Jaskan blogissa: voisiko suomenruotsi olla oma kielensä?

Täällä voi käsitellä kielipolitiikan historiaa ja taustoja tapahtumille.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9805
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Jaskan blogissa: voisiko suomenruotsi olla oma kielensä?

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 08.01.2014 17:43

Jaska pohtii blogissaan niin alkuperäiskansan nimitystä kuin ruotsinkielisten määrittelyä alkuperäiskansaksi (koko nimitys osoittautuu ennemminkin käsitteeksi "kotoperäinen") ja täkäläisten ruotsalaismurteiden (ainakin niiden jotka ovat olleet vähiten kosketuksissa ruotsiin) määrittelyä itsenäisiksi kieliksi meänkielen tapaan. Ihan mielenkiintoista pohdintaa vaihtoehtona suurruotsalaisuudelle. Jaskan heittää ilmaan ajatuksen, että kenties herättäisi meissä kaikissa herkempiä tunteita, jos Suomessa puhuttaisiin pientä (islannin kielen kokoista) ja eksoottista skandinaavista kieltä, jota ei muualta löytyisi, kuin että täällä puhutaan naapurimaan ja entisen valloittajan kieltä.

http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1 ... eraiskansa

Samassa blogimerkinnässä Jaska myös muistuttaa, että "pohjoismaalaisuus ei ole millään lailla osa suomalaisuutta, ei sen paremmin kansallista kuin kansalaisidentiteettiäkään. Se tulee vasta näiden jälkeen kolmannella sijalla, jos ollenkaan. Sen sijalla saattaa nykyään olla "itämerellinen" identiteetti, johon Skandinavian lisäksi kuuluu esim. Baltia (koska virolaiset ovat suomenkielisille samanlainen sukulaiskansa kuin ruotsalaiset ovat ruotsinkielisille), tai EU-identiteetti".

Ja lopuksi löytyy viittaus päivän argumentointivirheeseen, joka onkin suuruusluokaltaan melkoinen: "YLE mokasi väittäen uutisissaan, että 50 % kannattaisi pakkoruotsia, vaikka kysymys koski ruotsin kielen erityisasemaa Suomen toisena virallisena kielenä (tarkoitti kaiketi kansalliskielenä, tai sitten valtakunnallisesti vaadittuna viranomaiskielenä). (Pakkoruotsiahan kannatti YLEn tuoreessa selvityksessä vain 29 %!) Laskua on tapahtunut merkittävästi, koska vuoden 1997 Folktingetin kyselyssä vielä 75 % suomenkielisistä oli sitä mieltä, että ruotsia tulee kohdella tasaveroisena toisena kansalliskielenä."

TK
Viestit: 2520
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Jaskan blogissa: voisiko suomenruotsi olla oma kielensä?

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 11.01.2014 17:14

Suomessa puhuttavan surukielen voi hyvin rinnastaa Ruotsissa puhuttavaan meänkieleen. Surukielelle voisi Suomessa antaa samanlaiset oikeudet kuin mitä meänkielelle on annettu Ruotsissa.

Ylen arvotutkimuksen 1/2014 tuloksen ruotsin kielen osalta voi tulkita niin, että suomalaiset vaistomaisesti ovat asettaneet/asettamassa Suomessa puhuttavan ruotsin kielen = surukielen samanlaiseen asemaan kuin mitä meänkieli on Ruotsissa. Ruotsin kielen asema "kansalliskielenä" on aina ollut aika keinotekoiseksi tunnettu määritelmä, vähemmistökielen asema meänkielen tapaan olisi oikeaksi koettu ratkaisu.

Vastaa Viestiin