Tänään on 17.01.2018 02:23
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 15 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
Lukematon viestiLähetetty: 01.01.2018 19:45 

Liittynyt: 10.02.2013 16:38
Viestit: 6587
Ruotsin kielen opiskelu peruskoulussa on muutettava vapaaehtoiseksi.

Kyllä

Huhtasaari

Ei

Haatainen: Pidän tärkeänä, että Suomessa olisi mahdollisimman vahva osaaminen niin vieraissa kielissä, kuin kansalliskielissä. Kieliolosuhteiden muuttuessa on selvää, että kansalaisten kielitaidon on laajennuttava. Laaja kielitaito on kansainvälinen kilpailukykytekijä ja vieraiden kielten osaamista Suomessa halutaan lisätä. Kielitaidon laajentamistarpeesta ei kuitenkaan seuraa, että toisen kotimaisen kielen asemaa kaksikielisessä maassa olisi syytä kaventaa. En näe nykyisessä tilanteessa perusteltuna tehdä sellaisia ruotsin kielen opetusta koskevia muutoksia, jotka vähentäisivät ruotsin kielen opiskelua. Sen sijaan ruotsin opetusta on opetuksen ajankohdan ja opetusmenetelmien puolesta kehitettävä tukemaan oppilaiden oppimismotivaatiota.

Haavisto: On houkutteleva ajatus, että eri puolilla maata voitaisiin koulussa lukea eri kieliä - esimerkiksi lähempänä itärajaa venäjän kieltä ruotsin sijaan. Kuitenkin ihmiset hakeutuvat työelämässä eri puolille maata - esimerkiksi kaksikielisiin kuntiin kuten Vaasaan, Turkuun tai Helsinkiin. Jos toinen kotimainen kieli ei silloin ole hallussa, siitä voi tulla työllistymisen este. Kaksikielisyys on myös tärkeä ja luonteva osa Suomea ja siksi on hyvä, että jokainen oppii koulussa edes vähän toista kotimaista kieltä.

Kyllönen: Kaksikielisyys on rikkaus.

Niinistö: Suomi on kaksikielinen maa. Tiivistyvässä Pohjoismaiden yhteistyössä ruotsin kielestä on tuntuva apu.

Vanhanen: -

Kysymys ohitettu

Torvalds: Tulevaisuudessa tarvitsemme enemmän kielitaitoja kuin tällä hetkellä. Meidän pitäisi siis muuttaa meidän opetusjärjestelmää niin, että lasten aivojen kyvyt olisi paremmin sopusoinnissa opetusjärjestelmän kanssa. Kieltenopetus pitää siis aloittaa paljon aikasemmin.

Väyrynen: Asiaa on harkittava alueellisten kokeilujen valossa.


Sen tämä kielivapauskeskustelu on tehnyt, että nyt jopa presidenttiehdokkaat joutuvat ottamaan kantaa pakkoruotsiin, nyt vain peruskoulussa. Olisipa kysymys ollut laajempi, sisältäen myös virkaruotsin ja toisen asteen pakon.

Valitettavasti näkyy, että liturgialla mennään ja luotetaan, ettei tämä kysymys syö ääniä, koska kaikki äänestäjätkin tietävät, että tässä nyt on pakko noudattaa RKP/folktinget-verkoston linjaa, vaikka olisi kuinka hakemassa presidentiksi. Herra se on herrallakin.


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 01.01.2018 20:19 

Liittynyt: 08.12.2017 18:48
Viestit: 115
Paikkakunta: Global
Niin, kyllähän meidän on sen pienen lapsen tavoin uskallettava kerta toisensa jälkeen huutaa ääneen, että keisarilla ei ole vaatteita ensinkään.

Siitäkin huolimatta, että vanhemmat sähähtävät, että ole nyt tyhmä lapsi hiljaa..onhan keisarilla kauniit, RKP-kankurien
kutomat vaatteet..oi kuinka hienot ne ovatkaan.

Tämä kielipoliittisen itsepetoksen intensiteetti on kyllä loukkaus omilla aivoillaan ajattelevan kansalaisen älykkyyttä kohtaan, erityisesti Haataisen liturgia on suorastaan, miten sen nyt kauniisti sanoisi, kuvottavaa.


Lainaa:
Keisari palkkaa vaatturin räätälöimään keisarille uudet vaatteet. Vaatturi päättää kuitenkin huijata keisaria ja pyytää materiaalikustannuksiin ja palkkioksi paljon kalleinta kultaa ja hienointa silkkiä. Vaatturi ei tee ollenkaan vaatteita ja väittää keisarille vaatteiden näkyvän vain älymystölle. Tyhmät ja virkaansa pätemättömät eivät näkisi vaatteita ollenkaan. Näin ollen keisari ajattelee tämän olevan hieno sijoitus, kun hän saisi heti tietää, ketkä eivät olisi kykeneviä tehtäväänsä. Keisari saa huomata ettei itsekään näe vaatteita, mutta päättää olla puhumatta asiasta, koska pelkää muiden toteavan hänet kyvyttömäksi tehtäväänsä. Kangaspuita käy katsomassa myös useampi keisarin virkamies ja hekin päättävät vaieta kyvyttömyydestään nähdä kankaita ja kuvioita.

Lopulta keisari sovittaa peilin edessä vaatteitaan ja hienoa laahusta. Laahuksen kantajatkin ovat tarttuvinaan kankaaseen, mitä he eivät oikeasti löydä. Kaikki kuitenkin ihailevat kovaan ääneen kauniita kankaita ja niiden kuvioita. Sitten joukko lähtee kulkueeseen kaupungin keskustaan, missä ihailu jatkuu kunnes pieni lapsi huutaa, ettei keisarilla ole ollenkaan vaatteita. Kulkueen seuraajat alkavat tämän jälkeen supista keskenään lopulta yltyen huutamaan, ettei keisarilla ole vaatteita. Keisari suoristaa selkänsä ja näyttää entistä ryhdikkäämmältä vaikuttaakseen ylpeämmältä ja kamariherrat jatkavat laahuksen kantamista kuin keisarilla olisi oikeasti vaatteet laahuksineen.


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 01.01.2018 20:24 

Liittynyt: 08.12.2017 18:48
Viestit: 115
Paikkakunta: Global
Lainaa:
Niinistö: Tiivistyvässä Pohjoismaiden yhteistyössä ruotsin kielestä on tuntuva apu.

Tämä on hyvä peruste valita ruotsi vapaaehtoisesti, myös tulevassa yhden pääkielen Suomessa. Pakolle ei ole mitään perusteita muualla kuin Ahvenanmaalla.


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 01.01.2018 20:29 

Liittynyt: 08.12.2017 18:48
Viestit: 115
Paikkakunta: Global
Lainaa:
Kuitenkin ihmiset hakeutuvat työelämässä eri puolille maata - esimerkiksi kaksikielisiin kuntiin kuten Vaasaan, Turkuun tai Helsinkiin.


Näistä vain Vaasa on relevantti ja sinne on jo nykyjärjestelmän puitteissa vaikeaa houkutella suomenkielisiä liiallisen ruotsalaisuuden takia.

Helsinki ja Turku vertautuvat yksikielisyyden tasossa Ahvenanmaahan.

Haataisen höpinöitä ei kannata edes yrittää referoida.


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 01.01.2018 23:10 

Liittynyt: 17.03.2017 15:39
Viestit: 127
Oliko Huhtasaarella mitään perustelua kyllä-vastaukselleen? Tuossa nyt olisi ollut hyvä paikka vähän perustellakin kantaansa, ettei sitä tulkita vaan perusteettomaksi ruotsivastaisuudeksi. Siitä olisi ollut hyvä aloittaa, että kertoisi vaalikarjalle, miten yksin ja vertaistaan vailla suomalainen kielipolitiikka on maailmassa, eikä edes siinä paljon puhutussa "pohjoismaisessa mallissakaan" ole vastaavaa.


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 01.01.2018 23:39 

Liittynyt: 10.02.2013 16:38
Viestit: 6587
Valitettavasti Huhtasaaren perusteluna oli viiva.


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 02.01.2018 04:51 

Liittynyt: 19.11.2008 02:26
Viestit: 1896
Suomi on monikielinen maa, jonka selvä pääkieli on suomi.
Suomi on suomenkielinen maa, jossa on useita erilaisia kielivähemmistöjä. Suomessa puhutaan pitkälti toistasataa erilaista kieltä äidinkielinä.

Suomen kielilainsäädäntö on kuin joidenkin hölmöläisten tekemä. Ei vastaa miltään osin todellista kielitilannetta, on täysin irrallaan todellisuudesta.

Presidenttiehdokkaat näyttävät suurimmaksi osaksi olevan täysin hölmöläismäisen kielilainsäädännön vietävissä, eivät pysty ajattelemaan itsenäisesti.
Todella ikävä ja valitettava tilanne.


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 02.01.2018 11:57 

Liittynyt: 11.02.2013 11:46
Viestit: 160
pjl69 kirjoitti:
Oliko Huhtasaarella mitään perustelua kyllä-vastaukselleen?


Onko taivas sininen? Perustele.

;)


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 04.01.2018 21:49 

Liittynyt: 10.02.2013 16:38
Viestit: 6587
Ovatko Huhtasaari ja Väyrynen nyt ainoat vaihtoehdot kielivapauden kannattajille?


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 05.01.2018 09:38 

Liittynyt: 10.02.2013 16:38
Viestit: 6587
Kukaan ehdokkaista ei viitannut palvelupakkoon.

Vaikka ruotsin pakollisuus virallisesti (ja tämänhän totesi esimerkiksi sivistysvaliokunnan edellinen puheenjohtaja Vahasalo) perustuu siihen, että ruotsinkielisten palvelut on rakennettu pakkoruotsille, niin käytännössä kukaan ei perustele pakkoruotsia tällä.

Tämä, ettei pakon perustetta suostuta ilmaisemaan, on este järkevälle keskustelulle. Pakon kannattajat luiskahtavat keskustelusta argumenttien ulottumattomiin.


Pakkoruotsin kannattajien perustelut

Haatainen: En näe nykyisessä tilanteessa perusteltuna tehdä sellaisia ruotsin kielen opetusta koskevia muutoksia, jotka vähentäisivät ruotsin kielen opiskelua.

Haavisto: Jos toinen kotimainen kieli ei --- ole hallussa, siitä voi tulla työllistymisen este. Kaksikielisyys on myös tärkeä ja luonteva osa Suomea ja siksi on hyvä, että jokainen oppii koulussa edes vähän toista kotimaista kieltä.

Kyllönen: Kaksikielisyys on rikkaus.

Niinistö: Suomi on kaksikielinen maa. Tiivistyvässä Pohjoismaiden yhteistyössä ruotsin kielestä on tuntuva apu.

Vanhanen: - (ei edes yritä, rehellistä tämäkin ;)


Työllisyysesteitä on paljon ja pohjoismaiseen yhteistyöhönkin, mikäli siinä vain ruotsilla pärjää, on riittävästi tekijöitä. Perusteeksi jää tuo "kaksikielisyys", mikä ei kuitenkaan perustellut pakkoruostia Suomen viidenkymmenen ensimmäisen vuoden aikana.


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 05.01.2018 20:52 

Liittynyt: 08.12.2017 18:48
Viestit: 115
Paikkakunta: Global
Lainaa:
Perusteeksi jää tuo "kaksikielisyys",


Mutta mitä tämä kaksikielisyys antaa 95%n enemmistölle, jonka äidinkieli ei ole ruotsi ?

Mitä muuta kuin ruotsivelvollisuuden ylimääräiseksi rasitteeksi, turhaksi taakaksi ?

Toki jokainen voi kuvitella tapahtumat, jos esim Niinistö sanoisi, että kielikokeilu on ihan hyvä juttu.. Kampanjan jatkaminen olisi mahdotonta, kun kaikki suomenruotsalaiset toimittajat ahdistelisivat kielikysymyksellä, kunnes saataisiin tämä sama vastaus, joka nyt annettiin jo etukäteen kampanjarauhan säilyttämiseksi.

Haatainen taas tekee juuri niin kuin FSD ja Qvintus määräävät.
Hänellä on niin huono omatunto, kun hän yhden kerran kuunteli enemmistöä 2004 ja poisti yo-pakkoruotsin. Sitä svekomania ei ole hänelle koskaan antanut anteeksi. Ja sitä katumusharjoitusta Haatainen saa harjoittaa uransa loppuun asti.

Ai niin se tärkein. Presidentillä ei ole päätösvaltaa koulutuspolitiikassa, arvojohtaja hän toki on..

"Keisarilla ei vaatteita ensinkään"


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 10.01.2018 23:13 

Liittynyt: 17.03.2017 15:39
Viestit: 127
Torvalds Ylen vaalitentissä kysymykseen pitäisikö pakollisesta ruotsin opetuksesta luopua: ei.

Muuten kiemuraisiin vastauksiin saatiin edes yksi selkeä kannanotto. On sitten Torvalds luopunut "suomalaisen kielipolitiikan ja kulttuurin liberalisoimis"-puheista jos nyt edes koskaan onkaan tarkoittanut niillä pakkoruotsista luopumista. Pieni kiitos toimittaja Jan Anderssonille että ylipäätään esitti tuon kysymyksen julkisesti, voipahan äänestävä kansa vetää asiasta haluamansa johtopäätöksen.

Ennen Torvaldsin haastattelua yle näytti kansalaisten ajatuksia ehdokkaasta. Mukana insertissä oli jopa yksi, joka hädin tuskin kehtasi sanoa julki että "ei pakkoruotsille"...


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 10.01.2018 23:21 

Liittynyt: 08.12.2017 18:48
Viestit: 115
Paikkakunta: Global
pjl69 kirjoitti:
Torvalds Ylen vaalitentissä kysymykseen pitäisikö pakollisesta ruotsin opetuksesta luopua: ei.

Muuten kiemuraisiin vastauksiin saatiin edes yksi selkeä kannanotto. On sitten Torvalds luopunut "suomalaisen kielipolitiikan ja kulttuurin liberalisoimis"-puheista jos nyt edes koskaan onkaan tarkoittanut niillä pakkoruotsista luopumista. Pieni kiitos toimittaja Jan Anderssonille että ylipäätään esitti tuon kysymyksen julkisesti, voipahan äänestävä kansa vetää asiasta haluamansa johtopäätöksen.

Ennen Torvaldsin haastattelua yle näytti kansalaisten ajatuksia ehdokkaasta. Mukana insertissä oli jopa yksi, joka hädin tuskin kehtasi sanoa julki että "ei pakkoruotsille"...


Torvalds osoittautui itse olevansa " kulttuurisesti jälkeenjäänyt", ominaisuus, josta hän tentissä moitti muita poliitikkoja.

"Kulttuurinen jälkeenjääneisyys" on sosiologinen käsite, joka tarkoittaa poliittisessa kontekstissa poliittisen eliitin juuttumista menneisyyteen..

Torvalds itse jumittui menneisyyteen...

Kulturell efterblivenhet"

https://yle.fi/uutiset/3-9952354


Lainaa:
Lopulta suomenruotsalainen yhteisö ojensi auttavan kätensä lahjakkaaksi tietämälleen miehelle. Bengt Bergman järjesti Torvaldsille lyhyen pestin Yleisradion ruotsinkieliseen toimitukseen. Se muuttui pian vakituiseksi työksi.


Pakkoruotsista on tullut ainoa asia, joka enää yhdistää Ankkalammikkoa..kun se loppuu, kaikki loppuu?

Lainaa:
Ankkalammikon armahtama toisinajattelija on itsetietoinen intellektuelli


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 13.01.2018 20:40 

Liittynyt: 17.03.2017 15:39
Viestit: 127
Eilen uutisissa oli pätkiä (muistaakseni) Tampereella pidetystä vaalikeskustelusta. Torvalds totesi, että on kansakunnan yleisen edun mukaista, että RKP on hallituksessa. Naurahti itsekin tuota sanoessaan, kenties miehen itsekritiikki ei ole täysin kuollut, vaikka lähipiiriltään onkin.


Ylös
 Profiili  
 
Lukematon viestiLähetetty: 14.01.2018 21:21 

Liittynyt: 10.02.2013 16:38
Viestit: 6587
Svenska Ylen nuorisotoimitus haastatteli presidenttiehdokkaita ruotsiksi:
https://svenska.yle.fi/artikel/2018/01/ ... arde-sig-i

Aika hapuilevaa on ehdokkaiden ruotsi vaikka useimmat sanovat Ja pakkoruotsille. Vihreiden ehdokas jopa väittää, että pakkoruotsi kuuluu perustuslakiimme ;)

Kysymykseen, mitä koulussa opit, vastaa Vanhanen, että "ei ruotsia, mutta englantia ja matematiikkaa" - siis rehellisyyttä löytyy heti, kun ei ole kyse pakkoruotsin avoimesta kritiikistä.


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 15 viestiä ] 


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 13 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
cron
Keskustelufoorumin moottorina toimii phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com