MUISTATTEKO KLINGE vs. NORRBACK?

Kielipoliittista keskustelua yleisellä tasolla
Viesti
Julkaisija
TK
Viestit: 2520
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 26.02.2010 14:00

Matti Klingen mielipiteen ilmaus herätti aikanaan paljon huomiota, ja Ole Norrbackin vastaus oli niin äärilaiden surulausunto kuin olla voi. Ilmapiiri on noista ajoista selvästi muuttunut. Nyt yhtä käskevä ja tuomitseva suru-käsky, jonka Norrback lausui, keräisi hetkessä netin täyteen pakkoruotsin vastaisia kommentteja.

Mutta Matti Klingen kannanotto pakkoruotsin poistamisen puolesta osoittaa sen, että suomenkielisen sivistyneistön piirissä pakkoruotsia pidetään henkisenä kahleena, josta olisi päästävä eroon. Mielipiteitä ei vain julkisesti (vielä) uskalleta useinkaan kertoa.

Toivottavasti Klinge nyt eläkeläisenä, kun ei enää ole virkarasitteita, ottaa asian uudestaan esille. Klinge voisi ehkä sanoa sanasensa Vapaa Kielivalinta ry:n toiminnastakin. Valittiinko Klinge vuoden Matiksi?

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 26.02.2010 22:24

En muista tätä tapahtumaa, mutta mielelläni ojennan kukkia Klingelle hänen teoksestaan ”Muinaisuuden merivallat”, jossa leikitellään ajatuksella, että Viro ja Suomen eteläkärki muodostivat yhden merivallan ja Ruotsi ja Suomen länsirannikko toisen. Kaikkihan on mahdollista ja erilaisilla ajatuskuluilla voi yrittää hahmottaa suomalaisten kadonnutta historiaa.

NRR
Viestit: 9805
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: MUISTATTEKO KLINGE vs. NORRBACK?

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 25.11.2013 21:56

Onko kyse tästä tarinasta, joka löytyy netistä:

"Muistuu tässä mieleen, kun prof Matti Klinge taannoin esitti mielipiteen siitä, että suomenkielisten kannattaisi pääsääntöisesti puhua muuta kuin ruotsia ruotsalaisen kanssa. Hän oli tympääntynyt havaitsemaansa suomenkielisten altavastaajan asemaan ruotsinkielisessä kommunikoinnissa. RKP:n silloinen puheenjohtaja Norrback tyrmäsi Klingen mielipiteen: "Lyssna inte på honom, han är en falsk profet!" ("Älkää kuunnelko häntä, hän on väärä profeetta") Klinge on kertonut suuttuneensa sydänjuuriaan myöten ja miehet ovat siitä lähtien olleet vihoissa keskenään."

Vastaa Viestiin