Vaasan lääkäripula johtuu kaupungin kielivaatimuksista

Keskustele virkojen kielitaitovaatimuksista, eri kielten asemasta Suomessa ja palvelujen saamisesta eri kielillä.
Viesti
Julkaisija
Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2188
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Vaasan lääkäripula johtuu kaupungin kielivaatimuksista

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 13.01.2018 04:57

Ruotsin kielessä on kaksi puolta. Joskus nuoret lääkärit ottavat yhteyttä, koska haluavat oppia ruotsia. Kielen arastelu on silti yleisempää. Sairaanhoitopiirin psykiatrian aiempi vastuualuejohtaja kertoi syksyllä Pohjalaiselle kielivaatimusten karsivan suuren osan heidän hakijoistaan.
Syrjäinen sijainti ja ruotsin kieli työntävät lääkäreitä pois Vaasasta. Lääkäriliiton tuore selvitys kertoo, että Vaasan terveyskeskuksen lääkärivaje kuuluu Suomen pahimpiin.
https://www.pohjalainen.fi/mielipide/pä ... -1.2508332

NRR
Viestit: 9805
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Vaasan lääkäripula johtuu kaupungin kielivaatimuksista

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 13.01.2018 07:06

Artikkelissa https://www.pohjalainen.fi/mielipide/p% ... -1.2508332 (yllä linkki ei toimi), sälytetään syy kuitenkin suomalaislääkärien nuivan kieliasenteen piikkiin ja kehutaan ulkomaisten lääkärien asennetta:
Sairaanhoitopiirin psykiatrian aiempi vastuualuejohtaja kertoi syksyllä Pohjalaiselle kielivaatimusten karsivan suuren osan heidän hakijoistaan.

On tehotonta, että moni lääketieteellisen opiskelija on menestynyt lukiossa, mutta jännittää toista kotimaista. Samaan aikaan Vaasaan tulee ulkomaisia lääkäreitä, jotka opettelevat suomen vaikkapa kuudenneksi ja ruotsin seitsemänneksi kielekseen.
Ulkomailta tullut lääkäri suomi kuudentena ja ruotsi seitsämäntenä kielenä ei ole kenenkään erityissairaanhoitoa kaipaavan potilaan lottovoitto. Mitä kamalaa pötyä Pohjalaisen journalisti kirjoittaa!

Kuinka moni psykiatri ottaa vastaan potilaita itselleen vieraalla kielellä?

Miksi lääketieteen, jossa tietomäärä kasvaa käsittämätöntä vauhtia, asiantuntijoiden pitäisi kaiken muun lisäksi olla kieli-ihmisiä?

Kuinka kauan tämä "lisää kieliä"-slogan saa tärvätä sekä opinnot että asiantuntijuuden ylläpidon? Niin ja paikkojen täytön ja siten potilaiden hoidon?

Vastaa Viestiin