Miten tulisi lähestyä koulutettujen naisten vaatimusta ruotsi/kielipainotuksesta kaikille?

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 7677
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Miten tulisi lähestyä koulutettujen naisten vaatimusta ruotsi/kielipainotuksesta kaikille?

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 11.06.2018 08:55

Pakkoruotsi myydään koulutetuille naisille osana maailmankuvaa, jossa vieraat kielet ovat keskeinen osa sivistystä ja erityisesti ruotsi keskeinen osa suomalaisuutta.

Näin maailmankuvaansa yrittää kuvata perussuomalaisten poliittisena suunnittelijana toimiva tohtoritason jatko-opintoja suorittava leidi:
Minä vastustan ”pakkoruotsin” poistoa. Olen ollut samaa mieltä aina. --- Ruotsi ei merkittävästi poikkea muista ”pakoista”, joita kouluissa on ja joita siellä tulisi olla. --- Jos ruotsia verrataan matematiikkaan, kallistun ehdottomasti matematiikan puolelle. On käsittämätöntä, että Suomessa voi päästä ylioppilaaksi kirjoittamatta edes lyhyttä matematiikkaa. Mutta näitä kahta ainetta ei pitäisikään verrata, koska molemmat ovat merkittäviä. Kannatankin ns. vanhaa mallia, jossa [yo-kokeissa] pakollisia olivat äidinkieli, matematiikka, vieras kieli ja toinen kotimainen kieli. Reaali – jossa voi kirjoittaa vaikka vain läpihuutoaine terveystiedon – voisi sitten olla vapaaehtoinen.

Myös suomen kielestä tullaan jossakin vaiheessa hellittämään lisää tai ainakin sen tasoa tullaan merkittävästi helpottamaan. Kyseenalaista mallia näyttää esimerkiksi Britannia: siellä englannin kielen vaatimuksista eri luokka-asteilla ja yhteiskunnassa muutenkin on jo pitkälti luovuttu. --- Globaalissa monikulttuurisessa maailmassa kaikki kielet ja kulttuurit väitetään tasa-arvoisiksi. Suomen ja ruotsin asema horjuu sekä sisältä- että ulkoapäin. Miten suomea ja suomalaisuutta voi kannattaa, jos oleellinen osa valtion historiasta ja kulttuurista halutaan unohtaa? Miten voi puolustaa kantasuomalaisuutta vastustamalla ruotsin kieltä?
Koko pakon kritiikki esiteltiin hänelle hyvässä hengessä, mutta hän ei kyennyt lainkaan liikkumaan ajattelussaan, vaan päätyi ivaamaan hänelle pitkään ja korrektisti kirjoittaneita:
Tiesin kyllä kirjoitusta laatiessani, että vastaanotto on tämä, joten ei se yllätä. Fiksut ihmiset kuitenkin yleensä onnistuvat näkemään asioissa kaksi (tai useampia) puolta. Vallankin kun tekstini ei ollut mustavalkoisen ruotsimyönteinen, vaan käsitteli verraten paljon molempia puolia. Mutta ei.
Junttien pitäisi saada erivapaus lukea ihan mitä vaan. Varmaan ne sitten vaihtaa ruotsin yksinkertaiset konjugaatiot ranskan kielioppiin tai saksan lauserakenteeseen ja alkaa kiinnostua eurooppalaisesta kirjallisuudesta (tämä oli olevinaan huumoria sitten).
Olisi arvokasta, jos hänet ja hänen kaltaisensa saataisiin hetkeksi pohtimaan, mikä heitä oikein ajaa...

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 621
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global

Re: Miten tulisi lähestyä koulutettujen naisten vaatimusta ruotsi/kielipainotuksesta kaikille?

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 11.06.2018 13:18

Eihän Purra loppujen lopuksi keksinyt muuta kuin solvata meitä juntteja, nostaa oma fiksuutensa jalustalle, mutta lopputulos on sama.
Pakkoruotsille ei ole perusteita,
ei pätevästi eikä kestävästi perusteltuja syitä.

Purra ei ulkomaalaisvastaisesta suomalaisuusintoilustaan huolimatta ymmärrä suomalaisuuden pohjavirtoja...

Kannattaisi Purrankin lukea muutamia suomalaisuuden perusteoksia, esim Linnan Tuntematon sotilas.

https://yle.fi/uutiset/3-10234979


vertaa vaikka metsänomistajan ja luonnonsuojelun suhdetta.
Minä väitän tuntevani suomalaisen metsänomistajan sielunelämää sen verran, että vapaaehtoisuuteen pohjautuvat toimet tuottavat varmasti parempia tuloksia kuin se, että asetetaan kovia tavoitteita tai varsinkaan pakkoja, Tiirola huomauttaa.

Hän karsastaa pakkoa.

– Suomalainen vaan on semmoinen, että kun hänelle fiksusti perustellaan asia, hän toteuttaa sen. Mutta jos samaa yritetään pakon kautta, niin se on vaikeata, Tiirola jatkaa.
Suomalainen vaan on semmoinen, että kun hänelle fiksusti perustellaan asia, hän toteuttaa sen. Mutta jos samaa yritetään pakon kautta, niin se on vaikeata,

SJONS
Viestit: 278
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Miten tulisi lähestyä koulutettujen naisten vaatimusta ruotsi/kielipainotuksesta kaikille?

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 11.06.2018 14:50

Riikka Purra ei ole koskaan vilkaissut Suomen kielikarttaa, josta selviävät suomenruotsalaisten nykyiset ja myös ikivanhat alueet. Heitä ei ole asunut ja elänyt sisämaassa eikä edes koko rannikon alueella, vaan vain määrätyillä seuduilla. Koko muu Suomi on ollut täysin suomenkielistä ja vain ja ainoastaan ruotsinkieliset virkamiehet ovat asustaneet ja hallinnoineet Suomen sisäosissa. Suomenruotsalaisiin on aina suhtauduttu kuten meistä enemmistö (74%) suhtautuu nytkin.

Purra kirjoittaa matematiikan välttämättömyydestä, mutta ei osaa itse suhteuttaa lukuja toisiinsa 5 000 0000 suhde 270 000. On noissa luvuissa sentään melkonen kokoero! Veljeskansallamme Virolla on myös melko värikäs historia, mutta ei pakkokieltä miltään historiansa ajanjaksolta.

Purran teksti vilisee väärinkäsityksiä suomalaisuudesta. Hän vaikuttaa kirjoituksensa sisällön puoluesta MAGMAN suunnittelijalta!

Suomalaiset ovat aina kokeneet ruotsinkieliset alistajina, mutta Purra ei tunnu tajuavan tuosta tunteesta mitään. Hän asuu nyt Kirkkonummella ja imee suomenruotsalaista hapatusta itseensä. Toki hän saa Rkp:n kiitokset ja kumarrukset ja toivoo todennäköisesti joidenkin muiden tutkijoiden tavoin pääsevänsä kirjoituksellaan Rkp:n siipien suojaan, duuniin.

Onko Purra saanut ruotsinkielisiltä säätiöiltä rahaa vai toivooko hän tuolla kirjoituksella saavansa seuraavissa vaaleissa ruotsinkielisten ääniä?

petril
Viestit: 22
Liittynyt: 19.09.2010 17:26

Re: Miten tulisi lähestyä koulutettujen naisten vaatimusta ruotsi/kielipainotuksesta kaikille?

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja petril » 11.06.2018 15:21

Erittäin hyvä, että Purran asema on otettu täälläkin esille - itse olen pohtinut ko tapausta jo jonkun aikaa, eikä tässä kovin monia erilaisia johtopäätöksiä voi vetää, kun kyseessä on kuitenkin oikeasti viksu ihminen (daa, poliittinen suunnittelija..).

https://en.wikipedia.org/wiki/Agent_of_influence

:roll:

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 621
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global

Re: Miten tulisi lähestyä koulutettujen naisten vaatimusta ruotsi/kielipainotuksesta kaikille?

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 11.06.2018 16:31

Paljon kieliä lukevat naiset saavat hyötyä järjestelmästä, jossa valmistuminen halutaan estää, jos ei ole suorittanut pakollisia kieliopintoja.

Myös korkeakouluihin pääsee suoraan osaamatta mitään konkreettista.
Esim oikikseen pääsee kuulemma kirjoittamalla neljä kieltä, mutta tajuamatta mitään yhteiskunnasta..
Määttä korostaa, että malli, jossa ei ole painotettuja oppiaineita antaa mahdollisuuden siihen, että esimerkiksi paljon kieliä opiskelleet voivat hyötyä vaikkapa neljän kielen arvosanojen tuottamista pisteitä.
Naisille annetaan etulyöntiasema ylikorostetuilla kielitaitovaatimuksilla.

Jos olet systeemin hyödysaaja,miten sinua pitäisi lähestyä, kun lähestyminen johtaa oman privilegion kaventumiseen?

Tämä haasteena ja vastauksena otsikon kysymykseen, jotta tämä ketju ei liikaa keskity yhteen henkilöön.

NRR
Viestit: 7677
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Miten tulisi lähestyä koulutettujen naisten vaatimusta ruotsi/kielipainotuksesta kaikille?

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 11.06.2018 17:27

Olen aiemmin kertonut, että nuorena olisin varmaan kysyttäessä kannattanut pakkoa. Tietämättömyyttäni. Ymmärtämättömyyttäni. Nuorta itseäni näin kriittisesti arvioiden ainoa sana, joka tulee mieleeni, on "opportunisti". Koin varmasti tekeväni hyvää työtä ja saavani ansaitsemani menestyksen. Sitä paitsi mahdollisuus kiertää pääsykokeita ruotsinkielisten kiintiöiden kautta tai ohittaa muita ruotsintaidon avulla, sopii pehmeämmillekin kyynärpäille.

Löysin mahdollisen selityksen käytökselleni taannoin hesarin tiedeblogista, jossa käsiteltiin sitä, miksi menestys näyttää tekevän ihmisistä piittaamattomampia muista:
http://www.hs.fi/tiede/Rahamoodissa+rik ... hitaat-a-1

Tässä eräs blogin kuvaama koejärjestely:
Valitaan sattumanvaraisesti kaksi henkilöä, jotka ovat suunnilleen samanikäisiä, samaa sukupuolta ja samaa tuloluokkaa. Heidät pannaan pelaamaan monopolia, mutta peliä on manipuloitu siten, että henkilö A saa jo lähtökohtaisesti paremmat asemat, ja hän voittaa koko ajan. Henkilö B pysyy koko pelin ajan kaukana hännillä, teki miten hyviä siirtoja tahansa.

Kun peli alkaa, molemmille valkenee nopeasti, että jotakin on vialla. Ei ole mahdollista, että toinen voittaa ja toinen häviää koko ajan. Mutta koska kyseessä on tutkimus, he jatkavat pelaamista. Ehkä juju valkenee pelin edetessä.

Ensin henkilö A suhtautuu menestykseensä hieman nolosti ja anteeksipyyntelevästi. Mutta kun peli etenee, A alkaa muuttua. Hän muuttuu voitonriemuiseksi. Hän ei enää pyytele anteeksi, vaan paukuttaa nappulaansa pelilaudalla. Jos pelin alussa hän vielä osoitti vastapelaajaansa kohtaan empatiaa, viisitoista minuuttia myöhemmin siitä ei ole mitään jäljellä.

Pelisession jälkeen Piff ja hänen kollegansa ovat haastatelleet molempia pelaajia, ja törmänneet eriskummalliseen ilmiöön. Nimittäin vaikka henkilö A on pelin alussa täysin tietoinen siitä, että peliä oli jollakin tavalla sorkittu, pelin loppuun mennessä hän käyttäytyy kuin olisi unohtanut sen.

Todellakin, hän on vakuuttunut siitä, että hän voitti oman nerokkuutensa ja kekseliäiden siirtojensa ansiosta. Tämä on Piffin mukaan tapa, jolla ihmismieli toimii: Kun meille annetaan jokin etuoikeus, mielemme selittää muutamassa minuutissa, että ei sitä meille itse asiassa lahjoitettu, vaan ansaitsimme sen omalla erinomaisuudellamme.
Pakkoruotsi ja kaksikielisyysnäytelmä tarjoavat pelimahdollisuuksia niille, joilla olisi vaikea edetä aidon osaamisen kautta. Eliitin on helpompi säilyttää valtansa ja uusintaa paikkansa lapsilleen tässä näytelmässä. MUTTA eliitin selitys itselleen ja muille on se, että juuri kieliopinnot tekevät heistä muita sivistyneempiä, juuri heillä on enemmän annettavaa muille ja enemmän sanottavaa myös muitten valinnoista, juuri ruotsivaatimus tekee virkamiehistä laadukkaampia ja koulutuksesta tuloksellisempaa, juuri näillä (heidän mielestään) ruotsin kielen kantamilla ja ruotsin kielen edelleen lujittamilla arvostuksilla Suomesta on rakennettu Suomi ja länsimainen yhteiskunta,... vrt. pelaaja A edellisessä kokeessa.

NRR
Viestit: 7677
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Miten tulisi lähestyä koulutettujen naisten vaatimusta ruotsi/kielipainotuksesta kaikille?

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 11.06.2018 19:33

Jos on niin kuin näyttää, että
- pakkoruotsia puolletaan opportunistisista syistä
(kaksikielisyysnäytelmä tarjoaa ruotsinkielisille alempia pääsyrajoja suosikkialoille, ohituskaistoja virkakoneistossa, erilaisia kieliasiantuntijan toimia eri tahoilla, huomattavasti enemmän mahdollisuuksia kunhan samalla rajoitetaan muita heille turhilla kieliopinnoilla,... ja suomenkieliselle eliitille todellisia tai kuviteltuja pelimerkkejä etsittäessä omaa oksaa opinnoissa, hallinnossa, politiikassa tai tutkimuksessa),
mutta
- opportunismi verhotaan itseltäkin
(selityksin, joissa pakkoruotsi muka kantaa sivistystä, antaa ymmärrystä, kehittää kykyä arvioida kieliopintoja muittenkin puolesta, nostaa virkamiesten osaamistasoa, ylläpitää koulutuksen tasovaatimuksia jne. mitä kaikkea mieli keksiikin, kun täytyy selittää junttien mopotus parhain päin),
niin, millä ihmiset saadaan avaamaan silmät ja korvat sille, että pakkoruotsi on väärin?

SJONS
Viestit: 278
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Miten tulisi lähestyä koulutettujen naisten vaatimusta ruotsi/kielipainotuksesta kaikille?

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 12.06.2018 11:55

Kysymys kuului, millä ihmiset sadaan avamaan silmät ja korvat sille, että pakkoruotsi on väärin.

Selittämällä ja selittämällä, vaikka se viekin aikansa ennen kuin ymmärrys herää! Tytöt ovat empaattisempia kuin pojat!??? Oman kokemukseni mukaan tytöt kertovat, etteivät voi vastustaa pakkoruotsia, koska heille on suomenruotsalaisia kavereita! hah, häh! Toinen toteaa, että ei se virkaruotsi siellä yliopistossa nyt niin vaikea ollutkaan! Syvä huokaus!

Pojat suhtautuvat järkiperäisemmin, ei tunnetta, töitä vaan tuottaa, eikä tiedä onko siitä minun urallani edes mitään hyötyä, en taida kirjottaa koko ruotsia. Heidät saa pakolla opiskelemaan ruotsia ja myös kirjoittamaan sen, koska en pysty lupaamaan, että pakko poistuu vielä heidän työelämänsä aikana! Olen puhunut järkeä, mutta toistaiseksi pakottanut lukemaan ruotsia, että selviävät opinnoistaan. Saan vastustaa pakkoruotsia, mutta en omalla nimellä, etteivät kaverit saa tietää!

Kun ruotsinkieliset pääsevät sisään lääkiskeen pienemmillä pistemäärillä tai kun suomenruotsalainen saa helpommin asunnon tai on ohittanut nämä nuoret työnhaussa, heille selviää, että ei se pakkoruotsista puhuminen ollutkaan ihan hupipuhetta!

Suomalaisen lehditön asenne suomenkielisiä suomalaisia kohtaan on suorastaa ala-arvoista!

NRR
Viestit: 7677
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Miten tulisi lähestyä koulutettujen naisten vaatimusta ruotsi/kielipainotuksesta kaikille?

#9 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 12.06.2018 13:13

SJONS kirjoitti:
12.06.2018 11:55
Kysymys kuului, millä ihmiset sadaan avamaan silmät ja korvat sille, että pakkoruotsi on väärin.
---
Suomalaisen lehdistön asenne suomenkielisiä suomalaisia kohtaan on suorastaa ala-arvoista!
Niin, kun asiasta ei saa puhua.
Kun itsensä fiksuksi kokevat
joko
hehkuttavat pakkoruotsia, koska sen kautta he uskovat saavansa jonkin pienen etumatkan opiskelu-, virka- tai verkostopoluilla,
tai
myötäilevät, koska ajattelevat, että pakolle ei voi mitään ja siksi siitä valittaminen leimaa jotenkin kiihkoruotsivihamieliseksi, viisas vaikenee.

Lehdistössä aina välillä joku onnistuu saamaan järkevän jutun aikaiseksi (erityisesti Liiten Hesarissa), mutta vertaisryhmän paine / omistajatahon paine journalisien joukossa lienee kova.

NRR
Viestit: 7677
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Miten tulisi lähestyä koulutettujen naisten vaatimusta ruotsi/kielipainotuksesta kaikille?

#10 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 13.06.2018 07:21

Kielipainotusta yritetään ajaa pakolla. Samaan aikaan valmisteltu yliopistojen todistusvalinta kertoo, että parhaista opiskelijoista kilpailevat alat painottavat hakukriteereissä pitkää matematiikkaa ja fysiikkaa. Eivät vain tekniikka ja lääketiede vaan myös mm. juridiikka, kauppatieteet ja kasvatustiede. Fysiikan painotusta perustellaan sen pakollisten kursdien suurella määrällä, mutta uskottavampaa on, että suosituimmilla aloilla halutaan opiskelijoiksi niitä, jotka kykenevät kielten sijaan profiloitumaan koviin tieteisiin. Pitkä matematiikka ja fysiikka ovat ne aineet, joissa pojat edelleen menestyvät parhaiten. Poliittisella ohjauksella ei kyetä muuttamaan tätä, ei vähentämään kovien tieteiden merkitystä, ei eri alojen halua saada niiden osaajia opiskelijoiksi eikä lisäämään kielten tarvetta. Siksi poliittinen ohjaus keskittyy lisäämään pakollisia kieliä peruskouluun ja yliopistotutkintoon - näillä annetaan etumatkaa eliitin lapsille ja naisille.

NRR
Viestit: 7677
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Miten tulisi lähestyä koulutettujen naisten vaatimusta ruotsi/kielipainotuksesta kaikille?

#11 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 15.06.2018 10:08

Pilvi Torsti (demari) kirjoittaa koulutuksesta ja ajattelun taidoista tavalla, joka kutsuu pohtimaan pakkoruotsin järjettömyyttä ja sitä, miten järjettömiin kieliopintoihin sidottu koulu edes pystyisi välittämään ajattelun taitoja.
https://blogit.iltalehti.fi/pilvi-torst ... t-vanhene/

Vastaa Viestiin