Erinomainen blogikirjoitus tämän kylän homopojalta

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 7417
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Erinomainen blogikirjoitus tämän kylän homopojalta

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 30.11.2017 23:47

Kerron teille julkisen salaisuuden: en osaa muodostaa ruotsiksi oikein yhtäkään lausetta. Ylipäätään olen kielissä ihan paska. Yksinkertaisesti mahdottoman ruotsin kurssin vuoksi myös kandin tutkintoni lepää ruotsia vaille valmiina yliopistolla. Luultavasti ikuisesti. ---


--- En tiedä, miten esimerkiksi yliopiston ruotsin kurssi eri tiedekunnissa ja kaupungeissa vaihtelee, mutta omalla kohdallani se oli yksinkertaisesti mahdotonta. Tällainen kurssi ei myöskään ole todiste mistään. Ryhmässä on ehkä yksi tai kaksi oikeasti osaavaa, muilla kieli on haparoivaa arvailua. Päteviä ruotsin kielen käyttäjiä ovat myös sellaiset, jotka ovat vahingossa muodostaneet riittävän monta lausetta oikein referoidessaan artikkelia luomupuuvillan eettisyydestä päästäkseen kurssista läpi. Huolehdin enemmänkin siitä, ettei mikään ole suhteessa mihinkään: opetuksen määrä ja laatu ei ole suhteessa siihen, mitä vaaditaan, osaamistaso ei ole suhteessa siihen mitä vaaditaan, osaaminen tuskin on kovin ihmeellistä ja silti maa on täynnä paperilla päteviä ihmisiä, jotka eivät todellisuudessa puhu. Se ei hyödytä ketään.

Olen suunnitellut kirjoittavani aiheesta jo pitkään. Aiemmin en ole kuitenkaan halunnut, koska en millään muotoa halua yhdistyä perussuomalaiseen ruotsinvastaiseen öyhötykseen. Enkä halua nytkään, siksi onkin vähän vastenmielistä huomata olevansa samassa sarakkeessa Sampo Terhon kanssa. Vaan ei. Ymmärrän tarpeen ruotsinkielisille palveluille. Kaksikielisyys on itsestäänselvää. Kielten opiskelu todellakin avartaa maailmaa ja sivistää, mutta ei itsessään ole koko sivistys eikä opiskeltavan kielen tarvitse olla ruotsi. Nykyinen tilanne ei kuitenkaan palvele ketään, kaikkein vähiten ruotsinkielisiä. On naurettavaa, että ylläkuvatun laisella vahinkoläpäisyllä saa merkinnän siitä, että voi hoitaa ruotsiksi mitä hyvänsä. Se on valheellista ja typerää.

Juha Hurmeen eiliseltä Finlandia-palkintopuheelta ja "opetelkaa ruotsia, juntit" -puheelta tuskin kukaan on voinut välttyä. Myönnän rehellisesti, että pahoitin siitä mieleni ---

--- elitismissä ruotsi nimittäin eniten näkyy. Siinä, kun suomenruotsalainen puhuu suomenkieliselle ruotsia ihan vain koska voi, ei koska tarvitsee. Siinä, kun ruotsinopettaja vahingoniloisesti naurahtaen aloittaa, että olit kyllä kaikista hylätyistä ehdottomasti heikoin, ruotsi ei tule päästäsi ulos järjellisessä muodossa kun pitäisi oikeasti käydä tentti läpi siinä mielessä, että joskus voisin päästä siitä läpi. Siinä, kun kirjallisuuspalkinnon pitäjä puhuu puolet ruotsiksi ja hörähtää loppuun, että opettele juntti ruotsia ja koko ylhäinen kirjallisuusväki katsomossa nauraa. Se ei ole minusta lempeää huumoria, se on ilkeää. Minäkin olen kirjallisuusihminen: kirjoitan, luen ja olen paperillakin ruotsia vaille kirjallisuuden tuntija. En tosin selvästikään saman kirjallisuuden kuin Juha Hurme.

Sivistynyt ja fiksu kun voi ihan hyvin olla osaamatta ruotsia. Asioista voi olla perillä ja aikaansa seurata.

Luulenpa, että Juha Hurmeen hyväntahtoinen ajatus houkutella kansa lukemaan ei saanut tämän myötä yhtään tulta alleen. Kielitaidoton junttikin tajuaa, ettei Hurmeen peräänkuuluttamaa sivistystä vaalita sanomalla toisen olevan tyhmä.
http://www.tamankylanhomopoika.fi/2017/ ... ttari.html

Kiitos tämän kylän homopoika, miehen puhetta! Koskettaa tämän äidin sydäntä!
Viimeksi muokannut NRR, 01.12.2017 06:38. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

TK
Viestit: 1969
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Erinomainen blogikirjoitus tämän kylän homopojalta

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 01.12.2017 00:54

Hyvä kirjoitus tämän kylän homopojalta. Kirjoitus, joka pohjaa todellisiin tapahtumiin, ei vain yhteen tapahtumaan, vaan useisiin tapahtumiin.
Kuinkahan paljon meillä onkaan näitä RVV-tapauksia eli ruotsia vailla valmiita kandeja.?

NRR
Viestit: 7417
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Erinomainen blogikirjoitus tämän kylän homopojalta

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 02.12.2017 07:02

Pitäisi olla meillä tai jossain edes mahdollisuus ilmoittautua "ruotsia vaille valmiiksi" tai "uhkaavasti ruotsia vaille valmiiksi"? Tai oma palsta, jonne sekä "ruotsia vaille valmiit", että "onnelsten sattumien jälkeen ruotsista huolimatta valmiit" voisivat kirjata kokemuksia ja pettymyksiä? Nyt nämä ihmiset jäävät täysin yksin.

En tätä aiemmin kannattanut, koska olin niin tuskallisen tietoinen siitä, ettei mitään voi tehdä ja etten ainakaan itse jaksa lähteä sellaista vetämään. Ja siitäkin, että sitten valmistuttuaan ihmiset haluavat nopeasti pyyhkiä kärsimyksen vuodet mielestään ja jatkaa elämäänsä.

Mutta...

Herr Mannelig
Viestit: 6
Liittynyt: 25.08.2017 16:02

Re: Erinomainen blogikirjoitus tämän kylän homopojalta

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja Herr Mannelig » 02.12.2017 13:29

Hieman aihetta sivuten:
Opiskelin aikoinani Tampereen teknillisessä korkeakoulussa, nyk. Tampereen teknillinen yliopisto. Siellä se pakollinen ruotsin kurssi, virkamiesruotsikohan se oli nimeltään, oli niin yleinen kompastuskivi ja niin usein viimeiseksi suoritettava ja valmistumista lykkäävä kurssi, että "joko ruotsi on suoritettu" oli suorastaan lentävä lause, kun jonkun valmistuminen alkoi uhkaavasti lähestyä. Se, ja Fysiikan työt, joka oli sellainen ensimmäisen vuoden kurssi, joka monilta tuntui jäävän roikkumaan ikuisiksi ajoiksi, itse asiassa myös minulta, köh köh.

Ruotsissa monta vuotta asuneena kyseinen ruotsin peruskurssi pakollisine osallistumisineen oli puhdasta ajan tappoa. Keskusteluiden tasosta olisi ollut aika vaikeaa arvata, että joka ikinen oppilas oli opiskellut peruskoulussa ja lukiossa kuusi vuotta lahjaruotsia. Olen myös melko varma, että aika moni laskettiin ihan säälistä läpi. Kyllä siellä tajuttiin, ettei korkeakoululle tulevaa joka valmistuneesta opiskelijasta tulevaa rahasummaa kannata jättää saamatta yhden turhanpäiväisen kurssin takia.

jlo
Viestit: 412
Liittynyt: 16.03.2013 11:07

Re: Erinomainen blogikirjoitus tämän kylän homopojalta

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja jlo » 02.12.2017 18:29

Kielikeskus levittää aiheesta tahallaan väärää tietoa ja estää tai hidastaa valmistumista. Todellisuudessa ruotsin kurssi ei ole pakollinen - virkamiesruotsin koe on. Kurssia markkinoidaan pakollisena, eikä sieltä saa olla pois edes sairauden takia.
Virkamiesruotsin kokeen saattoi suorittaa yksityisesti sellaisen lehtorin luona, kenellä on oikeus pätevyyksiä myöntää. Ainakin silloin kun minä kouluja kävin. Koe maksoi parikymppiä ja oli kyllä moninkertaisesti hintansa arvoinen :lol:

NRR
Viestit: 7417
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Erinomainen blogikirjoitus tämän kylän homopojalta

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 02.12.2017 18:40

Voiko olla totta?

jlo
Viestit: 412
Liittynyt: 16.03.2013 11:07

Re: Erinomainen blogikirjoitus tämän kylän homopojalta

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja jlo » 02.12.2017 18:49

Kannattaa tavata tutkintovaatimukset huolella. Otaniemessä vaatimuksena oli "toisen kotimaisen koe" jonka voi suorittaa pakko-osallistumalla kurssille nn.
Se, että kokeen voi suorittaa noin, ei kuitenkaan poissulje muita vaihtoehtoja, minkä nohevat teekkarit nopeasti havaitsivat. Ja loput sen jälkeen, kun olivat pari talvea hikoilleet tuolla pelle-kurssilla.

NRR
Viestit: 7417
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Erinomainen blogikirjoitus tämän kylän homopojalta

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 02.12.2017 20:26

Ainakin ammattikorkeiden opseissa näyttäisi olevan kurssi. En sitten tiedä, voiko kurssin ahotoida, mikäli koe olisi suoritettu. Mutta mistä näkee, kuka näitä kokeita voi ottaa vastaan?

Herr Mannelig
Viestit: 6
Liittynyt: 25.08.2017 16:02

Re: Erinomainen blogikirjoitus tämän kylän homopojalta

#9 Lukematon viesti Kirjoittaja Herr Mannelig » 02.12.2017 20:52

jlo kirjoitti:Kielikeskus levittää aiheesta tahallaan väärää tietoa ja estää tai hidastaa valmistumista. Todellisuudessa ruotsin kurssi ei ole pakollinen - virkamiesruotsin koe on.
Kuulostaa aika vallankumoukselliselta!
jlo kirjoitti:Kurssia markkinoidaan pakollisena, eikä sieltä saa olla pois edes sairauden takia.
Ei saa olla sairauden takia pois? Oikeasti? Melko diktatuurimaista tiedekorkeakoulussa, jossa kuitenkin kutakuinkin kaikissa aineissa on (tai ainakin minun aikanani oli) akateeminen vapaus. Kunhan harkat ja tentit läpäisi, niin se oli siinä. Tokihan Virkamiesruotsi on tärkeämpi ja varmaankin suositumpi kurssi kuin kaikki muut yhteensä (kaikki valitsevat kurssin, ja monet pitävät siitä niin paljon, että käyvät sen läpi jopa useampaan kertaan!), joten siinä mielessä pakon ymmärtää: ei sitä sovi ensin viedä toiselta halukkaalta opiskelijalta paikkaa ja sitten jättää tunti väliin vain siksi, että vaikkapa joku jalka on sattunut menemään poikki.

Valmistumisestani on jo sen verran aikaa, että sen pakollisen suorituksen nimi oli vielä silloin Ruotsin peruskurssi, tarkistin juuri tutkintopapereistani. En ole varma, olisiko sen silloinkin voinut ahotoida (hieno (mutta junttien) sivistyssana, jonka opin vartti sitten tästä keskusteluketjusta!), mutta minulla oli silloin tyttöystävä, jota autoin selviämään kurssista läpi, joten kävin siellä kiltisti itsekin. Vieläkin vähän mietityttää, mitä kurssilla olisi tarvinnut tehdä vitosen eteen, kun en natiivina Västeråsin puhujana sitä saanut. Mutta nyt menee höpinäksi.
jlo kirjoitti:Virkamiesruotsin kokeen saattoi suorittaa yksityisesti sellaisen lehtorin luona, kenellä on oikeus pätevyyksiä myöntää. Ainakin silloin kun minä kouluja kävin. Koe maksoi parikymppiä ja oli kyllä moninkertaisesti hintansa arvoinen :lol:
Takuulla!

jlo
Viestit: 412
Liittynyt: 16.03.2013 11:07

Re: Erinomainen blogikirjoitus tämän kylän homopojalta

#10 Lukematon viesti Kirjoittaja jlo » 02.12.2017 21:20

utu.fi stä löytyi tuollainen:

Suorittamalla hyväksytysti vapauttavan kokeen opiskelija osoittaa, että
hänellä on sellainen ruotsin kielen kirjallinen ja suullinen taito, ns.
”virkamiesruotsi”, joka perustuu julkisyhteisöjen henkilöstöltä vaadittavasta
kielitaidosta annettuun lakiin 424/2003, suomen ja ruotsin kielen taidon
osoittamisesta valtionhallinnossa annettuun asetukseen 481/2003 sekä asetukseen
yliopistojen tutkinnoista 794/2004.
Kokeen hyväksytty suorittaminen vapauttaa opiskelijan opintoihin kuuluvasta toisen
kotimaisen kielen kurssista (3 op).


Varmaan on sama käytäntö kaikkialla, mutta ymmärrettävistä syistä eivät mainosta sitä kovin suureen ääneen. Lakihan vaatii vain ns virkamiesruotsin kokeen; ei tunneilla istumista.

Aiheen välttely johtunee siitä, että tällöin kielikeskus menettäisi paitsi rahaa, myös vallan päättää siitä ketä korkeakouluista valmistuu ja ketä ei.

Herr Mannelig
Viestit: 6
Liittynyt: 25.08.2017 16:02

Re: Erinomainen blogikirjoitus tämän kylän homopojalta

#11 Lukematon viesti Kirjoittaja Herr Mannelig » 02.12.2017 22:30

Iltaa vielä!
Aiheen välttely johtunee siitä, että tällöin kielikeskus menettäisi paitsi rahaa, myös vallan päättää siitä ketä korkeakouluista valmistuu ja ketä ei.
Näin se varmaan menee. Ainakin ex-TTKK/nyx-TTY:llä Kielikeskus oli/on aika erillään muusta y-lipastosta.

En malta olla laittamatta linkkiä sketsiin, joka nyt aika lähelle toi mieleeni sen, millainen se Ruotsin peruskurssi tiedeyliopistossa noin vuonna 2000 oli:
https://www.youtube.com/watch?v=Kw4PL8IlENg

Muissa kielissä oli sitten aika eri meininki. Yllättäen niillä oli opiskelijoita, joita kurssit kiinnostivat niin vähän, että suorittivat ne vain kerran.

NRR
Viestit: 7417
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Erinomainen blogikirjoitus tämän kylän homopojalta

#12 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 03.12.2017 17:58

Jyväskylän yliopiston kielikeskuksen sivuilla on esittely korvaavasta kokeesta - ei vaikuta kiertotieltä:
Korvaava koe - Ersättande provet
Milloin voi tehdä korvaavan kokeen?

Jos olet jo muulla tavoin hankkinut (esim. työelämässä, asumalla tai opiskelemalla Ruotsissa, olet kaksikielinen, mutta sivistyskielesi on suomi) kurssin läpäisemiseksi vaadittavat tiedot ja taidot, voit suorittaa tutkintoon vaadittavan ruotsin kielen kurssin korvaavalla kokeella.

Tutkintoon kuuluvan kurssin korvaavaan kokeeseen kuuluu sekä kirjallinen että suullinen osio ja niiden vastaanottajana toimii se lehtori, joka toimii opiskelijan tiedekunnan ruotsin kielen vastuuopettajana.

Kirjallinen osio suoritetaan laatimalla lyhyt suomenkielinen tiivistelmä (n. 80 sanaa) annetusta ruotsinkielisestä omaan alaan liittyvästä tekstistä ja kirjoittamalla 200-250 sanan aine, jonka aihe myös liittyy opiskelijan omaan alaan. Kokeen suorittaminen edellyttää oman alan sanaston hallintaa (sanakirjaa ei saa käyttää). Opiskelijan tulee tiedustella tulosta tentaattorilta sähköpostitse tai puhelimitse.

Kun opiskelija on hankkinut tentaattorilta tiedon, että kirjallinen koe on hyväksytty, sovitaan aika suulliselle kokeelle yhdessä tentaattorin kanssa. Suullinen osio on kolmiosainen: vapaamuotoinen small talk, alustus ja keskustelu alustuksen aihepiiristä. Opiskelijalle annetaan vaihtoehtoisia aiheita, joista hän valitsee yhden. Tämän jälkeen opiskelijalla on 30 minuuttia aikaa valmistella alustus, jonka tulee kestää noin 10 minuuttia. Suullisen kokeen suorittamiseen varataan tunnin verran aikaa, ja kokeen tulos ilmoitetaan opiskelijan kanssa sovitulla tavalla.

Kirjallisen ja/tai suullisen osion kokeen voi uusia ja arvosanaa voi yrittää myös korottaa. Näistä sovitaan yhdessä tentaattorin kanssa.

jlo
Viestit: 412
Liittynyt: 16.03.2013 11:07

Re: Erinomainen blogikirjoitus tämän kylän homopojalta

#13 Lukematon viesti Kirjoittaja jlo » 03.12.2017 19:23

NRR kirjoitti:Jyväskylän yliopiston kielikeskuksen sivuilla on esittely korvaavasta kokeesta - ei vaikuta kiertotieltä:
Kirjallinen osio suoritetaan laatimalla lyhyt suomenkielinen tiivistelmä (n. 80 sanaa) annetusta ruotsinkielisestä omaan alaan liittyvästä tekstistä ja kirjoittamalla 200-250 sanan aine, jonka aihe myös liittyy opiskelijan omaan alaan. Kokeen suorittaminen edellyttää oman alan sanaston hallintaa (sanakirjaa ei saa käyttää). Opiskelijan tulee tiedustella tulosta tentaattorilta sähköpostitse tai puhelimitse.
JKL Yliopisto hiukan oikoo. Kokeen pitäminen ei ole mikään tietyn "tentaattorin" yksinoikeus vaan kuka tahansa joka ylipäätään voi pätevyyksiä myöntää, voi myös kokeen pitää. Yleensä myöskin pitävät, koska niistä saa rahaa. Aine kirjoitetaan omasta alasta = oma opinto-opas ruotsinkielisenä, josta opetellaan pari vakuuttavaa virkettä. Sitten kun kuponki on allekirjoitettuna kädessä, se kelpaa jokaisessa korkeakoulussa jossa virkamiesruotsi vaaditaan osana valmistumista.

Vastaa Viestiin