jälkeen löysin Ruotsin mediasta tiedon, että Ahvenanmaalta poistettiin pakkosuomi, koska se kuulemma söi nuorten muun kielitaidon. Poisto oli tapahtunut vuosia aiemmin, mutta suomalainen media ei ollut siitä kertonut.

4. Ilokseni tutustuin Ruotsin kieltenopetukseen, jossa kaikki aloittavat englannilla ja sen jälkeen voi valita haluamansa kielen koulun tarjonnasta (ainakin sa/ra/es) tai tarvittaessa oppilaan edun mukaan ottaa lisää koulukieltä, kotikieltä tai englantia. Kieltenopetuksen tarkoituksena voisi siis olla tukea erilaisia oppijoita, ei yritys karsia heitä kuten meillä pakkoruotsilla tehdään.

5. Pikkuhiljaa ymmärsin, että kielten opetus muissa maissa lähti oppilaan tarpeista ja tavoitteista eikä palveluvelvoitteesta tai identiteettityöstä kuten meillä. Wau!

6. Sitten tajusin, ettei mitään kansalliskielikäsitettä ole muualla. Meillä poliitikot linjaavat, mitä kansalliskielikäsitteestä seuraa ja RKP:n vaatimus on:
”Kansalliskielen asemasta pitäisi seurata --- eräänlainen sivistyksen velvoite --- mutta ei ainoastaan sen suhteen, että osattaisiin sekä suomea että ruotsia, vaan että ymmärrettäisiin, miten nämä kielet ovat tulleet kansalliskieliksi ja nähtäisiin Suomi pohjoismaisessa kontekstissa.” (Åbo Akademin professori, jonka RKP:n oikeusministeri nosti ministeröön maan kielistragian laadintaan)

7. Nyt näen, että koko kansalliskielikäsite on meillä vääristynyt, koska sen alkuperäinen tarkoitus oli nostaa pieni ruotsinkielinen vähemmistö ikiaikaisen mutta sorretun enemmistön rinnalle tavalla, joka ei vastaa todellisuutta. Saamen kielten ja karjalan nimeäminen kansalliskieliksi voisi tervehdyttää tilannetta - tai luopuminen koko nimikkeestä.

8. Ruotsinkielisten vähyys on myös ollut oivallus: 4,78% mannermaalla. Tästäkin joukosta iso osa puhuu suomea toisen vanhempansa tai puolisonsa kanssa.

9. Pakkoruotsin todellinen määrä on useimpien kohdalla yli puoli vuotta. Siis opinnoissamme on yleensä yli puoli vuotta pelkkää ruotsia. Tämä on asevelvollisuuteen verrattava palveluvelvoite.

10. Pakkoruotsin perustelut uupuvat yhä. Aiemmin opetussuunnitelmissa mainittiin historialliset ja kulttuuriset syyt. Nyt ruotsin opetussuunnitelman perusteet ovat samat kuin englannin, joka meillä on valinnaiskieli. Ruotsin kohdalla mainitaan vain pohjoismainen yhteistyö - vaikka sekin tehdään nykyään englanniksi.

11. Pohjoismaisuuden varjolla liikutellaan etnoskandinaavisia tunteita osaksi kielipolitiikkaamme ja vähätellään ikiaikaista suomalaisuutta ja suomen kielen merkitystä siinä. Suomen kieli on kuulemma vain väline - ja ruotsi on rikkaus.

12. Ruotsinkielinen edunvalvontakoneisto nojaa paitsi vanhaan säätiörahaan myös omiensa nykyiseen vaurauteen ja vaikutusvaltaan sekä Ruotsin talouselämän intresseihin Suomessa.

13. Virkaruotsi on viimeksi tullut (vasta 80/90-luvuilla) ja voisi ensimmäiseksi lähteä - miksi meillä aikuinen ihminen ei saa päättää, ottaako tutkintonsa ruotsilla vai ilman? Ulkomaiset opiskelijat on ruotsipakosta vapaita. Onko oikein, että meillä insinööri on ikuisesti ruotsia vaille valmis ja epäpätevä ilman ruotsia, vaikka täsmälleen samoilla opinnoilla muualla Euroopassa ollaan valmiita ja päteviä?

14. Virkaruotsiin sitoutuu jotain enemmän kuin osaan sanoittaa. Virkaruotsilla varmistetaan, ettei korkeissa viranhaltijoissa ole kuin [pakko]ruotsimyönteisiä tyyppejä.

15. Asiantuntijat ja virkamiehet joutuvat vaikenemaan ruotsin aseman ylimitoituksesta. Tämän vahvistivat kielten ja kansainvälisyyskasvatuksen opetusneuvokset avoimissa kirjeissään heti eläkkeelle jäännin jälkeen, koska virassa he eivät koskaan voineet tuoda näkemyksiään esiin: 
"Suomen kielitaitovarannon korjaaminen edellyttää ruotsin kielen pakollisuudesta luopumista. Tiedämme hyvin, että tämän mielipiteen esittäjät leimataan sivistymättömiksi moukiksi. Otamme riskin."
Viimeksi muokannut NRR, 24.05.2020 08:47. Yhteensä muokattu 5 kertaa.

pjl69
Viestit: 639
Liittynyt: 17.03.2017 14:39

Re: Millaisia oivalluksia olet saanut kielipolitiikkaa seuratessasi?

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja pjl69 » 24.05.2020 07:57

No ainakin sen oivalluksen, ettei kielipolitiikka perustu Suomessa rationaalisiin järkiargumentteihin, se on pelkkää sumutusta.

Ja sen, että järjestelmästä on tullut itse itseään ylläpitävä. Ihmeellistä on se, miten osa kansasta ja erityisesti kansan edustajista on lähtenyt ylläpitämään järjestelmää josta ei ole kuin haittaa itselle ja omille äänestäjilleen.

Silmiä avaavaa on ollut myös se, kuinka avuton pieni kansalainen on tällaisen järjestelmän edessä, joka on kaikkea muuta kuin demokraattinen. Demokratia on rikki tässä asiassa.

Identiteettityöstä olisi houkutus vetää yhteyksiä myös suomalaisten itsetunto-ongelmiin ja psyykkiseen pahoinvointiin. Ja siihen, ettei suomenkielinen kansalainen koe yhteiskuntaa omakseen, että se olisi häntäkin varten, eikä vain, että hän on olemassa yhteiskuntaa varten.

Pakkoruotsi nähdään asevelvollisuuteen verrattavana asiana, joka pitää vain suorittaa pois alta matkalla työelämään. Tämä kävi ilmi sen yhden kepulaisen esityksestä, että virkamiesruotsin voisi suorittaa jo lukiossa kun kieli on tuoreessa muistissa, eikä hidastaisi myöhemmin jatko-opintoja.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Millaisia oivalluksia olet saanut kielipolitiikkaa seuratessasi?

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 24.05.2020 08:20

Hyvin kuvasit, pjl69!

Pakkoruotsikoneisto
- vailla järkeviä perusteita
- itseään ylläpitävä
- demokratian ulottumattomissa
- yhteisestä suomalaisuudesta vieraannuttava
- haitta, josta yritetään vain selvitä, koska on ollut turha valittaa
...

Ja kritiikki kuitataan yksilön omaksi tyhmyydeksi ja laiskuudeksi. Kriittisiä yhteisöjä ei juuri ole, koska irtautuminen kaksikielisyysliturgiasta rangaistaan siirrolla marginaaliin.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Millaisia oivalluksia olet saanut kielipolitiikkaa seuratessasi?

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 24.05.2020 09:16

Kuinka paljon meitä tavallisia kansalaisia huijataankaan poliittisella paskapuheella,

kuinka paljon asioita sovitaan todella pienessä piirissä kulissien takana enemmistön vahingoksi,

kuinka pieni vähemmistö pitää koko poliittista eliittiä poliittisessa kuristusotteessa..
kansan enemmistön maksaessa viulut..

kuinka kaikki kuin lamaantuneina ja "tumput suorina" antavat tämän tapahtua tekemättä mitään vastarintaa.

"Kyllä se kansa yhä kasvavan ruotsitaakan kantaa..Jos tuon jaksat ja tuon,jaksat tuonkin ja tuon .."

Pääasia,että ruotsin kielen asema ei heikkene.

Kansan enemmistön omalla edulla ei ole mitään merkitystä.


Olemme vain välineitä ruotsin kielen aseman turvaamisessa.


Myös kysymys on oivallus:

Kuinka kauan tälle ruotsalaisuuden alttarille vielä,kaikkien satojen vuosien aikana tehtyjen uhrausten lisäksi, meidän vielä pitää uhrata?

Mielestäni median tehtävä on kysyä tämä kysymys.

Kuinka kauan meidän vielä pitää tehdä uhrauksia?

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Millaisia oivalluksia olet saanut kielipolitiikkaa seuratessasi?

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 24.05.2020 09:30

Kansalliskielikäsite on meillä vääristynyt, koska sen alkuperäinen tarkoitus
oli se,että ruotsinkieliset saavat
oikeuden itse huolehtia oman kieliryhmänsä (=kansansa eli Suomen ruotsalaisten) palvelemisesta ja tarpeista ruotsiksi samoin perustein kuin suomalaiset huolehtivat suomeksi suomalaisten tarpeista.

Pakkoruotsin keksiminen käänsi tilanteen takaisin Ruotsin vallan aikaan ja autonomian alun aikaan eli suomalaisen rooliksi tuli taas olla ruotsalaisen palvelija.

Suomalaisen pitää lukea ruotsia,jotta hän voi palvella ruotsalaista ruotsiksi.Se on ihan virallinen peruste pakkoruotsille.



Ruotsinkielisillä oikeudet,
suomenkielisillä velvollisuudet.

Pakkoruotsi on todellisuudessa perustuslain vastainen,kielipoliittista kastilaitosta ylläpitävä järjestely.

Tämä keskustelu on täysin käymättä korkeimmalla poliittisella tasolla.

Tabu on edelleen murtamatta.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Millaisia oivalluksia olet saanut kielipolitiikkaa seuratessasi?

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 24.05.2020 09:34

Uusi kielipolitiikka kirjoitti: 24.05.2020 09:16 Kuinka paljon meitä tavallisia kansalaisia huijataankaan poliittisella paskapuheella,

kuinka paljon asioita sovitaan todella pienessä piirissä kulissien takana enemmistön vahingoksi,

---

Mielestäni median tehtävä on kysyä tämä kysymys.

Kuinka kauan meidän vielä pitää tehdä uhrauksia?
Media näyttää olevan täysin sidottu. Milloin media on osoittanut pienintäkään yritystä purkaa tätä teemaa rehellisesti?

Viimeksi taisi olla 2012:
Sees kirjoitti: 05.11.2012 20:53 Yle Kultakuume ruotsalaisuuden päivän aattona 5.11.2012.

Alussa kuultiin Umayya Abu-Hannaa: Suomi on erittäin vaikea monikulttuurisuusnäkökulmasta, koska meillä on valtaväestön lisäksi erittäin vakiintunut ja hyvin vallassa oleva vähemmistö ruotsinkieliset - ruotsinkielisten on lähdettävä mukaan vähentämään ruotsinkielisten asemaa...

Sen jälkeen toimittaja jatkoi elokuvaohjaaja Jari Halosen kanssa, joka puhui varsin suoraan: "Onko niillä, jotka pitävät suomenruotsalaista eetosta eli valtaa eli RKP-läisyyttä yllä kykyä nähdä totuuksia? Nyt ei enää käy se, että muutama prosentti ihmisistä elää paremmassa järjestelmässä kuin kaikki muut ja muut ihmiset vielä maksaa sen."

Kun toimittaja kertoi, että ennen ohjelmaa hänellä oli erilainen tunne kuin tavallisesti, sillä suomenruotsalaisten asemaan kajoaminen on aihe, josta ei tiedä, mitä siitä seuraa, niin Halonen vahvistaa tunteneensa samoin, että aihe on niin syvälle asennettu tabu meissä. Hän mainitsi myös mahdollisen koston: Fiksut suomenruotsalaiset eivät ole kiinnostuneita, mutta ns. vasallit pyrkivät leimaamaan --- perussuomalaiseksi, nationalistiksi, rasistiksi. --- Se on todella paha juttu, se on koko meidän kulttuurille paha, koska se estää keskustelua --- Edustuksellisessa demokratiassa keskustelu on ainoa keino, jolla mennään eteenpäin ---

Keskustelussa oli monia teemoja: --- HS ja osittain Yle on RKP:läinen media --- Ongelma on rakenteellinen ja se on hyvin syvällä --- puhuisin rahasta --- Kaikkea muuta Suomessa voidaan laskea, asiat lasketaan sentilleen, mutta tätä ei saisi laskea --- politikointia peloilla --- suomenruotsalaiset haluavat eriytyä suomalaisista --- suomenruotsalaisessa koulujärjestelmässä historiassa opetetaan eri tavalla kuin mikä on totta tai mitä suomenkielisessä koulussa opetetaan --- suomenruotsalaisnationalismi näkyy --- sen vuoksi he eivät ymmärrä, he luulevat että he ovat tuoneet tänne kaiken hyvän --- heidät ehdollistetaan tähän --- ne kaikki fiksut suomenruotsalaiset sanoo, että emmä rupee riitelemään sukulaisten kanssa, mutta mä ihmettelen koska te heräätte --- meidän on pakko politisoitua tässä asiassa --- Tässä täytyy uskaltaa sanoa --- Poliittisen kulttuurin pitäis muuttua --- demokraattisessa valtiossa eletään demokraattisesti, uskon hyvyyteen ja oikeudenmukaisuuteen --- meillä on tuhat vuotta vanha ilmentymä, josta ei ikään kuin pääsis eroon, sen takia että se on esim. tabu, siitä ei uskalla kukaan poliitikko uskalla sanoa mitään, koska se saa leiman siitä ja se olisi poliittinen itsemurha ---

Toimitus odottaa kuulijoiden kommentteja...
Mitä seurasi?
Keskustelu suljettiin.
Toimittajat pyysivät anteeksi.
Seurasi jakso, jossa ruotsinkielisten kellokkaat saivat koko areenan käyttöönsä.

Tätä näytelmää kommentoi eräs toimittaja, jatkuikohan ura tästä:
Sees kirjoitti: 08.11.2012 21:56 Hyvät kollegat,

Tekemällä selittelevää jatko-ohjelmaa s-kieliselle puolelle vahvistitte osaltanne Jari Halosen näkemystä siitä että "HS ja Yle ovat rkp-läisiä medioita".

Lunta on tullut tupaan toki aiemminkin:
- Kun esimerkiksi Kirsi Virtanen parisenko vuotta sitten kolumnoi aiheesta samalla kanavalla, palaute oli runsaampaa ja katkuisempaa kuin nyt. Ja joku s-ruotsalainen haastoi Kirsin oikeuteen s-ruotsalaisten solvaamisesta.
- Kun itse 2002 alustin pyydettynän Suomalaisuuden liiton kevätkokouksessa aiheesta "Ruotsinkielisillä yliedustus YLE:ssä" (julkaistu kokonaisuudessaan Suomen mieli-lehden 2.2002 etusivulla) sain kuulla vasta yli puoli vuotta myöhemmin sattumoisin Ylen ykkösen ohjelmapäälliköltä, että jotkut Ylen ruotsinkieliset kollegani olivat -selkäni takana- vaatineet, ettei "x saisi toimia Ylen avustajana" (s-kielisellä puolella siis).

Hanke jäi toki päällikön mukaan sikseen. Eikä yksikään kollega julkisesti tai suoraan minulle kiistänyt alustukseni sisältöä tai arvostellut sen sisältämiä mielipiteitä.

Sitä varten keräämistäni lähteistä eräskin, Ylen hallintoneuvoston entisen puheenjohtaja totesi r-kielisellä puolella olevan "tuplamiehityksen ( -naisituksen) tarpeeseen nähden".

Jos jatkatte tabun käsittelyä, kuulisin mielelläni kriittisen kulttuuriohjelman r-kielisistä verovapaista säätiöistä ja ruotsinkielisistä yliopistoista sekä niiden merkityksestä Halosen arvostelemalle "suomenruotsalaiselle nationalismille", jota Abu-Hannako myös apartheidiin vertasi - Svenska Yleä myöten.

Ehkä enemmän yhteiskunnallisempi aihe olisi keskustella siitä, miksi Rkp on istunut yhtämittaisesti hallituksessa jo 34 vuotta -pidempään kuin yksikään toinen puolue tai edes Kekkonen presidenttinä...

Värikkäästi, sivuraiteillekin haastattelussaan poukkoilutta, tabua puhkonutta Jari Halosta oivasta Aleksis Kivi-filmistä kiittäen odotan kiinnostuksella kykeneekö hänen ohjaamansa Kalevala-draama tuomaan uusia näkökulmia ruotsittuneeseeksi väittämäänsä historiantulkintaamme,

Kollegiaalisin terveisin, x
Tabun käsittelyä ei ole jatkettu. Liturgiaa on pukannut.

Vastaa Viestiin