Kielikokeilu jää vajaaksi

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 7678
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Kielikokeilu jää vajaaksi

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 12.02.2018 17:32

Tohinalla puuhattu alueellinen kielikokeilu uhkaa vesittyä pahemman kerran. Kokeilun tavoitteena on antaa kielivalintoja pohtiville peruskoulun 5. luokkaisille mahdollisuus vaihtaa toisen kotimaisen kielen opiskelu vieraan kielen opinnoiksi ja sitä kautta laajentaa opiskeltavien kielten kirjoa.

Eniten esillä on ollut ruotsin vaihtaminen venäjään, mutta muitakin kieliä on mahdollisuus opiskella, mikäli kunnat lähtevät kokeiluun mukaan. Vaikka venäjän taitajien tarve etenkin itärajan kunnissa on suuri, niin yllättävän harva kunta on mahdollisuuteen tarttunut.

Ministeri Sampo Terho kaipaa entistä enemmän kuntia mukaan rohkeaan kokeiluun.

-Aikaa on vielä hakea kokeiluun ja kyllä minun käsityksen mukaan monia isojakin kuntia on tulossa mukaan kokeiluun, Terho valaa optimismia.

Kiintiö tuskin täyttyy

Kattavaa koottua tietoa kokeiluun lähtevistä kunnista ja kuntien mahdollisista kielenvaihtajista ei ole saatavissa. Kuntalehden kartoituksen perusteella varsin monet kunnat ovat nostaneet kokeilun suhteen kädet pystyyn. Hakuaika kokeiluun päättyy perjantaina 23.2. ja jo nyt näyttää selvältä, että 2 200 peruskoululaisen kiintiön täyttyminen olisi melkoinen yllätys. Liikkeelle kuitenkin lähdetään.

-Huomattavasti pienemmälläkin määrällä saadaan kokemuksia ja palautetta kielivalinnoista kerättyä. 2 200 oppilaan kiintiö oli keskustelujen ja kompromissien tulos, ministeri kertoo.

Kielikokeilun vastustajat ovat pelotelleet sillä, kuinka tärkeä ruotsi on jatko-opinnoissa. Sampo Terho haluaa kumota vastustajien väitteet.

-Jo tähän kokeiluun liittyvä lainsäädäntö yksiselitteisesti vapauttaa kokeiluun osallistuvat nuoren ruotsin kielen opinnoista toisella asteella. Ja nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa ruotsin kielestä vapauttamisen yliopisto-opinnoissa. Tätä on sovellettu esimerkiksi ulkomaalaistaustaisten opiskelijoiden kohdalla, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho huomauttaa.

-Ja toisaalta ehtii sitä myöhemminkin. Itsellänikin ruotsin kielen opinnot alkoivat yliopistossa täysin nollasta, vaikka kaikki pakkoruotsitunnit oli tullut kouluaikana istuttua luokassa, ministeri paljastaa.

Pakkoruotsin puoltajat ovat puoltaneet ruotsin merkitystä opiskeluaineena Suomen kaksikielisyydellä ja sillä, että muitakin ns. ”pakkoaineita” koululaisen lukujärjestykseen tungetaan.

-Kaksikielisyys on valtion kaksikielisyyttä. Ja ilman matematiikan alkeita et pärjää missään, mutta ilman ruotsin kielen taitoa voi elää kaikissa maailman maissa Ruotsia lukuunottamatta, ministeri Terho korostaa.

Eikö sittenkään tarvetta?

Alun perin kielikokeilua perusteltiin sillä, että Itä- ja Pohjois-Suomen kunnista on tullut toiveita ruotsin vaihtamisesta venäjän kieleen. Kun viidesluokkalaisille on tullut vaihtoehto aloittaa venäjän kielen opiskelu kuudennelta luokalta, niin innokkaita ei olekaan löytynyt. Ei siitäkään huolimatta, että valtio maksaa 95 prosenttia kokeilun kuluista.

Esimerkiksi Lappeenrannassa kartoitettiin kielikokeiluun halukkaita Wilma-kyselyn kautta. Reilusta 700 viidesluokkalaisen vanhemmista vain 13 ilmoitti olevansa ehdottoman kiinnostuneita kokeiluun. Kielikokeilusta mahdollisesti kiinnostuneita oli yhteensä 9 kappaletta. Kun kielikokeilusta kiinnostuneet oppilaat jakaantuivat vielä 11 eri koululle, niin kaupunki ei tarttunut valtion tarjoukseen.

Eniten kiinnostusta kielikokeiluun oli Lappeenrannassa Myllymäen koululla, jossa kahdeksan oppilaan vanhemmat olivat edes jossain määrin kiinnostuneita. Ja vaikka Lappeenrannassa Venäjän naapurissa eletään, niin suosituin vieras keli oli espanja, jonka opiskelusta oli kiinnostuneita neljän oppilaan perheet.

Ruotsin vaihdolla vaikutuksia

Kuntaliiton opetus- ja kulttuuriyksikön johtaja Terhi Päivärinta ei ole yllättynyt kentän nuivasta suhtautumisesta alueelliseen kielikokeiluun.

-Kuntaliitto suhtautui kokeiluun aika kriittisesti jo alunperin. Se ei ole ollut meille yllätys, että kokeiluun ei ole hakeuduttu. Jatko-opinnoissa ruotsin kielen vaihtaminen ei ole ihan yksinkertaista ja se saattaa aiheuttaa hyvin haasteellisia tilanteita nuorille, Terhi Päivärinta arvioi.

Kuntaliitossakin tunnetaan kentältä kuuluneet toiveet ruotsin vaihtamisesta venäjään, mutta tosipaikassa törmätään sitten koulumaailman realiteetteihin.

-Venäjän kielen opetus kunnissa ruotsin sijalla ei ole ihan yksinkertaista toteuttaa. Toisaalta osa kunnista tarjoaa jo nyt venäjän kieltä A2-kielenä nuorille, Päivärinta jatkaa.
https://kuntalehti.fi/uutiset/ministeri ... kokeiluun/

Mitään ongelmaa ei olisi, jos B1-ruotsi alkaisi yläkoulussa kuten ennen, jolloin vaihtoehtoista tarjontaa löytyisi joka koululla.

Mitään ongelmaa ei olisi, jos A2-valinta vapauttaisi B1-ruotsista.

Mitään ongelmaa ei olisi, jos olisi huolehdittu dysleksikkojen ja maahanmuuttajien vapautukset kuntoon jo ennen kokeilua.

Mutta kun piti antaa RKP:lle kaikki periksi, jotta suomenkielisten kieliopinnot olisivat pakkoruotsin panttivankeina ikuisesti.

Ajatuspaja
Viestit: 677
Liittynyt: 07.01.2015 12:02

Re: Kielikokeilu jää vajaaksi

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Ajatuspaja » 12.02.2018 19:12

No, jos kerran kunnat ovat sitä mieltä, että lasten tärkein kieli on ruotsi, ei sille sitten mitään voi..

Toisaalta ruotsinkielinen hallinto kuulemma katoaa 20 vuoden kuluessa, joten kai niillä lapsilla on pyhä tehtävä turvata ruotsinkieliset palvelut virkamiesruotsilla..

Jos kerran edes ministeri (Terho) ei pysty laatimaan tai vaikuttamaan siihen, että laaditaan selkeää lakitekstiä, jossa yksiselitteisesti todetaan, että kerran vapautettu vapautetaan ylemmän asteen ruotsivaatimuksista, ei sitten voi mitään.

Tunnustettava se on, ruotsin privilegioasema on voittanut jälleen kerran.

rationalisti
Viestit: 179
Liittynyt: 11.02.2013 10:46

Re: Kielikokeilu jää vajaaksi

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja rationalisti » 14.02.2018 10:00

Kuten olen jo alusta alkaen sanonut, kielikokeilu oli susi jo syntyessään. Ei vanhemmat keskimäärin ole kovinkaan tyhmiä ja nykyisen kokeilun puitteissa en suosittelisi ruotsin poisvalintaa kenellekään. Koko kokeilu on jälleen yksi iso voitto pakottajien sarakkeessa ja jatkossa he voivatkin viitata tähän kokeiluun, että ei kukaan ole oikeasti kiinnostunut ruotsin vapaaehtoisuudesta.

SJONS
Viestit: 278
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Kielikokeilu jää vajaaksi

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 14.02.2018 11:31

Todennäköisesti kirjoittaja tietää, miten kielikokeiluun ajauduttiin vai pitääkö asia kerrata. Kansalaisaloitteella pyrittiin saamaan kaikille vapaa kielivalinta. Sen kaatoivat kaikki eduskuntapuolueet pois luettuna perussuomalaiset. Sanna Lauslahti ja Pauli Kiuru (sivistysvaliokunnan kok. kansanedustajat) ehdottivat pontta, joka nyt aiottiin toteuttaa. Virkamiesruotsin vaatimus, kaikki muut paitsi perussuomalaiset kantapäättäjät ja Hanasaaren et Lipposen Svenska nu taustatyö saivat toistaisesksi peloteltua vanhemmat!

Vapaata kielivalintaa kannattaa 74% suomenkielisistä suomalaisista! Se tullaan myös saavuttamaan, koska kannatusta sille löytyy.

Rkp:n ja Folktingetin ovat saaneet kiristettyä suomalaisesta yhteiskunnasta edut, joita harvalla muuten olisi. Ymmärrettävää on, että eihän saavutetuista eduista haluta vapaaehtoisesti luopua. Pakkoruotsin avulla nämä etuisuuudet säilyvät, kunnes suomenkielinen enemmistö herää poliittisesti! Herääminen on jo tapahtunut!

Ministeri Terhon ja kaikkien muiden, jotka ovat vuosikymmeniä seuranneet Rkp:n ja Folktingetin toimintaa, on tehtävä valmis ehdotus ennen seuraavia eduskuntavaaleja ja annettava suomalaiselle enemmistölle mahdollisuus vaikuttaa.

TK
Viestit: 1988
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Kielikokeilu jää vajaaksi

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 14.02.2018 13:48

Kielikokeilu on onnenkantamoinen, hieno asia.
Surut ja muut pakkoruotsittajat ovat luonnollisesti heittäneet kapuloita rattaisiin sen minkä ovat ehtineet. Kokeiluun ilmoittautumiseen jätettiin tahallaan liian pieni aika. Kokonaan pakkoruotsittajat eivät kuitenkaan pysty kokeilua tuhoamaan. Kokeilu on ponnistuslauta eteenpäin kohti pakkoruotsitonta Suomea.

Kielikokeilu on jo nyt käynnistänyt keskustelun, jota ei voi enää pysäyttää. Ihmiset on herätetty ajattelemaan.

pjl69
Viestit: 253
Liittynyt: 17.03.2017 14:39

Re: Kielikokeilu jää vajaaksi

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja pjl69 » 14.02.2018 14:26

rationalisti kirjoitti:
14.02.2018 10:00
Kuten olen jo alusta alkaen sanonut, kielikokeilu oli susi jo syntyessään. Ei vanhemmat keskimäärin ole kovinkaan tyhmiä ja nykyisen kokeilun puitteissa en suosittelisi ruotsin poisvalintaa kenellekään. Koko kokeilu on jälleen yksi iso voitto pakottajien sarakkeessa ja jatkossa he voivatkin viitata tähän kokeiluun, että ei kukaan ole oikeasti kiinnostunut ruotsin vapaaehtoisuudesta.
Eihän vanhemmat vielä tässä vaiheessa asiasta päätä kun kunnat ovat vasta miettimässä osallistuvatko kokeiluun. Sama ongelma koskee myös muiden kielten kuin englannin varhaistamista, sillä pakkoruotsi törröttää kuitenkin siellä kuudennella luokalla odottamassa.

Vastaa Viestiin