Pohjalainen kritisoi 2017 RKP:tä ja pakkoruotsia

Tähän foorumiin voi liittää lehtien kielipoliittisia kirjoituksia.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9805
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Pohjalainen kritisoi 2017 RKP:tä ja pakkoruotsia

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 15.01.2017 13:15

Tammikuussa 2017 Pohjalaisen päätoimittaja kolumnissaan ei kirjoita pakkoruotsista vaan siitä, mitä RKP on tekemässä Pohjanmaalle:
Kolumni: Vaasan on saatava kavereita Suomesta
Sunnuntai 15.01.2017

RKP:n valtuutettuna Maalahdessa istunut voimailija-virkamies Fredrik Smulter avasi jouluaattona sanaisen arkkunsa ja syytti RKP:n eliittiä siitä, kuinka se pyrkii erottamaan puolueen muista suomalaisista.

Smulterin puheissa on perää: Sairaalataistelu päättyi RKP:n pitkäaikaisen erillistämispolitiikan totaaliseen katastrofiin. Vaasan seutu ja Pohjanmaa jäivät yksin ilman ymmärtäjiä.

--- Ne piirteet, jotka erottavat Pohjanmaan ruotsinkielisiä etelän ruotsinkielisistä - ja joille etelässä naureskellaan - sitovat rannikon ruotsinkielisiä ylpeästi suomenkieliseen pohjalaisuuteen.
---
Muuttoliike Vaasaan hyytyy. Sen pitää olla varoituslaukaus kaupungin päättäjille. Vuosina 2010–2016 kuntien välinen nettomuutto Vaasaaan oli 181 ihmistä, kun se Seinäjoelle oli 2 068 ihmistä. Nettomaahanmuutto Seinäjoelle oli 677, kun se oli Vaasaan 2 304. Seinäjoki imee väkeä ympäröivästä maakunnasta, Vaasa ulkomaalaisia. Syinä tähän ovat pakolaisuuden lisäksi Vaasan seudun kansainvälinen teollisuus.

Vaasan asukasluku on laskenut 140 hengellä vuoden 2015 marraskuusta 2016 marraskuuhun (Pohjalainen 9.1.).

Vaasa ei innosta Suomessa. Se kurssi täytyy kääntää, vaikka harmonia Strömsössä hieman rikkoontuisikin.

Vaasalaisten pitää kurottautua pohjalaisyhteisön lisäksi kaikkialle Suomeen: Satakunnan ja Pirkanmaan vientimaakuntiin, Helsinkiin, Turun seudulle, Oulun suuntaan, Savon maille, nousevaan Lappiin, kauniiseen Kainuuseen ja tietysti Karjalan maille.

Sairaalataistelu ruokki käsitystä ruotsinkielisestä Vaasasta, jossa suomen kielellä ei pärjää. Tämä käsitys pitää nyt perusteellisesti romuttaa.
---
http://www.pohjalainen.fi/tilaajalle/ko ... -1.2197591
Viimeksi muokannut NRR, 05.01.2021 09:31. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

NRR
Viestit: 9805
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Pohjalainen kritisoi RKP:tä ja pakkoruotsia

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 30.04.2017 07:47

Vapun aattona 2017 Pohjalaisen päätoimittaja kritisoi pakkoruotsia:
Nej! Poikani on oppinut päiväkodin kielisuihkussa keskeistä kiukkusanastoa. Numerot sujuvat jo ruotsiksi. Pian hän käyttää varmasti minua luontevammin toista kotimaista kieltä. --- Pohjalaista ja minua on syytetty ruotsi-penseydestä, mitä syytöksiä olemme yrittäneet parhaamme mukaan torjua. Kaksikielisyys on ihmiselle ja kaupungille vahvuus.

Herkillä käyvälle RKP:lle otti lujille, kun hallitus ilmoitti kouluruotsin valinnaisuuskokeilusta. --- Positiivinen yllätys oli se, kun RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson muistutti, ettei kyse ole kovin isosta asiasta. --- Muistettakoon, että RKP:n europarlamentaarikko Nils Torvalds olisi lopettanut pakkoruotsin jo vuosia sitten.

Kiinnostavia ovat perustelut, puoleen ja toiseen. Toisten mielestä kouluruotsin pakollisuudesta luopuminen haittaa Suomen kasvua, koska Ruotsi on Suomelle niin merkittävä kauppakumppani. Toiset näkevät, että valinnanvapaus vahvistaa kasvua, koska nuoret voivat lukea ruotsin kielen sijasta jotakin isompaa maailmankieltä.

Harva muistaa, mistä pakolliset ruotsin opinnot alkoivat. Niin sanottu pakkoruotsi tuli kouluihin peruskoulun mukana 1968. Tutkija Janne Väistö kertasi sen vaiheita Kanavassa 2014. --- Isona syynä oli ulkopolitiikka: suomettuneessa Suomessa ruotsin kieli sitoi maamme länteen ja Pohjoismaihin. --- RKP löysi väylänsä vaikuttaa, kun hallitus ja presidentti Urho Kekkonen etsivät keinoja talouden tasapainottamiseen 1967 devalvaation jälkeen. --- RKP nousi vaa’ankieliasemaan. Se asetti pakollisen kouluruotsin ehdoksi hallituspaikalleen, ja loppu on koulutuspoliittista historiaa.

RKP:n ei kannattaisi tehdä pakollisesta kouluruotsista ikuista ja pyhää toteemia ajatellen jo sen syntyhistorian sattumanvaraisuutta. Pohjanmaalla ruotsin opiskelu ehdottomasti kannattaa, mutta Itä-Suomessa joku toinen kieli voi olla tähdellisempi. Vaikkapa saksaa osaa vain harva. Vapaaehtoisuus voi myös lisätä ruotsin kiinnostavuutta.

Ruotsin taidoilla voi ehkä jatkossa erottua yhä paremmin myös työmarkkinoilla. Sekin nostaisi taas skandinaavisesti virittynyttä Pohjanmaata.
https://www.pohjalainen.fi/mielipide/ko ... -1.2278273

Ajatuspaja
Viestit: 677
Liittynyt: 07.01.2015 12:02

Re: Pohjalainen kritisoi RKP:tä ja pakkoruotsia

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Ajatuspaja » 30.04.2017 10:12

RKP aloitti sopeutumisen kielikokeiluun jo hallitusta muodostettaessa eli
RKP:lle asia ei ole mikään järkytys.
Puolueessa on reaalipoliitikkoja, joista tärkein oli tietysti Carl Haglund,
joka lähti puolueesta kokonaan.

Erikoisimpia kannanottoja esittävät juurikin Paavo Lipponen,
OAJ ja kieltenopettajat sekä vasemmisto!!!

Ne pitävät kansalaisia holhokkeina, jotka eivät osaa ajatella omilla aivoillaan.
Li Andersson
24. huhtikuuta kello 12:17 •
Hallitus sai tänään vihdoin annettua esityksensä ammatillisen koulutuksen reformista. Esitys on ollut valmis jo kauan, mutta perussuomalaiset ovat hallituksessa jarruttaneet sen eteenpäin viemistä, koska halusivat vielä laajemman "ruotsi vapaaehtoiseksi"-kielikokeilun.
---
Noh, perussuomalaiset päättivät kuitenkin alkaa jarruttamaan tätä sisällöllistä reformia, koska haluavat heikentää ruotsin kielen asemaa.
Eli leikkaukset he kyllä hyväksyivät, mutta sisältölait jarruttivat.

He saivat nyt kokeilun, eli jatkossa enintään 2200 oppilaalle annetaan mahdollisuus osallistua kokeiluun, jossa ruotsin (tai suomen) sijasta voi valita jonkun muun vieraan kielen opiskeltavaksi.
Koska lakia ei olla muuttamassa mitä tulee virkamiesvaatimuksiin, tarkoittaa tämä että ne oppilaat, jotka eivät valitse toista kotimaista kieltä, tulevat olemaan muita huonommassa asemassa jos myöhemmin elämässään haluavat edetä urallaan tähän suuntaan.

Hallituksen esityksen mukaan "myöhemmin toisen asteen tai korkea-asteen opinnoissa ruotsinkielen osaamisen hankkiminen saattaisi jäädä oppilaan vastuulle ja mahdollisesti hänen itsensä kustannettavaksi. Toisen kotimaisen kielen taidon puuttuminen saattaa tulevaisuudessa haitata viransaantia tai muutoin aiheuttaa tilanteita, joissa ruotsia osaamattomat joutuvat muita huonompaan asemaan".
Mikään leikkaus koulutukseen tai pienituloisten toimeentuloon ei ole perussuomalaisille liikaa, mutta

haluavat hinnalla millä hyvänsä saada symbolisia voittoja (kokeilu koskee alle 5% ikäluokasta), joilla voivat osoittaa, että he ovat heikentäneet jonkun vähemmistön asemaa. Ja niitähän kokoomus ja keskusta heille antavat.
Andersson kiihkoilee suomenruotsalaisena, että kaikki suomalaiset pitää alistaa pakkoruotsitettaviksi
"turvaamaan vähemmistön asemaa".. ei siis eroa mitenkään RKP-ideologiasta.
Suomenruotsalaisuus näemmä on suhteellisuudentajutonta, ylimielistä svekomaniaa joka puolueessa!

NRR
Viestit: 9805
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Pohjalainen kritisoi RKP:tä ja pakkoruotsia

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 30.04.2017 11:07

Pakkoruotsin puolustajat eivät voi edetä logiikalla, koska järki ei ole pakkoruotsin puolella. Minua hävettäisi tulla esiin niin järjettömillä argumenteilla, mutta he eivät osaa hävetä. He huutavat toisilleen "bra, bra" niin lujaa, ettei oma järki kuulu. Vaikka kyse on ihan fiksuista ihmisistä, pakkoruotsin kohdalla he taantuvat eivätkä ole itse huomaavinaan sitä.

Pohjalaisen avoimeen pakkoruotsikriittiseen linjaan olen tyytyväinen, nuorehko päätoimittaja yrittää puhua kauniisti ja sovittelevasti muttei halua tinkiä logiikasta ja realismista. Sellaista hyvettä journalismissa ei tänä päivänä juuri tapaa. Toivottavasti hän saa jatkaa.

Huomioni kiintyi näihin sanoihin:
NRR kirjoitti:Pohjalaista ja minua on syytetty ruotsi-penseydestä, mitä syytöksiä olemme yrittäneet parhaamme mukaan torjua.
Huomatkaa, että hän on uudelleenmuotoilut sanat ruotsiviha ja ruotsinsyöjä ja puhuu "ruotsi-penseydestä". Ihan ovela veto ja sitten paljon kaunista sanottavaa ruotsista päälle. Taitava sanankäyttäjä - mutta tuota on tullut kokeiltua eikä se toimi.

Viimeksi he joutuivat nostamaan esille sen mainostoimiston luoman muka "tavallisen suomenkielisen" prosuomenruotsalaisuuskamppanjan. Mitähän tapahtuu nyt.

NRR
Viestit: 9805
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Pohjalainen kritisoi RKP:tä ja pakkoruotsia

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 26.07.2017 14:08

Pohjalaisen pääkirjoitus siitä, miten Vaasan kielitaitovaatimukset karkoittavat pätevät hakijat:

https://www.pohjalainen.fi/mielipide/p% ... -1.2349767

NRR
Viestit: 9805
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Pohjalainen kritisoi RKP:tä ja pakkoruotsia

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 05.01.2021 08:54

Toni Viljanmaa on suomalainen toimittaja, historiantutkija ja yrittäjä, joka toimi Vaasassa ilmestyvän sanomalehti Pohjalaisen päätoimittajana tammikuusta 2014 marraskuuhun 2019. Vuosi sitten Pohjalainen yhdistyi Ilkka-lehteen ja päätoimittaja vaihtui.

Nyt Toni Viljamaa kirjoittaa poliittisen historian väitöskirjaa pohjalaisesta riitelystä ja mm. kolumneja ylelle. Viimeisin kolumni otsikolla:

Identiteettien väliset riidat pitää reilusti tunnustaa, jotta niitä voidaan ratkoa

Suomi tarvitsee aitoa kilpailua ajatuksista.

Ääripuheesta ja ihmisten jakautumisesta eri leireihin on puhuttu pitkään otsa rypyssä. --- Vastakkainasettelua on ollut Suomessa aina. Jyrkimmillään se oli keväällä 1918, jolloin vastakkain olivat punaiset ja valkoiset. Siitä on kuljettu onneksi kauaksi.

Monet vieroksuvat niin sanottuja repiviä puheenvuoroja ja haluavat peitellä todellisia ristiriitoja vaatimalla niin sanottuja rakentavia puheenvuoroja.

Elokuussa 95-vuotiaana kuollut sosiologi ja akateemikko Erik Allardt luetteli 1960-luvulla Suomen perusvastakohtaisuudet: maalaisuus ja kaupunkilaisuus, suomenkielisyys ja ruotsinkielisyys, kommunistit ja muut sekä vasemmisto ja oikeisto taloudellista jakoa seuraillen. --- Sosiologi muistuttaa, kuinka monet vieroksuvat niin sanottuja repiviä puheenvuoroja ja haluavat peitellä todellisia ristiriitoja vaatimalla niin sanottuja rakentavia puheenvuoroja. Allardtin mukaan rakentavien puheenvuorojen vaatijat jyrkentävät itse ristiriitoja yrittäessään estää ristiriidan sääntelyn ensimmäisen edellytyksen eli ristiriidan tunnustamisen. Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku, sanoi presidentti J. K. Paasikivikin.

Isoista politiikan kysymyksistä kuuluukin olla erimielisyyttä. Ristiriitojen täydellinen poistaminen merkitsisi sitä, että toisinajattelu olisi kokonaan kukistettu tai ainakin kielletty. Sellainen Suomi ei olisi länsimainen kansanvalta, vaan jotakin muuta.

Toivottavasti emme ole ajautumassa edes pehmeään totalitarismiin, jossa vallan vastainen ajattelu kostetaan eri tavoin syrjäyttämällä sosiaalisesti, harrastuksissa tai työelämässä. ---

--- pitäisi uskaltaa vaihtaa ajatuksia myös perimmäisistä ajattelun eroista. Taas puhutaan kulttuurista, uskonnosta ja kielestä. Nämä ristiriidat ovat omiaan pahenemaan niin kauan kuin ne pysyvät "sääntelemättöminä". Jälki voi pahimmillaan olla rumaa. Ristiriita pitää tunnustaa ja hyväksyä ilman vähättelyä. Vuoropuhelua tarvitaan, eikä se tapahdu aina nätillä kielellä.

---

Yhteiskunta tarvitsee ajatusten aitoa ja perimmäistä kilpailua. Rosoisten äänten pitää päästä kuulluksi konsensuksen horroksesta heränneessä Suomessa. Rumakin vuoropuhelu voittaa aitojen takaa huutelun ja oikeaoppisuuden.
https://yle.fi/uutiset/3-11697879

NRR
Viestit: 9805
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Pohjalainen kritisoi 2017 RKP:tä ja pakkoruotsia

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 06.01.2021 09:50

Pieni keskustelu kommenteissa:
"Taas puhutaan kulttuurista, uskonnosta ja kielestä."

Missä on ylen avoin keskustelu kaksikielisyysnäytelmästä ja pakkoruotsista? Enemmistö purkaisi galluppien mukaan molemmat, mutta keskustelua ei saa edes käydä!
En tiedä mistä luet juttuja, mutta keskusteluja ruotsista kyllä käydään. Omasta mielestäni niissä kuitenkin näkyy juuri kolumnin käsittelemä ongelma: eri puolet jankuttavat vain omia argumenttejaan, eivätkä suostu kuuntelemaan toisiaan. Olisi hyvä luoda tilaa jonkin sortin kompromissille, mutta niin kauan kuin keskustelu ei onnistu, ei luultavasti kehitystäkään tapahdu.
Pakkoruotsia ajaa pieni, vauras ryhmä, jonka ei tarvitse kuunnella ketään.

Ruotsipakon puolustajat vaativat toisten lapsille pakollista ruotsia, alakoulusta yliopistoon. Nuo toiset taas antaisivat pakon puolustajien valita lapsilleen ruotsia vaikka kuinka - tai sitten jonkin muun kielen.

Mikäpä olisi tässä kompromissi? Nyt se on lisää pakkoruotsia kaikille.

Mitään kompromissia ei ole olemassa. Pakon takana oleva verkosto ei keskustele eikä anna edes vapautuksien toteutua - koska pienikin liikahdus murentaisi pakon

SJONS
Viestit: 732
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Pohjalainen kritisoi 2017 RKP:tä ja pakkoruotsia

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 07.01.2021 13:12

Ylen toimittaja Marja Sannikka käsitteli viime syksynä monia yhteiskunnallisesti herkkiä aiheita omassa keskusteluohjelmassaan. Viimeisen aiheen piti käsitellä poliitikkojen petettyjä lupauksia. Ohjelmaa ei jostain syystä lähetettykään, vaan tilalle oli keksitty jokin muu aihe!

Missä on toimittaja Marja Sannikka? Mikä lienee syy, että hänestä ei ole kuulunut tuon luvatun ohjelman jälkeen mitään?

Vastaa Viestiin