"Kieliparlamentti"

Keskustele virkojen kielitaitovaatimuksista, eri kielten asemasta Suomessa ja palvelujen saamisesta eri kielillä.
Viesti
Julkaisija
Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

"Kieliparlamentti"

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 20.10.2009 05:55

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Kiel ... 5250142618

'Ensi vuoden alussa on määrä pitää parhaillaan koolle kutsuttavan "kieliparlamentin" ensimmäinen kokous. Kielikoulutuksen asiantuntijoista eli tutkijoista, opettajista, opiskelijoista, maahanmuuttajista, työnantajista, virkamiehistä ja vanhemmista koostuva neuvosto pyrkisi vaikuttamaan kieltenopetukseen niin, että kansalaisten kielitaito kohentuisi.'

Mikä tämä oikein on?

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: "Kieliparlamentti"

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 20.10.2009 10:42

Eräs pessimisti kuvaa teemaa näin:

Tutustuttuani Jyväskylän "kieliparlamentti"-hankkeeseen näyttää minusta siltä, että kyseessä on proseminaarin tasoinen illanvietto. Yleensäkin sitaateissa esitetyt nimikkeet ovat voimattomia. Onko tässä jokin pakkoruotsia vastustavalle joukolle heitetty armoluu tai aktiivien kartoitus kyseessä. Siltä näyttää.

--- Kun katsoo osallistujatahoesityksiä, näkee selkeästi, että sinne tulevat innolla RKP:n , Magman ja muiden ruotsinkielisten etujärjestöjen henkilöt. Virkamiesten osalta sinne lähetetään tietenkin myös rkp-läisiä, koska nämä ovat innokkaita sinne lähtemään, ja koska suomenkieliset uskovat naiivisti, että "asia heille kuuluu". Kyseessä on sama asia kuin kielilain valmistelu, siinäkin Lipponen sanoi RKP:lle, että "Tehkää siitä sellainen kuin haluatte, me hyväksymme".

--- Pakkoruotsi on poliittinen asia, eivätkä jyväskyläläiset suunpieksäjät siihen mitään voi, eivätkä edes halua. Kiepon loppuraportti kertoo, millainen on Jyväskylän henki; siinä kerrotaan mm., että "ruotsinkieliset tulivat tyhjälle Suomen rannikolle 1100-1200-luvuilla", että "suomenkielisten asenne ruotsin kieltä kohtaan tulee muuttaa" ja että "Suomen koulujen kieliopetus on korkealaatuista" ja että "se on laadukkaampaa kuin Pisa".

Eero Nevalainen
Viestit: 1388
Liittynyt: 17.11.2008 23:14
Paikkakunta: Nurmijärvi
Viesti:

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Eero Nevalainen » 20.10.2009 12:03

Onko KIEPOn loppuraportissa jotain tuommoista?? Siis onko ko. työryhmän tavoitteena pohtia kielikoulutusta vai pönkittää vaan jotain ideologisia uskonkappaleita?

En minäkään usko että näistä kieliparlamenteista sun muista mitään hyvää syntyy koska ne ovat täynnä "oikeaoppisia" ihmisiä. Aina kun jossain tuommoisessa valtarakennelmassa ruvetaan päättämään muiden puolesta, mitä kieltä heidän tulee puhua, syntyy tämmöisiä eturyhmien hallitsemia sanelusysteemejä...

TK
Viestit: 2520
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 20.10.2009 12:55

Kielipolitiikassa ilmenee jatkuvasti yrityksiä puoleen ja toiseen, kiihtyvää tahtia. Mikä on tämän kieliparlamentin tavoite ja keistä se koostuu?

Ainoa realistinen tavoite voisi olla pakkoruotsin lakkauttaminen, jos suomalaisten kieliosaamista todella halutaan parantaa. Pakkoruotsin tunnit on annettava valinnaisten kielten käyttöön, niin että saataisiin motivoituneita erilaisten kielten osaajia nykyisten erittäin heikosti pakkoruotsia osaavien tilalle.

dejavu
Viestit: 466
Liittynyt: 28.01.2010 09:43
Paikkakunta: Tampere

Re:

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja dejavu » 09.04.2010 10:55

TK kirjoitti:Kielipolitiikassa ilmenee jatkuvasti yrityksiä puoleen ja toiseen, kiihtyvää tahtia. Mikä on tämän kieliparlamentin tavoite ja keistä se koostuu?

Ainoa realistinen tavoite voisi olla pakkoruotsin lakkauttaminen, jos suomalaisten kieliosaamista todella halutaan parantaa. Pakkoruotsin tunnit on annettava valinnaisten kielten käyttöön, niin että saataisiin motivoituneita erilaisten kielten osaajia nykyisten erittäin heikosti pakkoruotsia osaavien tilalle.
Tämäkin parlamentti lässähti alkuunsa, kun ainoa keskusteltava aihe oli PAKKORUOTSI.
Puuhanaiset sortuivat vallan sylikoiriksi ylistämään ruotsin kielen autuutta..

Keskustelu tyrehtyi, kun pakkoruotsin asemaan ei uskallettu puuttua.

http://kieliverkosto.ning.com/

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: "Kieliparlamentti"

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 09.04.2010 12:53

Kävin antamassasi linkissä tsekkaamassa, mihin keskustelu päättyi noin kuukausi sitten. Kyseessä oli tämä toteamus:

SOLKIn ja Kielikoulutuspolitiikan verkoston kannanotot voi tiivistää ruotsin kielen aseman osalta seuraavasti: Sillä, onko ruotsi kaikille pakollinen kieli vai valinnainen kieli muiden kielten kanssa, ei ole mitään tekemistä sen kanssa, kuinka laajasti ja hyvin Suomessa osataan eri kieliä.

Siitä sitten vain perustelemaan tätä kantaa, SOLKIn ja Kielikoulutuspolitiikan verkoston ammattilaiset.


No eihän niitä perusteluja löytynyt.

Vastaa Viestiin