Meinander provosoi HBL:ssä englantia viralliseksi kieleksi

Keskustele virkojen kielitaitovaatimuksista, eri kielten asemasta Suomessa ja palvelujen saamisesta eri kielillä.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9805
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Meinander provosoi HBL:ssä englantia viralliseksi kieleksi

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 25.08.2013 08:39

Meinander siis vetoaa taannoiseen hesarin kolumniin, jossa 50 000 suomalaista tuntee outoa primitiivistä vihaa ruotsia kohtaan ja siksi meidän tulisikin vaihtaa kielemme englanniksi. Hän tunnistaa tämän provokaatioksi, mutta antaa ymmärtää itse olevansa vakavalla mielellä.

Kun englanti olisi virallinen kielemme, tämä helpottaisi kilpailukykyämme ja auttaisi selviytymään maailmalla, houkuttaisi vielä ammattitaitoista porukkaa ulkomailta. Ulkomaalaiset viihtyisivät, kun ei tarvitsisi opetella täkäläisiä pikkukieliä. Kuka uskoo kasvavan venäläisvähemmistön jaksavan tehdä niin, heittää Meinander (no lapset oppivat koulussa, koska meillä ei vielä ole venjänkielisiä kouluja).

Eipä tuollaisen kieliuudistukset seuraukset olisi kovinkaan kummoiset, sanoo Meinander. Saataisiin tämä suomi-ruotsi-vastakkainasettelu loppumaan, molemmista tulisi kotikieliä. Virallisesti hoidettaisiin hommat englanniksi ja tokaistaisiin sitten ”Same in Finnish”.

"Förra söndagen publicerade Helsingin Sanomats redaktör Minna Lindgren ett kåseri i vilket hon med anledningen av agget mot svenskan föreslog att ”Låt oss då i stället tala engelska”. Förslaget var antagligen avsett som en tankeväckande provokation. Men det vore faktiskt värt att på allvar dryfta möjligheten att göra engelskan till ett offentligt språk i Finland. Detta kunde nämligen vara lösningen på många av Finlands stora samhälleliga utmaningar, som på olika sätt sammanhänger med vår försämrade konkurrenskraft i världsekonomin. Vill vi kommunicera lönsamt och effektivt i ett globalt sammanhang så bör det ske på så bra engelska som möjligt. Och vill vi locka hit mera kunnigt folk och också få dem att trivas här så kan vi inte i längden förutsätta att de ska lära sig våra småspråk. Eller hur många tror att vår snabbt växande ryskspråkiga minoritet är beredd att göra det? Konsekvenserna av en dylik språkreform vore knappast så hemska som många befarar. Tvärtom skulle en sådan språklag på ett bestående sätt skingra allt käbbel om tvångssvenska och förfinskning. Finska och svenska skulle självklart kvarstå som hemspråk och som första språk i undervisningen och närmiljön. Men förövrigt kunde vi avklara det mesta på engelska och konstatera att ”Same in Finnish”.

http://hbl.fi/i-dag/2013-08-22/489961/h ... me-finnish

Niin, että jos pakkoruotsi ei kelpaa, tehdään kaikki aineet vapaaehtoisiksi, lopetetaan koulu, tehdään englannista virallinen kieli ja ovatko ne fennot edes sitten tyytyväisiä...

NRR
Viestit: 9805
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Meinander provosoi HBL:ssä englantia viralliseksi kielek

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 17.10.2013 08:46

--- jos pakkoruotsi ei kelpaa, tehdään kaikki aineet vapaaehtoisiksi, lopetetaan koulu, tehdään englannista virallinen kieli ja ovatko ne fennot edes sitten tyytyväisiä...
Tämä on myös Liberan keskustelujen (http://vapaakielivalinta.fi/forum/viewt ... =13&t=1485) ja Studentbladetin (http://vapaakielivalinta.fi/forum/viewt ... 9981#p9981) uusin meemi.

Tämä on ilmeisesti parasta, mihin pakkoruotsin ystävien ajattelu nyt pystyy.

TK
Viestit: 2520
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Meinander provosoi HBL:ssä englantia viralliseksi kielek

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 17.10.2013 09:31

Jos englanti ehdotettaisiin otettavaksi toiseksi viralliseksi kieleksi ruotsin tilalle, niin asia olisi ihan ok. Todellisuudessahan englanti on jo ottanut ruotsin paikan monissa yhteyksissä, esim. pohjoismaisessa yhteistyössä ja liike-elämässä. Englanti on jo todellisuudessa enemmän Suomen toinen kotimainen kieli kuin mitä ruotsi on ikinä ollut.

Kun surut sen sijaan esittävät englannin ottamista Suomen ainoaksi viralliseksi kieleksi, niin se johtuu vain siitä, että ruotsin asema on romahtanut eikä ruotsin kieltä enää haluta edes opetella. Ruotsin kielellä ei enää ole mitään käyttöä suomenkielisille.

Surut ovat paniikissa, kun alkavat vähitellen tajuta, että pakkoruotsitus on tullut tiensä päähän.

Eero Nevalainen
Viestit: 1388
Liittynyt: 17.11.2008 23:14
Paikkakunta: Nurmijärvi
Viesti:

Re: Meinander provosoi HBL:ssä englantia viralliseksi kielek

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja Eero Nevalainen » 17.10.2013 15:39

TK kirjoitti: Kun surut sen sijaan esittävät englannin ottamista Suomen ainoaksi viralliseksi kieleksi, niin se johtuu vain siitä, että ruotsin asema on romahtanut eikä ruotsin kieltä enää haluta edes opetella. Ruotsin kielellä ei enää ole mitään käyttöä suomenkielisille.
Hauskinta koko asiassa on se, että heillä on totaalinen sokea piste suomen kielen suhteen tuossakin kuviossa. 1800-luku ilmeisesti otti todella koville, siitä nuollaan haavoja vieläkin.

Vastaa Viestiin