Helsingissä ruotsinkielisiin virkoihin ei löydy työntekijöitä, valittelee kaupungin edustaja HBL:ssä

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9028
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Helsingissä ruotsinkielisiin virkoihin ei löydy työntekijöitä, valittelee kaupungin edustaja HBL:ssä

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 02.12.2019 09:38

Niin elävää on kaksikielisyys, että "maan suurimmassa ruotsinkielisessä kaupungissa" ei löydy ihmisiä palvelemaan ruotsiksi.

https://www.hbl.fi/artikel/likabehandli ... a-svenska/

Ruotsinkielisiä palveluja ei olisi koskaan pitänyt sitoa pakkoruotsiin vaan ohjata ruotsinkielistä koulutusta siten, että eri alojen palveluntarve täyttyy. Vanhusten- ja lastenhoito ovat raskaita mutta pienipalkkaisia aloja, kielitaidon voisi saada tarvittaessa ilmaisena työpaikkakoulutuksena

Ruotsin kielen tuntimäärää on Helsingissä jo nostettu kolmanneksella peruskoulussa ja vastaavaa ollaan tekemässä hallituksen linjauksella kaikkialla. Kolmanneksen nousu ruotsiin, kun kaikesta on pulaa ja monikielistyvän lapsijoukon tarpeet tyystin muualla! Tämä tie on umpikuja.

Suomenkielisiä kouluja vähintään lukioon asti käyvä ehtii lukea ruotsia niin, että se vastaa yli puoli vuotta pelkkiä täyspäiväisiä ruotsinopintoja. Se on asevelvollisuuden kaltainen velvoite, vain vailla vapautuksia, vailla perusteita.

Pääkaupunkiseudulla koulun aloittajista joka neljäs on vieraskielinen ja monet oppimisen ongelmat ovat kouluilla jatkuvasti läsnä. Irrottaudutaan pakkoruotsista vapautuksilla. Koulun kieliopintojen tulee olla vain tukemassa lasta hänen opinnoissaan - ei palveluvelvoitteen vuoksi.