Miksi pakkoruotsin kirjoittamisen palautus juuri nyt?

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Hillevi Henanen
Viestit: 1405
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Miksi pakkoruotsin kirjoittamisen palautus juuri nyt?

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 10.08.2019 01:57

Olen taas kolmisen viikkoa ollut muissa hommissa, mutta on siinä silti ollut aikaa pohtia asioita.

Yksi kysymys on se, että mikä sai juuri nyt nostamaan tämän ruotsin yo-kirjoittamisen esiin? Sen jälkeen kun luin, että Närpiössä vain pieni osa enää kirjoitti suomen, ymmärsin kuitenkin A-M:n huolen "molempien kieliryhmien" kielitaidosta. Asia on ollut tapetilla jo jonkin aikaa ennen tätä hallitusohjelman julkistamista niin useasti, että olen vain odottanut käytännön toimia ja sieltähän ne tulivat. Tosin uutispussin pohja putosi ennen aikojaan yllätyksenä kaikille ja uutinen ei ollut enää paimennettavissa piiloon esim. sinne kuuluisien suljettujen ovien taakse.

Nythän ei enää riitä, että kansalliskieli aloitetaan ensimmäisellä, vaikka ruotsinkieliset, jotka pidetään kouluikään turvassa suomen kielen saastuttavalta vaikutukselta, ovat sitä jo vuosikymmenet kokeilleet. Muita kieliryhmiä vaaditaan siis kompensoimaan ruotsinkielisten heillle välttämättömän maan pääkielen opiskelua turhan vähemmistökielen opiskelun lisäämisellä, koska ei voida myöntää maan pääkielen tarvetta suuremmaksi kuin alle 5%:n paikallisen vähemmistökielen.
Todistetusti siis aivan alaluokillakaan aloitettua toistakotimaista ei opita riittävästi ilman ympäristön tukea, eikä nuorten saavuttama maan pääkielen taito sittemmin kaikille riitä Suomessa elämiseen.

Pudotin taulukolaskentaan Pohjanmaan 28 vuoden ikätaulukon nähdäkseni löytyykö sieltä mitään, ja löytyihän sieltä juuri sitä mitä arvelinkin.

Tutkin 20-24-vuotiaiden, eli juuri kirjoittaneiden ja vähän vanhempien tilannetta.
Vaaditaanko muuten molemmilta kieliryhmiltä toisen kotimaisen taitoa jatkokoulutukseen? Virkamiessuomi kuulostaa vieraalta.

25 vuoden muutoskeskiarvo on -20 vuodessa eli yht. -490

Kolmen viimeisen vuoden tilanne on ilmeisesti osaltaan siivittäneet tätä huolta "molempien kieliryhmien" kieltaidosta.
Keskiarvo -180, yht. - 539 kolmessa vuodessa, eli lähes -10% koko ikäluokasta on häipynyt kolmessa vuodessa.

Pohjanmaan ruotsinkielisten tilanne kokonaisuutena 1990-2018
0-49-vuotiaat -8978
Yli 50-vuotiaat +5574
Yht. -3403

SJONS
Viestit: 451
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Miksi pakkoruotsin kirjoittamisen palautus juuri nyt?

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 10.08.2019 16:27

Åbo Akademi sai tänä keväänä uuden rehtorin! Hän on esittänyt huolestuneisuutensa siitä, miten ÅA pystyy houkuttelemaan riittäväti opiskelijoita! Opiskelijahaku on ulotettava aina Ruotsin puolelle asti. Rehtori on itse valmistunut luokanopettajaksi Helsingissä ja tehnyt uraa opettajanvalmistuslaitoksissa eri puolilla Ruotsia. (Turun Yliopisto sai tänä kesänä mahdollisuuden teknisen tiedekunnan perustamiseen. Åbo Akademi on vuosikymmeniä kouluttanut kemiallis-teknisessä tiedekunnassa insinöörejä ja siellä on opiskellut paljon myös suomenkielisiä.)

Tiera Laitisen Uuden Suomen kirjoitusta seuraava kommentointi sisältää samoja fraaseja kuin aina, mutta eräs kommentoija esittää ÅA:n rehtorin kanssa samanlaisen huolenaiheen eli ruotsinkielisiin oppilaitoksiin ei riittäisi tulevaisuudessa tarpeeksi opiskelijoita. Tämä on tosiasia, joka kaksikielisen eliitin on hyväksyttävä!

Kommentoija siis toteaa, että pakkoruotsi takaa nyt kaikille samanlaiset mahdollisuudet opiskeluun ruotsinkielisissä kouluissa, ammattioppilaitoksissa ja Åbo Akademissa!!! Ellei kaikille suotaisi mahdollisuutta pakkoruotsiin niin syntyisi KAKSIKIELINEN ELIITTI ja RÄLSSI, joka ei voisikaan opiskella Åbo Akademissa!!! Huolestuttavaa ja tasa-arvoista ajattelua, eikö totta!

Hillevi Henanen
Viestit: 1405
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Miksi pakkoruotsin kirjoittamisen palautus juuri nyt?

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 10.08.2019 20:09

On päivänselvä juttu, että kun suomenkielisten kurmoottaminen pakkoruotsilla osuukin omaankin nilkkaan kun oma väkikin pakenee paikalta, niin suomenkielisten kuuluu kompensoida se heille jotenkin, esim. täyttämällä auki jäävät koulutuspaikat.

Ymmärrän toki heidän raskaan huolensa suomenkielisistä, mutta riikinruotsalaiset eivät ainakaan heidän ponnistelujaan kannusta.
Ruotsalaisella sivustolla joku voihki miten pakkoruotsin opetus on verorahojen tuhlausta kun se on tärvelty kieliopilla.
Vastaus ei kaikin osin ole oikein painokelpoinen, mutta mitään ei jää epäselväksi.
Vastauksen alku näyttää viittaavan vähän vanhempaan historiakeskusteluun, jossa ei myöskään sanoja säästellä.
Nej för vi styrde ju och ställde inte där i 800 års tid först innan vi gav bort hela kittet till ryssarna? Så visst fan vet jag vad jag pratar om när svenskar historiskt behandlat finnar som skit. För det har vi. Finns massa gamla rasistiska skitböcker från 1800-talet om "finska kranier" och dylik sjuk skit tex.

Däremot håller jag med dig om att detta språk-fjanteri är ett pisseri med skattemedel.

Ei, mehän emme siellä hallinneet 800 vuotta ennen kuin annoimme kaiken venäläisille? Totta ....ssa tiedän mistä puhun siitä miten ruotsalaiset ovat menneisyydessä kohdelleet suomalaisia kuin paskaa. Koska niin me olemme tehneet. On olemassa lukuisia vanhoja rasistisia paskakirjoja 1800-luvulta "suomalaisten kalloista" ja samanlaista muuta sairasta paskaa esim.

Sitä vastoin olen kanssasi samaa mieltä siitä, että tämä kielipelleily on verorahoilla kusetusta.
No, kirjoitaja ei todellakaa ollut sitä mieltä, ja hän vain veti rutiinilla vanhan virren tästä miten ruotsin opetuksella on pilattu koko hyvä juttu.

Seuraava värssy koski surujen uudelleen kirjoitetun historian kappaletta siitä, miten Suomi ei ollut siirtomaa vaan ihan yhtä hyvin kohdeltiin kuin taalainmaalaisiakin.
Seuraava vastaus tuli alle viidessä minuutissa
Jo för dalmasar, smålänningar, västmanlänningar etc. var ju stundtals så stormförtjusta i det uppländska regimen? Och Karl X och XI var ju jättebussig mot skåningarna?

Lägg ner nu. Finland var en uppländsk koloni som stundtals plundrades och förtrycktes lika mycket som Småland, Skåne, Halland och Värmländ var det.

Denna larviga språk-debatt i Finland idag är en kvarleva utav det uppländska oket.

Kyllä, siksihän taalainmaalaiset, smoolantilaiset, västmanlatilaiset jne olivat ajoittain niin valtavan ihastuneita upplantilaiseen hallintoon? Ja Karl X ja XI olivat huippumukavia skoonelaisille?

Lopeta jo. Suomi oli upplantilainen siirtomaa, jota ajoittain ryöstettiin ja sorrettiin yhtä paljon kuin Smoolantia, Skoonea, Hallantia ja Värmlantiakin.

Tämä tämän päivän naurettava kielikeskustelu Suomessa on upplantilaisen ikeen jäänne.
Saapa nähdä vieläkö pakkoruotsittajalla riittää intoa jatkaa.

TK
Viestit: 2157
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Miksi pakkoruotsin kirjoittamisen palautus juuri nyt?

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 11.08.2019 04:53

Ruotsinkielisistä oppilaitoksista valmistuneita ei enää arvosteta entiseen malliin. On aika hyvin tiedossa, että jos ei suomenkielisiin oppilaitoksiin ja yliopistoihin pääse sisälle, niin sitten voi mennä ruotsinkielisiin oppilaitoksiin, joihin tunnetusti pääsee aika helposti. Surukielisestä koulutuksesta on tullut hätävara, johon turvaudutaan viimeisenä vaihtoehtona. Mieluummin tosin monet nuoret menevät nykyään opiskelemaan ulkomaille, Viron suunta näyttää kiinnostavan paljon. Viron kieli olisi sekin hyödyllisempi vaihtoehto suomalaisille kuin pakkoruotsi.

Mikään ruotsinkielinen ei erityisemmin enää kiinnosta suomenkielisiä.

Jos surupoliitikkojen joukosta löytyisi realisteja, niin he hyväksyisivät pääkielimallin, joka ei puutu ruotsin kielen viralliseen asemaan, mutta poistaisi pakkoruotsin kaikilta koulutuksen tasoilta sekä virkamiespakkoruotsin kielivaatimukset.

Ruotsinkielisiä ihmisiäkään ei enää erityisemmin arvosteta eikä oteta todesta heidän valituksiaan, koska tiedetään jo hyvin, että he ovat käytännössä pitkälti kaksikielisiä ja osaavat suomea hyvin (poikkeuksena jotkut rantaruotsalaiset alueet, joiden väestömäärä on erittäin pieni).

Vastaa Viestiin